ALV ALE alkaa virallisesti huomenna:…Meetvurstipaketin ihmeellinen hintaralli!

0
Kun kuluttaja ei saanut kaupalta selvää vastausta, miksi makkaran hinta yhtäkkiä nousi kolmanneksen

Meetvurstia

(Kirjoitus ollut ensimmäisenä Iltalehdessä 15.9.2009)

– Herrat lyö sulle eteen semmoset rätingit, ettei sulla voi olla nälkä, puhisee Tuntemattoman sotilaan alikersantti Yrjö Lahtinen Väinö Linnan romaanissa.

Lahtisella on nälkä, mutta sotavoimien asiantuntijat ovat laskeneet kalorit vai mitä ne nyt oli, niin ettei miehellä kerta kaikkiaan voi olla nälkä. Hän on väärässä, vaikka vatsa huutaa ruokaa.

Vähän muunneltuna Lahtisen kohtalon joutui kokemaan aktiivinen kuluttaja, kutsutaan häntä nyt vaikka Lahtiseksi. Hän pitää meetvurstista ja lauantaimakkarasta. Syyskuun ensimmäisellä kauppareissulla Lahtinen huomasi, että 450 gramman paketti suosikkimeetvurstia maksaa 5,29 euroa vaikka edellinen paketti heltisi 3,98 eurolla. Hinta oli siis kolmanneksen kalliimpi.

Koska Lahtinen on aktiivinen ja selväsanainen mies, hän soitti valmistajalle. Yritys kertoi auliisti, ettei se ole kajonnut tuotteensa hintaan. Lahtinen soitti toiseen isoon päivittäiskauppaketjuun, joka selätti Lahtisen ihan Väinö Linnan tyyliin.

– Kyllä ne osasivat selittää asian parhain päin, ja monenlaisia laskelmia oli olemassa, Lahtinen kertoo.

Hänelle selitettiin, että jostain kumman syystä meetvurstia oli myyty tarjoushinnalla jo huhtikuusta lähtien ja lisäksi syyskuussa kaikkien leikkeleiden hinnat olivat nousseet kymmenen prosenttia. Selitystä moiseen menettelyyn Lahtinen ei saanut.

Reilun puolen vuoden aikana Lahtinen ei myöskään huomannut syövänsä tarjousmeetvurstia, koska hintalapussa ei hänen mielestään alennuksesta kerrottu mitään.

Mies ihmetteli myös, miksi hänen suosikkilauantainsa pakkauskoko oli huvennut 225 grammaan entisestä 300 grammasta. Pienempi paketti maksaa nyt 1,29 euroa, kun ennen isomman paketin sai 0,99 eurolla.

– Kotimainen valmistaja väitti, ettei heillä ole ollut 300 gramman pakkausta vuoden 2002 jälkeen!

Rätingit nujersivat Lahtisen

Kaupan ja makkaratehtaan rätingit nujersivat Lahtisen, eikä hän nöyryytystensä jälkeen enää halunnut esiintyä omalla nimellään tätä juttua varten. Hän harmittelee myös sitä, ettei älynnyt ottaa talteen kaupan kassakuitteja ja vanhoja makkarapaketteja, jotka olisivat olleet oiva todistusaineisto.

Nyt Lahtinen voi ainoastaan epäillä, että ruuan arvonlisäveronalennus valuu todellisuudessa jonnekin muualle kuin kuluttajan kukkaroon.

Sen verran sisua miehellä on edelleen, että hän aikoo seurata ruuan hintaa loppuvuonna – ja tallettaa kuitit visusti.

Lahtinen saa taustatukea Kuluttajat-Konsumenterna-järjestöstä. Sen toiminnanjohtaja Kaisa Pannimaa-Pätsi pelkää, että kuluttajat ovat jo menettäneet ruuan arvonlisäveron alennuksesta tulevan hyödyn.

– Ruuan hinnannousuun ei tunnu löytyvän perusteita. Tänä vuonna monissa EU-maissa hintojen nousu pysähtyi, mutta Suomessa elintarvikkeiden hinnat nousivat alkuvuonna jopa seitsemän prosenttia ja viime kuussa vielä kaksi prosenttia, Pannimaa-Pätsi sanoo.

Hän huomauttaa, että yksi tapa nostaa hintaa on pienentää pakkauksen sisällön määrää.

SoininApteekkiOrion1_19

JÄTÄ KOMMENTTI