Auton tuulilasivahingot voivat olla hengenvaarallisia

0
Tuulilasin kuntoa kannattaa seurata tarkkaan, sillä liikenteessä tehdään päätöksiä lähes yksinomaan näköaistin varassa. Näkyvyyden parantamiseksi myös kiveniskemät tulisi korjata nopeasti, ja totta kai lasit on pidettävä puhtaina. Säröt etulasissa saattavat vaikuttaa muullakin tavoin auton turvallisuuteen. Eikä ole lainkaan itsestään selvää, että auton vakuutus korvaisi tuulilasivahingot.

Jos käynti optikolla ei riitä parantamaan kuljettajan näkyvyyttä, saattaa olla aika tehdä jotain auton tuulilasille. Ensin tuulilasi ja muutkin ikkunat kannattaa pestä sekä ulko- että sisäpuolelta, ja mikäli tästä ei ole hyötyä, on aika vaihtaa tuulilasi uuteen. Kun korjauttaa kiveniskemät ja pienet säröt nopeasti, saattaa säästyä koko tuulilasin vaihtamiselta.

– Usein alle 10 sentin pituiset säröt voi korjata lähes näkymättömiin. Korjauksen kannalta on tärkeää kuivata ja peittää iskemäkohta mahdollisimman pian osuman jälkeen vaikka teipillä, ettei ikkunaan tulleeseen reikään mene likaa, sanoo Ted Drots autolasikorjaamo Ted’s garagesta.

Tuulilasi on osa auton kantavaa rakennetta eli se vaikuttaa suoraan auton korin jäykkyyteen. Mikäli tuulilasi on halki, sillä saattaa olla vaikutusta muun muassa ajovakauteen. Rikkinäinen tuulilasi vaikuttaa myös turvatyynyjen toimivuuteen.

– Kuljettajan airbag saa tuen ratista, mutta kuljettajan viereisen etupenkin airbag ottaa tuen tuulilasista. Mikäli tuulilasi on rikki, airbag ei anna riittävää suojaa.

Näkyvyys on tärkeä turvallisuustekijä, mutta ei torju kiviä

Nykyautojen tuulilasit on Drotsin mukaan vaihdettava huomattavasti useammin kuin vanhemmissa automalleissa. Koska lasi on nykyään kiinteämpi osa auton rakennetta, vääntörasitusta tulee herkemmin.

– Vähän ajettavissa autoissa lasit kestävät pidempään, mutta yleensä tuulilasi on vaihdettava keskimäärin kolmen vuoden käytön jälkeen, jos haluaa taata näkyvyyden ja turvallisuuden, Drots sanoo.

Hyvän näkyvyyden tuomaa turvallisuutta korostaa myös liikenneturvallisuuspäällikkö Markus Nieminen vakuutusyhtiö LähiTapiolasta. Aina ei hyvä näkyvyyskään riitä ja niinpä kivien tai irrallisten nastojen rikkomia tuulilaseja korvataan esimerkiksi tuhansia vuosittain.

– Hiljaisina kuukausina meillä korvataan tuulilaseja hieman alle tuhat ja vilkkaimpina aikoina noin kaksi tuhatta tuulilasia kuukaudessa, kertoo Nieminen.

Auton etulyhdyt kuluvat samaan tapaan kuin tuulilasi

Ajovaloja on hyvä tarkkailla, sillä irtokivet ja -nastat saattavat osua niihin samaan tapaan kuin auton tuulilasiin. Turvallisuustaso laskee samaa tahtia kuin auton valojen teho. Uudemmissa autoissa valojen korkeus säätyy automaattisesti, joten suuntauksesta ei tarvitse huolehtia, mutta se on hyvä muistaa, että valoisaankin aikaan ajovalot on oltava päällä.
– Jopa kirkkaassa päivänvalossa ajettaessa ajovalot parantavat auton näkyvyyttä, siitä on runsaasti tutkittua tietoa. Erityisen tärkeää se on moottoripyörille, jotka pienempinä jäävät helposti huomaamatta autoilijoilta.

Muista nämä tuulilasista:
– Pidä tuulilasi puhtaana sekä sisältä että ulkoa.
– Kuivaa ja suojaa kiveniskemä heti teipillä ja korjauta lasi pikaisesti
– Tarkista, kattaako vakuutuksesi auton laseihin kohdistuvat vahingot.

AA-Oulu_190618

JÄTÄ KOMMENTTI