J-Pnews keittiö | Lomailijan kalaisat kesäeväät – katso myös reseptit

0
4
Silakkasushi
Valkosipuligrillatut silakkafileet
Kala on helppoa, nopeaa ja kevyttä kesäruokaa. Se sopii kesälomalaiselle – sille, joka tahtoo ja ehtii kerrankin panostaa ruoanlaittoon sekä sille, joka nauttii mieluummin kesäsäistä kuin tuhlaa aikaa keittiössä. Muutama seikka on hyvä kuitenkin ottaa huomioon kesäisiä kalaherkkuja kokkaillessa.

Muista huolellinen säilytys ja kuljetus helteillä

Kala on raaka-aineena herkkä. Raakana sitä tulisi säilyttää 0–3 C asteessa. Kalaa kuljetettaessa kannattaakin turvautua kylmälaukkuun ja kylmävaraajiin. Kätevää on myös pakastaa raaka kala, joka saa sulaa kuljetuksen ajan hiljalleen kylmälaukussa. Perillä sen voi valmistaa heti ruoaksi. Mikäli kylmäsäilytystilat ovat puutteelliset, pyri ostamaan kala vasta mahdollisimman lähellä valmistamishetkeä.

Kesäevääksi voi tuoreen kalan sijaan valita myös paremmin säilyviä valmiita tuotteita. Täyssäilykkeet, kuten vaikkapa purkkimuikut tai -lohi, säilyvät huoneenlämmössä ja puolisäilykkeet kuten sillit ja silakat jääkaappilämpötilassa.

Jääkaapissa tuore ja tyhjiöpakattu, mutta myös mielellään kypsennetty kala, kannattaa säilyttää alahyllyllä ja aivan perällä, sillä siellä on kylmintä. Muista kuitenkin, että etenkin tuore kala pilaantuu jääkaappilämmössä jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä 0–3 asteessa. Monissa jääkaapeissa onkin nykyään oma lokeronsa kalatuotteille, jossa lämpötila on optimaalinen.

Säilytyslämpötilan lisäksi kalaa käsiteltäessä on huomioitava välineiden ja käsien puhtaus. Huolehdi, että leikkuulauta on puhdas, kun aloitat, ja pese se huolellisesti, ennen kuin jatkat kokkailuja. Laudan voi myös suojata vaikkapa leivinpaperilla.

Valmistele etukäteen ja tyhjennä talven varastot

Mökki- tai veneruokaa kannattaa valmistella etukäteen, sillä eihän sitä tiedä, vaikka kesäpaikalle saavuttaessa tekisikin mieli vain köllötellä auringossa. Erilaiset lämmin- tai kylmäsavukalat sopivat mainiosti esimerkiksi piiraisiin, jotka voi paistaa jo ennakkoon tai pyöräyttää vaikkapa valmiista pakastetaikinasta. Mikäli kotipakastimessa on vielä viimevuotisia metsäsieniä, ne sopivat loistavasti joukkoon. Piiraat ovat helppoa kesäruokaa, joiden lisukkeeksi riittää raikas salaatti.

Monelle kesälomalaiselle grillaaminen on ainoa oikea ruoanlaittotapa. Kaikkea kalaa ei ole keskikesällä saatavilla, mutta aina jotakin löytyy. Kirjolohi on viljelyskala, jota on saatavilla ympäri vuoden. Grillissä siitä taikoo helposti maistuvaa evästä. Muista, että kala kypsyy grillissä nopeasti. Vältä siis ylikypsentämistä, jottei lopputulos ole kuiva.

Sadepäivinä voi panostaa ruoanlaittoon

Jatkuva helle ei ole Suomen suvessa mikään takuu. Oletettavaa on, että lomanviettoon sattuu sadepäiviäkin. Sitä ei kannata ottaa kovin vakavasti, luontohan tarvitsee vettä kukoistaakseen. Sitä paitsi sadepäivinä voi hyvällä omallatunnolla panostaa ruoanlaittoon, ja ruoan jälkeen syventyä vaikkapa hyvään kirjaan.

Sushin valmistaminen on mukavaa puuhastelua perheen tai ystävien kanssa. Siihen voi käyttää miltei mitä tahansa merikalalajia, kuten silakkaa, kuhaa, ahventa, kirjolohta tai siikaa. Vaikka sushin ajatellaan usein olevan kypsentämätöntä ruokaa, monet käyttävät makeissa ja nigireissä erilaisia kylmä- ja lämminsavukaloja tai marinoituja kaloja. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Tutkaile kaupassa, mitä on saatavilla. Kauppojen valikoimissa on myös pakasteäyriäisiä ja mätejä, jotka sopivat sushiin hyvin. Lisänä voit käyttää esimerkiksi kurkkua, salaattia, avokadoa, porkkanaa tai sesamsiemeniä, jotka ovat raikkaita täytteitä makirulliin.

Sushia kannattaa valmistaa vain sen verran kuin sitä arvelee menevän kerralla, sillä riisi kuivuu ja norilevä sitkistyy nopeasti. Sitä paitsi kenties seuraavana päivänä onkin taas grillaussää. Jos sushipaloja kuitenkin jää yli, kannattaa ne säilöä jääkaapissa umpiastiassa tai tuorekelmuun käärittynä ja napsia vaikkapa aamupalana.

Lohi-sienipiirakka

12 annosta

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
2 – 3 rkl kylmää vettä
Täyte
7 dl sieniä, esim. mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1 rkl rypsiöljyä
puolikas purjo
150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta
puolikas punainen paprika
100 g juustoa raastettuna
2 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl yrttisuolaa
1 tl timjamia

Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vettä parissa erässä sen verran, että taikina ei enää muruile. Painele voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 24 – 25 cm).

Anna puhdistetuista sienistä haihtua pannulla enin neste. (Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota niitä ensin vedessä, purista vesi pois ja hienonna sienet. Kuivattuja sieniä riittää noin desi. Säilöttyjä, esikäsiteltyjä sieniä riittää 2 – 3 dl). Lisää mukaan öljy ja purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä.

Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kala- ja paprikapalat sekä juustoraaste.
Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon kerma sekä mausteet. Levitä puolikypsälle pohjataikinalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes täyte hyytyy.

Vinkki: Voit tehdä piirakan myös ilman sieniä, käytä silloin hieman enemmän paprikaa ja purjoa ja pohjana voit käyttää myös kaupan pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.

Foliossa grillatut kirjolohinyytit
Foliossa grillatut kirjolohinyytit

kirjolohifilee tai 1-2 kpl valmiita kirjolohimedaljonkeja / ruokailija

suolaa
mustapippuria
kesäkurpitsaa
keltaista paprikaa
parsakaalia
sipulia
ruohosipuli- tai yrttituorejuustoa
ruohosipulia
alumiinifoliota

Poista kirjolohifileestä lihasruodot ja leikkaa filee medaljongeiksi. Mausta medaljongit suolalla ja mustapippurilla.

Leikkaa alumiinifoliosta niin monta suorakulmaista palaa kuin sinulla on medaljonkeja.

Suikaloi kasvikset. Lado kasviksista peti keskelle foliota, mausta kasvikset suolalla ja asettele kirjolohimedaljonki kasvisten päälle. Sipaise medaljongin päälle pari nokaretta tuorejuustoa ja taittele folio nyytiksi. Grillaa nyyttiä 10-15 minuuttia ja nosta nyytit grilliltä. Anna makujen hetki tasaantua ennen avaamista ja koristele nyytit ruohosipulisilpulla.

Kirjolohinyyttien kanssa maistuvat kesällä uudet perunat. Nyytit on näppärä ottaa mukaan myös retkievääksi ja syödä vaikka sellaisenaan suoraan foliosta.

Valkosipuligrillatut silakkafileet

600 g silakkafileitä

Marinadi:
½ sitruunaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl valkopippuria myllystä
Kurpitsansiemenpesto:
1 ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
1 tl sitruunamehua
1 dl kurpitsansiemeniä
suolaa, pippuria
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
Lisäksi:
timjaminoksia

Leikkaa silakkafileistä pois selkäevät. Pese sitruuna huolellisesti, kuivaa ja raasta keltaista kuoriosaa. Puserra puolen sitruunan mehu.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä sitruunamehuun raastettu sitruunankuori, öljy, valkosipuli sekä suolaa ja valkopippuria.

Lado silakkafileet marinadiin ja anna niiden maustua vähintään tunnin ajan.

Valmista pesto mittaamalla kaikki muut ainekset paitsi parmesaaniraaste teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi ja lisää juustoraaste lopuksi. Tarkista maku.

Nosta silakkafileet marinadista ja valuta, mutta älä kuivaa. Taita silakkafileet kalan muotoon ja lado tiheälle grilliritilälle.

Grillaa uunissa grillivastuksen alla 5 – 7 min tai ulkogrillissä niin, että pinta saa herkullista väriä.

Tarjoa grillisilakoiden kanssa vastakeitettyjä perunoita ja kasviksia, kurpitsansiemenpestoa ja tuoresalaattia.

Silakkasushi
Silakkasushi

– makirullat silakasta
Sushiriisi:
4 dl sushi-tai puuroriisiä
5 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl suolaa

Huuhtele riisiä juoksevassa vedessä niin kauan että vesi on täysin kirkasta. Laita riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Huuhtele riisi ja laita se kattilaan kylmän veden kanssa. Anna riisin kiehua kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Anna riisin seistä kattilassa kannan alla noin 10 minuuttia. Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka. Levitä riisi pellille tai tarjottimelle leivinpaperin päälle ja pirskota riisiviinietikkaseos riisin päälle.

Sushirulliin:
200 g marinoituja nahattomia silakkafileitä
4-5 kpl nori-leväarkkeja
0,5 kurkkua
paprikaa
wasabi-tahnaa
tarjoiluun soijakastiketta

Silakkafileiden marinointi: Sekoita 2 dl vettä, 1 dl etikkaa ja 2 tl suolaa kunnes suola liukenee. Laita nahattomat silakkafileet liemeen. Peitä astia kelmulla ja laita se jääkaappiin 2 – 4 tunniksi marinoitumaan

Levitä työpöydälle bambusta valmistettu sushimatto. Aseta nori-leväarkki matolle. Kostuta kädet vedellä ja painele noin puolen sentin kerros jäähtynyttä sushiriisiä leväarkille siten, että kumpaankin päähän jää noin 2 cm levyinen reuna leväarkkia näkyviin.

Sipaise keskelle levyä poikittain wasabitahnaa (huom. tahna on erittäin voimakkaan makuista). Levitä wasabin päälle silakkafileet ja pitkä kurkkuviipale. Tuo täytettä kevyesti sormillasi ja taita bambumattoa apuna käyttäen leväarkin ilman täytettä olevat päät vastakkain ja muotoile sushi edelleen bambumattoa apuna käyttäen tiukaksi rullaksi.

Tee valmiiksi kaikki rullat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit sipaista wasabitahnaa myös koristeeksi.

Vinkki: Makirullien täytteenä voit käyttää myös kylmäsavustettua silakkaa, paprikaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rucolaa

KanelinFByleism1

JÄTÄ KOMMENTTI