Alvar Aallon työluettelot helppokäyttöisenä e-kirjana

1
Alvar Aalto - mitä & milloin
Alvar Aalto - mitä & milloin
Minä vuonna Aalto suunnitteli Paimion parantolan? Mitä Aallon suunnittelemia rakennuksia löytyy Alajärveltä ja Seinäjoelta? Missä sijaitsee Kolmen ristin kirkko ja milloin se rakennettiin? Alvar Aalto -säätiön julkaisemasta hakuteoksesta Alvar Aalto – mitä & milloin löytyy vastaus näihin ja moneen muuhun Aallon tuotantoa koskevaan kysymykseen.

Alvar Aalto osallistui elämänsä aikana yli 500 rakennushankkeeseen, joista lähes 100 oli kansainvälisiä. Yli 50 vuoden ajan hän oli aktiivisesti kehittämässä rakennettua ympäristöä, suunnitteli kaikkea mahdollista huonekaluista kaupunkikeskustoihin, sairaaloista ja toimistorakennuksista kirkkoihin, yksityistaloista kerrostaloihin. Hän kirjoitti ja luennoi arkkitehtuurista koti- ja ulkomaiselle yleisölle – verkostoitui aikansa merkittävimpien vaikuttajien kanssa.

Tähän e-kirjaan on koottu vuosittain aikajärjestyksessä ja paikkakunnittain aakkosjärjestyksessä Aallon toteutuneet ja toteutumattomat suunnitelmat. Joka vuoden aloittaa johdanto, jossa kerrotaan Aallon matkoista, ihmisistä joita hän tapasi sekä työ- ja yksityiselämän merkittävistä tapahtumista. Tekstejä elävöittävät Aallon kirjoitusten ja puheiden sitaatit sekä värikkäät aikalaiskirjoitukset, jotka tuovat arkkitehti Aallon ihmisenä lähemmäs lukijaa.

Runsas ja monipuolinen kuvitus – noin 70 piirrosta ja valokuvaa yli 70 vuoden ajalta – täydentää yksityiskohtaista tietopakettia. Kronologisen aineiston lisäksi kirjasta löytyvät Alvar Aallon täydelliset CV-tiedot, jäsenyydet koti- ja kansainvälisissä yhteisöissä, arvonimet, kunniamerkit, palkinnot sekä kilpailujen nimimerkit.

Kirja on välttämätön hakuteos tutkijoille sekä jokaiselle Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneelle. E-kirjan hakutoiminnot mahdollistavat tietojen nopean löytämisen – etsitpä sitten yksittäistä rakennusta, henkilöä, paikkakuntaa tai vuotta. Kirjaa on saatavana myös englanninkielisenä nimellä Alvar Aalto – What & When.

Alvar Aalto – mitä & milloin
Arne Hästesko (toim.)
Julkaisija Alvar Aalto -säätiö
Kustantaja Rakennustieto Oy

……………………………………………………………………

”… äänen ja valon heijastus …lämmönjohtavuus – ovat itse asiassa tieteellisiä nimiä asioille, jotka yhdistettynä muodostavat mystisen käsitteen ’viihtyvyys’.” (Alvar Aalto 1935)
”Vasta sitten kun rakennuksen konstruktiiviset osat, niistä loogisesti johdetut muodot ja empiirinen tietous väritetään sillä, mitä vakavassa mielessä voimme kutsua leikin taiteeksi, olemme oikealla tiellä. Tekniikan ja talouden tulee aina olla yhdistettyinä elämää rikastuttavaan charmiin.”(Alvar Aalto 1953)
Miguel Fisac, joka tapasi Alvar Aallon tämän v. 1951 Espanjan matkan aikana kirjoittaa: ”… Olen siis hyvin tyytyväinen että sain tavata hänet Madridissa. Hänen ihmisenä tekemänsä vaikutus on tärkeä ja osoitti hänet luonnolliseksi, naiiviksi, avaramieliseksi ja lämminsydämiseksi mieheksi. Hän ei koskaan tekeydy miksikään myyttihahmoksi. Ei häntä voi sanoa vaatimattomaksi mutta ei kopeaksikaan, hän tuntuu arvostaan tietämättömältä ja välttää esittämästä mielipiteitä itsestään. Kollegoittensa töitä hän ei arvostele eikä halveksi. On hämmentävää miten täysin välinpitämätön hän on sellaista arkkitehtuuria kohtaan, joka edustaa toista suuntaa kuin hän itse. Hän ei näe sitä, on se hyvää tai huonoa, vanhaa tai uutta. Johtuuko se siitä että hän pelkää esteettisen asennoitumisensa häiriytyvän? Sen sijaan hän huomaa yksityiskohdat, jotka voivat rikastuttaa hänen plastista tematiikkaansa: abstraktin kuvion jonka auringonsäteet luovat ikkunaverhoon tai valkeaksi kalkitun seinän tehon alastomassa kalliomaisemassa.”

kategoriainfo2

1 KOMMENTTI

  1. Ainakin kaikki rakennukset jotka hän suunnitteli ovat täysiä susia. Aalto ei koskaan ilmeisesti tajunnut räystäiden merkitystä rakennuksissa. Sehän on aivan hyvin nähtävissä esimerkiksi Alajärvellä monessa rakennuksessa, vesi juoksee pitkin seiniä, maalit ja rappaukset eivät pysy

JÄTÄ KOMMENTTI