Hammaslääkäri Botoxin puolestapuhujana

3
Olli Teronen
Pistoshoito
Maailmalla suositut kivun hallintaan liittyvät Botox-hoidot ovat vasta rantautumassa Suomeen. Botoxista ei ole siis vain ryppyjen silottajaksi, vaan sitä voi käyttää myös monien terveysvaivojen hoitoon.

Botox on niittänyt mainetta esteettisen pistoshoidon ihmeaineena – niin hyvässä kuin valitettavasti pahassakin. Monet kammoavat julkisuuden henkilöiden mönkään menneitä hoitoja. Maineestaan huolimatta Botox on tehokas apukeino esimerkiksi liikahikoilua, migreeniä tai voimakasta hampaiden narskuttelua vastaan. Nopean avun tuomaa pistoshoitoa kuitenkin vierastetaan, ja usein aivan turhaan.

Ainoa osaaja Suomessa

Suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Olli Teronen on ensimmäinen Suomessa toimiva erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen pistoshoitojen tekemiseen Yhdysvalloissa. Hän tekee sekä esteettisiä pistoksia että erilaisia kiputiloja ja liian kovaa purentaa lieventäviä pistoshoitoja.

Terosen mukaan moni potilas kärsii kivuista usein aivan turhaan. Botox olisi nopea ja helppo apu:

– Botox-hoitoja ollaan vasta aloittamassa Suomessa. Hammasalan ammattipiireissä sitä pidetään vasta ns. viimeisenä oljenkortena, vaikka tunnetusti turvallisena hoitona tämä voisi mielestäni olla paljon useammin se parantava hoito. Kielteinen asenne sekä potilaiden että hoitavien lääkärien osalta jarruttaa hoidon aloittamista. Mieluummin määrätään jopa psyykenlääkkeitä ja lihasrelaksantteja, jotka vaikuttavat koko kehoon, vaikka yhdellä pistoksella voisi vaivan selättää, Teronen lataa.

Huono maine?

Teronen on hoitanut Botoxilla kymmenisen suun tai leuan alueen kivusta kärsivää potilasta, joista kukaan ei varauksetta suostunut hoitoon. Nopea ja vaivaton apu on kuitenkin yllättänyt positiivisesti.

– Jos ihmiset vain ymmärtäisivät, mitä Botox on, Teronen huokaa.

Esteettisissä hoidoissa Botox lamaannuttaa lihaksen, jonka ansiosta se silottaa ihoa. Bruksismin tai särkytilojen hoitoon käytettynä kasvojen ja niskan alueella ulkonäkömuutokset ovat vähäisiä; leukakulma saattaa hieman pyöristyä, kun turvonnut lihas pienenee. Lihasten toiminta kuitenkin säilyy. Se ei siis ole täyteaine, eikä pöhötä tai paisuta ihoa. Pistos ei sinänsä satu, mutta se voi vähän nipistää ja joskus jättää pienen mustelman.

– Botox on erittäin turvallinen ja tehokas hoitomuoto silloin, kun ammattilainen tekee pistoksia. Suomessa usein terveydenhuollon ammattilainen on saanut vain lääketehtaiden koulutuksen, mutta pistohoitojen käyttötarkoitukset vaativat myös hoidettavan sairauden diagnostiikkakykyä; myös neurologit ja plastiikkakirurgit tekevät esimerkiksi purentahäiriöitä korjaavia pistoshoitoja, vaikka myös perinteiset purennan tutkimukset pitäisi pystyä tekemään ja siellä piilevät viat korjaamaan ensin, Teronen harmittelee.

Asiakkaiden suurimmat pelot ja ennakkoluulot liittyvät julkisuuden henkilöihin, joiden Botox-hoidot ovat menneet pieleen. Varsinaiset terveyshuolet ovat asiakkailla olleet vähäisiä. Terosen mukaan ihon uurteisiin laitettavissa täyteaineissa on Botoxia isommat riskit, etenkin jos täyteaine ei ole luonnonmukainen.

Myös kouluttajana

Teronen on työskennellyt Rautatientorin hammaslääkärikeskuksessa yli 10 vuotta. Rautatientorin Hammaslääkärikeskus Oy on toiminut Helsingin ydinkeskustassa vuodesta 1986 ja se siirtyi uudelle omistajalle Attendolle vuoden alusta.

– Juuri kollegat innostivat hakemaan lisää ammattitaitoa Yhdysvalloista – AAFE on amerikkalainen hammaslääkäreiden etujärjestö, joka kouluttaa hammaslääkäreitä pistoshoitoihin. Koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia on jo yli 6000, Teronen kertoo.

Potilastyön lisäksi Teronen on ansioitunut tieteellisellä urallaan ja opettanut yliopistolla. Hän pitää myös kliinisiä jatkokoulutuskursseja, jossa jatkokoulutettavat katsovat livenä hänen leikkauksiaan. Ehkäpä jatkossa hän luennoi myös botoxin käytöstä?

– Olen hakenut jatkokoulutusta botuliinipistoshoitoihin ja mahdollisesti omien käyttökokemusten myötä voin jatkossa pitää luentoja suomalaiselle kollegakunnalle pistoshoidoista, Teronen summaa.

Olli Teronen

Olli Teronen
• suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri 2000
• Helsingin yliopisto suulääketieteen dosentiksi 2000
• väitellyt tohtoriksi 1998
• suu- ja leukakirurgian dosentti 2001
• professorin pätevyys 2006
• yliopistolla 10 vuotta perus- ja jatkokoulutusopettajana (HY ja Tays)
• oikeusministeriön ylihammaslääkäri 2007-
• aloitti Rautatietorin hammaslääkärikeskuksessa 2001

SoininApteekkiOrion1_19

3 KOMMENTTIA

  1. Oma kokemukseni ei ollut kehuttava ko. Suosittelen esteettisissä hoidoissa plastiikkakirurgia.

JÄTÄ KOMMENTTI