Kysely | Puolisot ratkovat riitojaan älypuhelimella

0
Älypuhelimia osataan hyödyntää

Älypuhelimia osataan hyödyntää jo entistä monipuolisemmin
Nyt on paljastunut ihan uusi asia siitä, mihin me käytämme älypuhelimiamme. DNA:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes älypuhelimen käyttäjistä ratkoo puhelimen avulla riitoja puolison tai kavereiden kanssa. Pelkästä puhelimessa riitelystä ei kuitenkaan ole kyse.


Tuttu tilanne monelle: istutaan iltaa kavereiden kanssa ja yhtäkkiä ryhdytään kinaamaan siitä, mitkä Lumikin kääpiöiden nimet olivatkaan, minä vuonna Elvis syntyi tai kuka vei jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1988. Kina ratkeaa vasta sitten, kun asiasta saadaan faktatietoa.

– Kun syntyy erimielisyyksiä jostain nippelitiedosta, vuosiluvusta tai muusta vastaavasta, riidan ratkaiseva tieto etsitään nykyään kännykällä netistä, kertoo kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko DNA:lta.

– Ennen älypuhelimia piti kirjoittaa erimielisyyksiä aiheuttanut asia muistiin ja etsiä tieto sitten, kun päästiin netin äärelle. Ja ennen nettiä soitettiin kavereille tai etsittiin muista lähteistä.

Riitojen ratkaiseminen ei suinkaan ole ainoa asia, johon älypuhelimia käytetään nykyään. Kännykästä on apua myös muun muassa lähimmän ruokakaupan tai ravintolan etsimisessä, urheilusuoritusten seuraamisessa tai lomakuvien julkaisemisessa. Kaksi kolmesta mobiililaajakaistan käyttäjästä on sitä mieltä, että mobiililaajakaista on helpottanut asioiden hoitamista.

– Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista käyttää mobiililaajakaistaa päivittäin. Kun kaikki tieto kulkee mukana, ei olla riippuvaisia ajasta ja paikasta. Kännykkää voi käyttää muistilappuna, sillä voi tarkistaa bussien aikatauluja tai lähettää kaupassa kuvan jostain tuotteesta ja tarkistaa puolisolta, onko tämä juuri se tuote, mikä piti ostaa.

Vaikka me suomalaiset käytämmekin sujuvasti mobiililaajakaistaa, erilaisten sovellusten käyttämisessä emme ole vielä kovinkaan harjaantuneita.

– Melkein kaikkeen löytyy sovellus, joka on älypuhelimeen ladattava ohjelma. Harva esimerkiksi tietää, että ratikoiden, junien tai bussien sijainnit näkyvät nykyään sovelluksessa, ja niiden tietojen mukaan voi siirtyä pysäkille juuri oikeaan aikaan.

Seuraava askel mobiililaajakaistassa?

Joka viides mobiililaajakaista käyttäjistä tunnustaa olevansa hiukan eksyksissä ilman mobiililaajakaistaa. Kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikon mielestä me emme kuitenkaan ole liian riippuvaisia älypuhelimista.

– Kyllähän kännykät ja älypuhelimet ovat jo osa arkipäivää ja olemme tottuneet siihen, että kaikki tieto on saatavilla myös bussissa, hiekkalaatikolla tai työmaakopissa. Monissa tilanteissa kännykkä on myös turvallisuustekijä: kaikenlaista voi sattua, ja silloin pitää esimerkiksi voida hälyttää apua.

Aavikko arvelee, että seuraava askel älypuhelimien käytössä on mahdollisuus maksaa esimerkiksi kaupassa kännykällä.

– Älypuhelimeen voidaan nivoa erilaisia maksukortteja ja bonuskortteja, ja ostokset pystytään maksamaan näyttämällä kännykkää maksupäätteelle ja kuittaamalla pin-koodilla. Odotan itsekin sitä, että lompakkoa ei tarvitse enää kantaa mukana vaan kaikki hoituu kännykällä.

Faktaa kyselystä:
Mitä olet tehnyt puhelimellasi mobiililaajakaistan avulla?
Etsinyt reseptiä ruokakaupassa 13 % vastaajista
Lähettänyt kaupasta kuvan ystävällesi / puolisollesi ja kysynyt hänen mielipidettään ostettavasta tuotteesta 17 %
Googlannut tapaamasi mielenkiintoisen ihmisen 14 %
Lähettänyt kuvan sosiaaliseen mediaan kertoaksesi upeasta lomapaikasta 13 %
Seurannut urheilusuoritustasi 13 %
Etsinyt läheisintä auki olevaa kauppaa tai ravintolaa 28 %
Käyttänyt puhelinta lastenvahtina (antanut lapsen pelata puhelimella netissä/katsoa videota netissä jne.) 7 %
Selvittänyt ystävän/puolison kanssa alkanutta väittelyä etsimällä tietoja asiasta netistä 27 %
Jotain muuta 22 %

Kysely tehtiin nettikyselynä huhtikuussa 2012 ja siihen vastasi yhteensä 1008 vastaajaa, joista 781 on käyttänyt mobiililaajakaistaa. Kyselyn toteutti YouGov Finland ja teetti DNA.

Oiva Takala_kevät-18

JÄTÄ KOMMENTTI