Kehon ja mielen hyvinvointi käyvät käsi kädessä, tietää kuntohoitajana aloittanut psykoterapeutti Kimmo Peltola

0
Kimmo Peltolalta löytyy osaamista ja kokemusta niin ihmisten fyysisten kuin henkistenkin ongelmien hoitoon. Molempien osa-alueiden tulisi olla kunnossa, jotta tasapaino oman itsen ja sosiaalisen ympäristön kanssa säilyisi. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Teksti, kuva ja video: Jouko Siirilä

ÄHTÄRI

Apua kaikkiin vaivoihin? Suunnilleen näin Kimmo Peltola kirjoittaa Integroituneen lääketieteen hoitopalvelukeskus Sinfonian sivustolla. Kuulostaako 1800-luvulla Amerikan preerioilla ihmelinimenttejä myyneen kaupparatsun retoriikalta? Heistä poiketen Peltolalla on monipuolisen koulutuksen myötä vahvistunut käsitys mielen ja kehon hyvinvoinnin yhteenkuuluvuudesta.

 

Tapaamme Ähtärissä hotelli Mesikämmenen tiloissa, joissa mies työskenteli uransa alussa kuntohoitajana ja osteopaattina viitisentoista vuotta. Viime kesästä alkaen hän on ollut täällä yrittäjänä, jonka työ painottuu yhä enemmän ihmisen psyykkiselle puolelle, fyysistä puolta kuitenkaan unohtamatta.

Kimmo Peltola vakuuttaa kuulijan nopeasti siitä, että ihmisen keho ja mieli ovat saumaton kokonaisuus. Taustalla on opiskeluajat huomioiden jo yli kolme vuosikymmentä työtä asiakkaiden fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parhaaksi. Peltolan vastaanotolla ei keskitytä yhteen eikä kahteen oireeseen vaan kokonaisuuteen. Hoitamalla mieltä voi saada aikaa myönteistä paranemista fysiikan puolella ja päinvastoin.

Psykoterapeutin pätevyys ja
maisteriopinnot Englannissa

Tässä perspektiivissä Peltolan omaan esittelyynsä kirjoittama lause: “Apua melkeinpä vaivaan kuin vaivaan” alkaa näyttäytyä jo uudessa valossa. Tietoa ja taitoa on tarjolla paitsi tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin, särkyihin, migreeniin, ruoansulatuselimistön häiriöihin myös masennukseen, ahdistus- ja paniikkihäiriöihin sekä alkoholin ja tupakan aiheuttamiin ongelmiin.

Kelan ja Valviran myöntämä psykoterapeutin pätevyys tuntuu olevan se aihealue, jossa työtehtävät lisääntyvät suhteessa kaikkein eniten. Kotimaisen pätevyyden tuottamaa koulutusta tuki merkittävästi kesällä 2015 valmiiksi tullut ratkaisukeskeisen psykoterapian maisteritutkinto Bristolin yliopiston alaisuudessa Englannissa.

Ilkka-lehti elokuulta 2015 muistuttaa uutisessaan Peltolan valmistumisesta Ben Fuhrmanin tuoneen ratkaisukeskeisen psykoterapian Suomeen. Peltolan suorittama hankkima akateemisen tason koulutus oli kuitenkin uusinta uutta koko maailmassa. Hän oli niiden ensimmäisten 14 joukossa, jotka valmistuivat University of West Englandin uudesta maisteriohjelmasta.

Opiskelua työn ohessa
25 vuoden ajan

– Jo kuntohoitajana täällä Mesikämmenessä kouluttauduin moneen uuteen asiaan, muun muassa shiatsu-terapeutiksi ja akupunktuurihoitajaksi. Myös osteopatian opinnot suoritin silloin.

Yleensä ruokahalu kasvaa sitä mukaa kun syö tai opiskelee, Peltola naurahtaa.

– Yrittäjäkoulutuksen jälkeen aloitin psykoterapeuttiset valmiudet -koulutuksen Seinäjoella. Siitä innostus heräsi myös psykoterapeuttista hoitamista kohtaan ja hakeuduin varsinaisesti alalle pätevöittävään koulutukseen.

Kehon ja mielen hoitokeskus -niminen yritys Peltolalla on ollut reilut kymmenisen vuotta. Viime vuoden eli 2018 kesällä hän siirtyi Ähtärin keskustasta takaisin tuttujen seinien sisään, hotelli Mesikämmenen kylpylän tiloihin.

– Tarjoilen nyt täältä käsin kuntohoitajan, osteopaatin ja psykoterapeutin palveluja.

Peltolan antama yksilöterapia on Kelan korvaamaa. Lisäksi hänellä on valmiudet hoitaa myös pari- ja perheterapiatapauksia, jotka tosin eivät ole Kelan korvaamia. Ihmiset hakeutuvat niihin yleensä omalla kustannuksellaan.

Yksilöterapiaan hakeudutaan
yhä herkemmin

– Nykyään ihmiset hakeutuvat aiempaa herkemmin myös yksilöterapiaan ihan omin kustannuksin, Kimmo Peltola huomauttaa.

– Se on hieno juttu, koska ennaltaehkäisy olisi tärkein hoito. Onpa oireilu sitten fyysistä tai psyykkistä, niin hoitoon kannattaa hakeutua hyvissä ajoin.

Hän jatkaa, että Suomen mielenterveysseura vastaa nykyään tehokkaasti ennaltaehkäisyn haasteeseen.

– Se on luonut koulutuskokonaisuuden, jossa ovat mukana nuoren mielen ensiapu sekä mielenterveyden ensiapu ykkönen ja kakkonen. Olen käynyt nämä koulutukset ja kouluttautunut myös nuoren mielen ensiapuohjaajaksi.

– Kaikkeen kehon ja mielen oireiluihin olisi hyvä tarttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa varsinkin kun kyse on lapsesta tai nuoresta. Nuoren mielen ensiavun idea on tässä.

Vaikka päivittäinen työ koostuu yhä enemmän mielen ja psyyken haasteiden kohtaamisista, Kimmo Peltola korostaa vielä kertaalleen meidän kaikkien olevan fyysisiä ja psyykkisiä kokonaisuuksia.

Joku voi pitää yksityistä terapiaa ajallisesti ja taloudellisesti liian rankkana haasteena. Peltola muistuttaa terapiakertojen määrän olevan erittäin tapauskohtaista. Joka tapauksessa henkisten ja fyysisten ongelmien takana olevien syiden kartoitus kannattaa aina.

– On laskettu, että yksi terapiasta maksettu euro tuottaa itsensä takaisin vähintään viisinkertaisesti.

 VIDEO 

Lasten ja aikuisten psyykealueen haasteet työllistävät Kimmo Peltolaa vuosi vuodelta yhä enemmän. Ilahduttavaa on, että yhä useammin ihmiset hakeutuvat psykoterapeutin puheille ihan omalla kustannuksellaan.

(Videokuva Jouko Siirilä/jpnews.fi)


 

JÄTÄ KOMMENTTI