JPnews TESTASI | Nokia Lumia 800 on näppärä puhelin

0
kuvan puhelimen kosetusnäyttön päälle on kiinnitetty tarvikkeena saatava silikonkalvo, joka suojaa näyttöä mm. naarmuuntumisilta
Nokia ensimmäinen Windows käyttöjärjestelmällä varustettu Lumia 800 saataneen Suomen markkinoille helmikuun alussa


Kuvat ja teksti: Juuso Ketonen

Vasta 1.2. Suomeen saapuva Lumia 800 on Nokian ensimmäinen Windows-puhelin. Puhelinta on kuitenkin julkaistu jo esimerkiksi Saksassa josta testaamamme puhelin myös saapui.

Alkuvaikutelma puhelimesta on laadukkaan tuntuinen. 142 grammaa painava puhelin ei ole kilpailijoihin nähden kevyin eikä ohuin, mutta se istuu mukavasti käteen ja yhdestä polykarbonaattikappaleesta tehty runko antaa laadukkaan vaikutelman. Ulkoisesti puhelin muistuttaa huomattavasti aiemmin julkaistua N9 mallia. Hieman pienempi näyttö, näytön alla olevat näppäimet ja eri paikassa oleva led-salamavalo erottavat mallit toisistaan. Aluksi värivaihtoehtoja on saatavilla musta, magentan punainen ja syaanin sininen.

Nokia käyttää Lumia 800:ssa kapasitiivista kosketusnäyttöä. Näytön koko 3,7 tuumaa ja tarkkuus 800 x 480 pikseliä. Amoled-tekniikkaa hyödyntävän näytön kuvanlaatu ja väritoisto ovat hyvät. Kirkkaus riittää hyvin myös päivänvalossa.

Lumia 800:n 8:n megapikselin Carl Zeiss -optiikkaa hyödyntävä kamera tuottaa luokassaan varsin hyvälaatuisia kuvia. Videokuvaus onnistuu 720p-tarkkuudella ja kuvanlaatu siinä on melko hyvää.

Tallennustilaa löytyy noin 16 Gt:n verran. Erilliselle muistikortille ei ole paikkaa, mutta tarjolla kuitenkin on ilmainen Skydrive -pilvipalvelu, jolla käyttäjä voi ladata esimerkiksi kuviaan verkkoon talteen.

Käyttöjärjestelmänä oleva Windows Phone 7.5 eli Mango löytyy myös muutamien Nokian kilpailijoiden puhelinmalleista. Nokia pyrkii erottumaan tästä joukosta tarjoamalla mm. ilmaiset Nokia Navigointi ja Nokia Kartat sovellukset, jotka molemmat pikaisen testin perusteella tuntuvat toimivan varsin hyvin. Lisäksi Nokia tarjoaa käyttäjilleen myös ilmaisen Nokia Musiikki -sovelluksen, sekä muita vain Nokian malleille ladattavia ohjelmia.

Kuvan puhelimen kosketusnäytön päälle on kiinnitetty tarvikkeena saatava ohut ja läpinäkyvä kalvo, joka suojaa näyttöä mm. naarmuuntumisilta
Simppeli käyttöliittymä

Käyttöliittymä itsessään on varsin simppeli. Aloitusnäkymä muodostuu sovellusruudukoista, jotka käyttäjä voi itse määritellä haluamikseen. Nämä kuvakkeet, sovelluksesta riippuen, ovat ”eläviä”. Esimerkiksi tarjolla olevissa sää -sovelluksissa kuvake näyttää vallitsevan sään ja pyörähtää ympäri näyttäen esimerkiksi tuuliolosuhteen. Sovelluksia ei siis aina tarvitse avata nähdäkseen haluamansa informaation. Aloitusnäkymästä siirryttäessä oikealle löytyy lista puhelimeen ladatuista sovelluksista sekä mm. asetukset valikko.

Muokattavuus käyttöjärjestelmässä ei ole niin suuri, kuin mitä esimerkiksi Googlen Android -käyttöjärjestelmässä. Muutaman päivän käytön jälkeen aloitusnäkymä muokkaantui testaajan toimesta sellaiseksi, että puhelimen käyttäminen muodostui nopeaksi ja erittäin näppäräksi.

Puhelin tukee valmiiksi mm. Facebook ja LinkedIn palveluita. Sosiaalisen median parissa toimiva kokee puhelimen varmasti nopeasti omakseen. Kalenterien synkronointi Facebookista ja Googlen kalenterista onnistui helposti. Lumia 800:n Windows -riippuvuus näkyy siinä, että käyttäjän on luotava Windows Live -tunnukset käyttääkseen tiettyjä sovelluksia ja mm. Bing -hakukone on integroitu puhelimeen.

Vakiona oleva Internet Explorer -selain vaikuttaa toimivan varsin sulavasti.

Akkukesto riippuu käyttäjästä. Tehokäytöllä aamulla ladatun puhelimen saa tyhjäksi iltaan mennessä. Ensi innostuksen laannuttua akku kestää kyllä helposti päivän. Käyttäjä voinee vaikuttaa akkukestoon säätämällä esimerkiksi sovellusten päivitysväliä. Älypuhelimiin tottuneelle akkukesto on kuitenkin varsin tyypillinen. (Äly)puhelin on hyvä laittaa lataukseen joka yö.

Nokia Lumia 800 on kuitenkin mainio puhelin joistakin puutteistaan huolimatta. Hintahaitari lienee julkaisuhetkellä noin 450 euron tietämillä.

Mikäli olet hankkimassa uutta älypuhelinta on Nokian Lumia 800 varmasti tutustumisen arvoinen laite.

AA-ViVe270518

JÄTÄ KOMMENTTI