KOLUMNI | Demokratia vei hoivakotiasian pattitilanteeseen Alajärvellä?

1
Kukaan ei tunnu tarkoin tietävän eikä täydellisesti hallitsevan sivuraiteille lähtenyttä ja kiihdyttänyttä hoivakotikiistaa Järvi-Pohjanmaalla Alajärvellä.

Selväähän on ettei kukaan virkamies ota tietoisesti tietoista riskiä asiassa,jossa on vaara menettää oma maine, kunnia ja työpaikka. Ei pitäisi olla mikään uusi juttu kenellekkään julkisen sektorin tehtävissä tavalla tai toisella toimiville kansalaisille ja luottamushenkilöille.

Perussyy myös alajärveläisiä, ”tavallisia” kuntalaisia, riepottelevassa vanhusten palveluasiassa on lainlaatijoiden värkkäämä ”käsittämätön” hankintalaki. Tämä eu-yhteisölle viritelty hankinta systeemi on nykyään pitkälti kuntia ohjeistava sekä velvoittava lakivihkonen pykälineen ja sanktioineen.

Hankintalaki ei tiedä, ja toisaalta se ei haluakkaan tietää kuntien sisäistä ”sielun” elämää. Se ei tunteile, eikä laskelmoi, vaan perustaa päätöksensä faktoihin ja puhtaisiin numeroihin.

Omalla tavallaan hankintalaki on avoin ja suo mahdollisuuden kaikille, se tarjoaa ja tyrkyttää kilpailua. Mutta useimmiten käytännössä siitä muodostuukin eräänlainen ”diktaattori”, joka sulkee silmänsä jopa täydellisen järjen vastaisesti.

Syrjäseutujen pikkukunnille hankintalain eri vaiheiden tulkinnoista on syntynyt vuosien saatossa monemoista harmia ja lisäkustannuksia. Erityisesti kuntien ja kaupunkien omat yritykset ja yrittäjäkansalaiset ovat olleet syystä tai toisesta altavastaajina tai heikompina osapuolina.

Jos oman kunnan elinkeinoelämä ei saa kannustusta ja konkreettista tukea , saattavat niiden pitemmän aikavälin negatiiviset vaikutus seuraukset olla arvaamattomia.

Demokratia antaa, ihme kyllä, oikeuden koulutetussa länsimaisessa yhteiskunnassa kansalaisilleen vielä mahdollisuuden olla eri mieltä niin sanottua lainsäätäjän ”virallista” linjaa vastaan.

Alajärvellä hoivakotikiista on aiheuttanut karkeasta juuri edellemainituista syistä hankalan umpikujan, johon ollaan kuntapäättäjien taholta hakemassa kuumeisesti viisasta ratkaisua.

Erikoista väliaikaista olotilaa ja ”lisähapetusta” joudutaan asialle hakemaan kiireisesti poikkeusneuvottelujen kautta tarjoajien kanssa. Mitä se sitten onkin ja mitä se lopulta tuo tullessaan? Ovatko asiat enää millään tavoin maksaja osapuolten hallinnassa?

Alajärven hoivakoti asiakokonaisuus on jo niin sotkuinen ja monella tavoin mystinen, että sen perusteellinen selvittely on ehdottoman tärkeää, jo pelkän ennakkoluonteensakin takia.

Niina_Kivinummi_140

1 KOMMENTTI

  1. Miksi mulle tulee mieleen ”LOJAALISUUS”? Tässä vanhustenkotikuviossa – vaistoni sanoo – on inhottavasti taktikoitu virkamies/luottamusmies kuvioissa. Kyllä lopputiliäkin pitää harkita. Lojaalisuutta on meitä maksumiehiä kohtaan vaadittava etenkin meidän virkamiehiltä. Luottamusmiesten suhteen sananvalta meille tulee aina vaaleissa. Kaikenlainen omanedun tavoittelu olkoon suurennuslasin alla varsinkin virkamiestemme toimissa, eikä heidän pirä järjestellä asioita oman – vaan meidän veronmaksajien eduksi ja seisoa ryhdikkäästi tämän velvoitteen takana. Meitä on nyt höynäytetty!!

JÄTÄ KOMMENTTI