AUTOILU | Sääennuste kertoo, milloin on aika vaihtaa talvirenkaat

0
Talvirenkaiden kykyä toimia laajalla lämpöalueella lumella, jäällä ja märällä tienpinnalla testataan menossa olevina vuodenaikoina aivan tosissaan. (jpnews.fi/arkisto)

Renkaidenvaihtosesonki alkaa ensimmäisten yöpakkasten ja räntäsateiden myötä.

 

Lokakuussa on ollut poikkeuksellisen paljon yöpakkasia ja ajokelit ovat olleet paikoitellen tavallista huonompia. Vaikka yöt nyt lauhtuvat, sääennusteita seuraamalla tietää, milloin tiet ovat liian liukkaita kesärenkaille. Autoilijan on syytä varautua talven tuloon hyvissä ajoin, eikä talvirenkaiden vaihtoa kannata jättää viime tinkaan.

Ensilumien, liukkaiden kelien ja mustan jään ennakoiminen on lähes mahdotonta. Saamme joka vuosi lukea, kuinka talvi yllättää autoilijat ja pelti rytisee. Talvirenkaat pitää vaihtaa autoon tänä vuonna viimeistään 1. joulukuuta, ja nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun alusta lähtien.

Kun lämpötila on nollan tietämissä, jään päällä oleva ohut vesikerros aiheuttaa ongelmia, jossa nastarengas pärjää kaikissa vertailuissa paremmin kuin kitkarengas.
Kun lämpötila on nollan tietämissä, jään päällä oleva ohut vesikerros aiheuttaa ongelmia, jossa nastarengas pärjää kaikissa vertailuissa paremmin kuin kitkarengas.
Kolme kuukautta kestävä talvirengaspakko alkaa Suomessa 1.12. ja päättyy helmikuun loppuun. Tämän aikavälin laki velvoittaa käyttämään talvirenkaita henkilö-, paketti- ja erikoisautoissa, joiden kokonaismassa on enintään 3500 kg. Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja, mikäli ajoneuvoilla ajetaan Suomessa.
Nastarenkaat tai nastattomat talvirenkaat eli kitkarenkaat saa vaihtaa alle tarvittaessa myös aiemmin, 1. marraskuuta alkaen. Talvirenkailla saa myös ajaa talvirengaspakkoa pidempään, aina 31. maaliskuuta saakka, tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin.
Talvirenkaita vaihtaessa tärkeintä on kiinnittää huomiota sääolosuhteisiin ja yöpakkasten vaikutukseen. Poikkeuksellisten sääolosuhteiden vallitessa talvirenkaita saa käyttää tarvittaessa jo marraskuun alkua aiemmin. Nykyiset nastarenkaat kestävät asfalttikulutusta hyvin, joten kelin vaatiessa talvirenkaat voi huoletta vaihtaa alle jo lokakuussa.
Kitkarenkaiden vaihtoaika on joustava, sillä laki ei kiellä kitkarenkaiden käyttöä kesälläkään. Kitkarenkaat eivät kuitenkaan vastaa ominaisuuksiltaan kesärenkaita, joten ne eivät sovellu ympärivuotiseen käyttöön.
Vinkkejä turvalliseen talvirenkaiden vaihtoon:
-Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 3 millimetriä. Suositeltava syvyys on kuitenkin vähintään 5 millimetriä. Voit testata urasyvyyden helposti kahden euron kolikolla. Urasyvyys on riittävä, jos kolikon hopean väristä ulkoreunaa ei näy, kun upotat kolikon uraan.
-Jos nastarenkaiden nastoista on lähtenyt noin kolmannes, vaihda renkaat uusiin. Nastojen määrä eri renkaiden välillä ei saa myöskään vaihdella suuresti.
-Sijoita parhaassa kunnossa olevat renkaat taakse.
-Kun vaihdat renkaat, tarkista heti vaihdon jälkeen renkaiden paineet. Voit tarkastaa autollesi sopivan rengaspaineen auton ohjekirjasta.
-Kiristä renkaiden pultit uudelleen, kun talvirenkailla on ajettu renkaiden vaihdon jälkeen noin 100‒150 kilometriä.
-Mikäli olet epävarma omista renkaidenvaihtotaidoistasi, vaihdata auton renkaat ammattilaisilla.
Nykyaikaisissa talvirenkaissa on selvästi parempi märkäpito kuin takavuosien nastarenkaissa.
Nykyaikaisissa talvirenkaissa on selvästi parempi märkäpito kuin takavuosien nastarenkaissa.
Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI