Aarteita 70 vuoden takaa – Unto Ahon kuvia esillä Soinissa

0
Valokuvat muistuttavat entisestä ajasta
Unto Ahon kuva 50-luvulta Soinista
Tänään sai Soinin kirjasto olla harvinaislaatuisen näyttelyn avajaispaikkana. Unto Ahon negatiiveistä tehty valokuvanäyttely 1940-1960 luvuilta saa kunniapaikan kuukaudeksi kirjastossa. Ahti Aho on tehnyt mittavan työrupeaman digitalisoidessaan näyttelyn kuvat.

Unto Aho (1924-2009) oli innokas valokuvauksen harrastaja, ensimmäisen kameransa hän hankki 40-luvun puolessa välissä. Hän kuvasi paljon ihmisiä, erilaisissa tilanteissa, syykin oli selvä, monella ei Soinissa ollut kameroita. Harrastus siirtyi perintönä pojalle, Ahti Aholle ja hänelle siitä tuli ammatti.

Unto Aho parikymppisenä

Soinin kirjaston näyttelyn avasi kirjastonhoitaja Suvi Hokkanen. Yli kahdenkymmenen teoksen joukosta löytyi myös kuvia, josta löytyi oma kuvakin muutamalle soinilaiselle kävijällekin.

Kirjastonhoitaja Suvi Hokkanen
Valokuvaaja Ahti Aho

– Isäni oli säilyttänyt kaikki negatiivit, joista näyttely on rakennettu, niitä on useita satoja. Kun näin ison määrän säilyttää,  saa niistä hyvän aineiston, tällöin ne on kuitenkin säilytettävä vuosikymmenet ammattitaidolla ja niin isä myös teki. On selvää että isän harrastus siirtyi minulle, valokuvaus on ollut jo pitkään minulle ammatti. Tottakai videointi on tullut lisänä ja uusi tekniikka, joka muuttuu jatkuvasti. Isäni ottamat kuvat eivät juuri retusointia kaipaa, se oli helppoa, mutta vei aikaa suurentaa, valita ja kehystää tähän näyttelyyn ja tähän muotoon.

Valokuvat muistuttavat entisestä ajasta

.

Unto Ahon valokuvien näyttely on avoinna heinäkuun ajan ja lisäksi la-su 18.-19.7.

JÄTÄ KOMMENTTI