Kreikka edelleen suomalaisten kesäloman suosikkikohde

0
Kesälomamatkojen myynti käy parhaimmillaan kuumana eikä taantuma enää näy tämän kesän myynnissä. Suomalaiset matkustavat mieluiten Kreikkaan, mutta muita suosikkikohteita ovat Turkki, Tunisia ja Egypti. Hieman eksoottisemmat kohteet ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän myös perheitä.

Suomalaisten ensimmäinen toive kesälomalta on lämmin ja aurinkoinen sää. Kreikan saaristo tarjoaa mitä mainioimpia lomanviettoilmoja eikä ihme että maa jatkaa edelleen suomalaisten suosikkikesälomakohteena.

– Kreikan talouskriisi ei ole vaikuttanut sinne myytäviin lomamatkoihin. Yli puolet Kreikan matkoista on jo tältä kesältä myyty, kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila

Kreikan Rodoksen ja Kreetan saarten lisäksi tänä kesänä matkalle lähdetään myös hieman eksoottisempiin kohteisiin.

– Euroalueen ulkopuolisista kohteista etenkin Turkki on kasvattanut kiinnostustaan. Myös Tunisiasta ja Egyptistä löytyy kohteita, jotka ovat olleet suosittuja aiemmin, ja ovat nyt jälleen nousussa, Mattila kertoo.

Taantumasta on toivuttu

Suomalaiset arvostavat lomallaan auringon lisäksi mielenkiintoisia aktiviteetteja ja helppoutta. Esimerkiksi aiemmin lähinnä talvilomakohteena tunnettu Egypti kiinnostaa nyt kesälomailijoitakin. Yhä useampi perhe lähtee Egyptiin tutustumaan värikkäisiin koralliriuttoihin, sillä maassa on maailman parhaimpiin kuuluvat snorklausmahdollisuudet. Edullinen hintataso sekä hotellin palvelut painavat myös vaakakupissa kohdetta valittaessa.

– Harva haluaa käyttää lomallaan aikaa ruuanlaittoon. Moni valitseekin hyvätasoisen hotellin, jossa matkan hintaan kuuluvat kaikki ruuat ja juomat. Siten vanhemmat saavat lomaa ruuanlaitosta koko loman ajaksi.

Lomamatkojen myyntisesonki käy parhaillaan kuumimmillaan. Tällä hetkellä myynti on kasvanut jopa 12 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Hinta-laatusuhteeltaan parhaat lomat on jo varattu, mutta rippeitä on vielä jäljellä.

– Matkatoimistot ovat huomanneet suomalaisten innostuksen lomamatkoihin ja kasvattaneet tarjontaansa. Silti, jos juhannuksena sataa vettä, viimeisetkin 5-10 prosenttia jäljellä olevista lomamatkoista viedään käsistä. Silloin hinnat nousevat huimasti, Mattila kertoo.

Voiko matkan perua luonnonkatastrofin vuoksi?

Viime aikoina uutisissa on seurattu monenlaisia luonnonkatastrofeja, jotka ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös matkoihin. Keväinen ”tuhkapilviviikko” oli hyvin poikkeuksellinen koko matkailun historiassa.

– Hyvin harvoin joudumme perumaan matkoja minkään katastrofin vuoksi, Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila toteaa.

Mikäli valmismatka kuitenkin sattuu juuri ajankohtaan, jolloin matkaan ei voi lähteä, voi sen perua tai siirtää. Jos matkailija on jo kohteessa, ei häntä jätetä siellä oman onnensa nojaan.

– Valmismatkalaisen ei tarvitse yksin selvittää esimerkiksi vaihtoehtoisia paluureittejä Suomeen, vaan oppaat ovat kohteissa lomailijoiden apuna. Tarvittaessa matkanjärjestäjä hoitaa ja korvaa pakettimatkalaiselle myös ylimääräiset hotelliyöt. Valmismatkalaisella on siinä mielessä erittäin hyvä tilanne. Mutta tällaiset luonnonkatastrofit tai tuhkapilvet ovat tietenkin erittäin poikkeuksellisia tilanteita, Mattila muistuttaa.

AA-harkat18

JÄTÄ KOMMENTTI