TULOSSA! | Paikalliselokuvaa harrastajavoimin – Muistoseurat tulossa ensi-iltaan!

2
Jatko-osassa nähdään tuttuja hahmoja, mutta mukana on myös uusia näyttelijöitä, joita ei olla aikaisemmin nähty elokuvassa. Kuvassa ensimmäisen Muistoseurat -elokuvan roolihenkilöitä. (Kuva: Jarmo Vainionpää)

Järvilakeuden kansalaisopiston tuottama Muistoseurat-elokuva on toteutettu kokonaisuudessaan paikallisin voimin: rooleissa ovat alueen harrastajanäyttelijät, käsikirjoituksen on tehnyt opiston rehtorina toimiva kirjailija Leea Keto ja elokuvan ohjaaja on lappajärveläinen Katja Kujala. Elokuva sijoittuu juhannukseen 2009, jolloin Kauhavalla on juuri toteutettu kuntaliitos.

 

Kuvauksesta ja leikkauksesta on vastannut Lapualla asuva Pekka Pohjoispää ja musiikin on tehnyt kauhavalainen Esa Rintamäki. Kuvausavustajana ja valokuvaajana on toiminut Jarmo Vainionpää.

Elokuvan toteuttaminen on vaatinut myös useita eri yhteistyökumppaneita – esimerkiksi elokuvan auto ”Ransu” saatiin kuvausviikon ajaksi lainaksi paikalliselta poikaporukalta. Elokuvassa on ollut lisäksi mukana avustajia.

Ensi-ilta on 29.12.2017.

Elokuva sijoittuu juhannukseen 2009, jolloin Kauhavalla on juuri toteutettu kuntaliitos. Antero on kuollut hiukan epäselvissä olosuhteissa edellisenä vuotena venetsialaisten aikaan. Koska Anteron haaveena oli aina ollut mennä Kauhavan juhannusjuhlille limusiinilla, Pena ja Kale päättävät toteuttaa unelman jälkijättöisesti. Auton laadusta on tosin hiukan jouduttu tinkimään. Matkaan tulee kuitenkin mutkia heti alkumetreillä, kun mukaan tulee muitakin kyydittäviä, muun muassa muistoseuroihin tulossa oleva runoilija Torsti.

Rooleissa: Tuija Ahola, Teemu Hakala, Eero Kankaansyrjä, Maaria Koivula-Talkkari, Mari-Elina Kottari, Jarmo Kumpula, Tuula Kuoppala, Jouko Mäkinen, Raimo Peltola, Elias Vainionpää, Seppo Väkeväinen ja Helmi-koira.
Ohjaus: Katja Kujala Käsikirjoitus: Leea Keto
Kuvaus ja leikkaus: Pekka Pohjoispää Tuotanto: Järvilakeuden kansalaisopisto
Musiikki: Esa Rintamäki

kategoriainfo2

2 KOMMENTTIA

  1. Kiinnostaisi tietää, miten kirjoittaja määrittelee junttihuumorin ja ei-junttimaisen huumorin. Löytyisikö vaikka esimerkkejä aiheista?

  2. Esko Nikkarista sanoittiin aikoinaan, että hän on köyhän miehen Marlon Brando. Esko näytteli Kansallisteatterissa pitkään, kunnes muutti takaisin Kauhavalle pari vuotta ennen kuolemaansa. Muitakin samaan roolitukseen kykeneviä persoonia löytyy Kauhava-aiheisiin pohjalaisperinteeseen nojaavaan genreen aina Talvisota -elokuvan Taneli Mäkelästä Kauhavan omaan näyttelijään ja harrastajaohjaaja Kalevi Haapojaan asti. Saman tyyppisiä elokuvia on ollut elokuvateatterissa esillä melkoinen määrä ja joista usea on tehty aivan samoissa maisemissa. Vain tuotantoyhtiö on välillä vaihtunut. Kauhavaa sanotaan syystäkin Etelä-Pohjanmaan elokuvapääkaupungiksi. Jäähän samalla kaupunkiin muutama kymppitonni rahaa per filmi.

    En tuomitse kuitenkaan vielä lopullisesti tätä äärimmäisen kunnianhimoista viritelmää, vaan odotan mielenkiinnolla, millaisen käsikirjoituksen Leea Keto on saanut kehitettyä aikaan. Toimivan käsikirjoituksen vaatimukset ovat kuitenkin nykypäivinä korkeat. Odotukset ovat yleisöllä kovaa luokkaa elokuvissa ja toivoisin välillä muutakin kuin epäilemääni samaa vanhaa junttihuumoria 90-luvulta.

JÄTÄ KOMMENTTI