KOTINI ON METSÄ – SOINI – hieno valokuvanäyttely

0
Kotini on metsä

Antti Hintsan Kotini on metsä – Soini – valokuva- näyttely koostuu henkilö-­ ja metsävalokuvista sekä erilaisista metsäpuheenvuoroista tarinoineen ja kokemuksineen. Näyttelyn teoksissa ja teksteissä pääosassa ovat Soinilaiset metsänkävijät, metsurit, metsän-omistajat ja metsästäjät. Ihmiset, jotka tuntevat metsän syvästi oman arkensa, työnsä ja historiansa kautta. 

Metsä tuntuu minusta näyttäytyvän yhä useammlle kaukaiselta asialta, jonka useimmiten näkee auton ikkunasta. Se on samanlainen, geneerinen ja loppumaton. Tehdessäni haastatteluja Alajärven, Vimpelin ja Soinin alueilla saannut huomata, ettää metsä on kaikkea muuta. Metsän merkitys ja ihmisten suhden luontoon on moninainen ja laaja. Kokemuksia metsästä on yhtä paljon kuin on kokijoita. Yleensä suhde metsään ja sen merkitys rakentuu omien tarpeiden varaan henkilökohtaiseksi asiaksi tehden siitä aina uniikin.

Taina Kolunsarka

Metsä tarjoaa taloudellista hyötyä, marjoja, virkistyskäyttöä, pakopaikan, hoitavan ympäristö, henkistä peilipintaa ja paljon muuta. On ymmärrettävää, että kun käyttötarkoitukset ovat moninaisia syntyy hämmennystä, suuttumusta ja ärsytystä. Haluankin kuvillani ja näillä metsä puheenvuoroilla avata näitä erilaisia polkuja metsään ja tuoda esille sen käyttäjien moniäänisen joukon. Toivon näiden kuvien lisäävän ymmärrystä toisia metsän käyttäjiä kohtaan ja lopulta myös metsää. Oikeaa vastausta metsän merkitykseen ei kuitenkaan ole ja asian määrittely olisi mahdotonta. Metsä elää ja on jo pitkää elänyt muutoksen keskellä siksi omaa ja muidenkin suhdetta metsään on kuitenkin hyvä pohtia, sillä vaikka suhteemme metsään ovat moninaisia voimme ehkä olla samaa mieltä ainakin metsän tärkeydestä suomalaisille.

Tuomo Meskanen

Moniääniset mielipiteet metsästä näkyy lehtien sivuilla ja mediassa. Keskustelu sinänsä on ilahduttavan runsasta, mutta näen siitä puuttuvan käytännön tason. Tästä syystä halusin tuoda tutkijoiden analysoimaan ja taiteilijoiden romantisoimaan metsään näkökulman metsän käyttäjiltä, heiltä joille metsä on osa elämää. Samalla haluan raottaa verhoa metsäkeskustelun taakse, jossa asiat eivät enää olekkaan niin mustavalkoisia kun pohditaan esimerkiksi suhdetta metsään, jossa metsä antaa käyttäjälleen elannon.

Jaana Laakso

Näyttelyt kuvat ovat puheenvuorot ovat suppea otos metsistämme ja sen ihmisistä. Tarkoitukseni onkin tulevaisuudessa laajentaa kirjaksi puheenvuoroja kattamaan koko maamme. Aika näyttää miten ja milloin. Voin kuitenkin sanoa, että metsissä joihin olen päässyt vieraaksi metsistä keskustelemaan olen tavannut metsää ymmärtävän ja syvästi rakastavan joukon ihmisiä. Ainakin minun omaa käsitystäni metsästä se on muovannut ja muuttanut suhdettani siihen. Haluankin kiittää heitä osallistumisesta tähän näyttelyyn. On ollut suuri etuoikeus tavata teidän.

Jarkko Kulmala

Antti Hintsa on 33-vuotias Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva kuvataiteilija, kulttuurituottaja ja kuvataideopettaja (TAM). Hän työskentelee monipuolisesti eri hankkeiden, kuten valokuvauksen ja yhteisötaiteen parissa. Työskentelyn keskeisiä sisältöjä ovat usein luonto, ympäristö ja yhteisö. Hintsa on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2016.

Eero Korkeakangas

Näyttelyä ovat tukeneet TAIKE ja Soinin kunta

www.kotinionmetsa.com

Antti Hintsan valokuvanäyttely on avoinna Soinin kirjastossa 1.2.2019 saakka.
kategoriainfo2

JÄTÄ KOMMENTTI