Laitatko leipäsi päälle lihaa vai lisäaineita?

0
Sana ”leikkele” tai ”makkara” lihapakkauksen kyljessä ei takaa sitä, että pakkauksen sisältö on oikeaa lihaa. Monissa tuotteissa lihapitoisuus saattaa olla alhainen, ja sitä on paikattu lihaan verrattavissa olevilla tuotteilla.

Lisäaineettomien lihatuotteiden valtti on paitsi puhtaus, myös lihapitoisuus, sillä niissä pitoisuusprosentin tulee olla vähintään 80. Ruokansa puhtaudesta kiinnostuneet kuluttajat ovat levittäneet lisäaineettomien lihatuotteiden trendin nyt myös Suomeen.

Keskustelu ruokien lisäaineista on nyt levinnyt myös lihateollisuuteen.

Kuluttajat kaipaavat entistä puhtaampaa ruokaa, ja valmistajat vastaavat vaatimukseen tuomalla markkinoille uusia, lisäaineettomia tuotteita. Lisäaineettomat lihatuotteet ovat Suomessa vielä suhteellisen tuore trendi.

– Lisäaineettomien ja lisäaineellisten lihatuotteiden säilyvyys on samalla tasolla. Ero löytyy tuotteisiin lisätyistä aineista.

Lisäaineellisissa tuotteissa saattaa olla jopa 7-9 erilaista lisäainetta, joista esimerkiksi säilyvyyteen vaikuttavat nitraatit ja c-vitamiini on lisätty kemiallisesti.

Lisäaineettomissa tuotteissa puolestaan on vain nitraattia ja c-vitamiinia luonnollisina aineina.

Nitraattia saadaan esimerkiksi persiljasta ja c-vitamiinia kirsikoista, selvittää STC-Meatin toimitusjohtaja Peter Rajalin.

Lisäaineettomien lihatuotteiden lihapitoisuuden tulee olla vähintään 80 prosenttia, kun taas lisäaineellisten tuotteiden prosentit häilyvät 40–100 prosentin välillä.

Rajalin muistuttaa, että lihapakkausten kyljessä lukeva lihapitoisuusprosentti ei kuitenkaan välttämättä kerro kaikkea.

– Lihapitoisuusprosenttiin voidaan laskea mukaan myös lihaan verrattavissa olevia aineksia, esimerkiksi kamaraa ja nahkaa. Esimerkiksi makkarassa voi olla lihaa nolla prosenttia ja lihaan verrattavissa olevia ainesosia 50–60 prosenttia. Se on aika erikoista kuluttajan näkökulmasta katsottuna.

Kauppoihin ja ravintoloihin

Maku ja koostumus ovat kuluttajille useimmiten tärkeimmät ominaisuudet leikkeleitä tai makkaroita valitessa. Peter Rajalin kuvailee lisäaineettomien lihatuotteiden makua ja suutuntumaa lihaisemmaksi kuin lisäaineellisten tuotteiden. Lisämakua tuotteisiin saadaan mausteista.

– Esimerkiksi Ruotsissa lisäaineettomia lihatuotteita on ollut kaupoissa jo pitkään, sillä sikäläiset kuluttajat ovat ryhtyneet aikaisemmin vaatimaan puhtaampia ja maukkaampia tuotteita. Samoin kuin naapurimaassa, myös meillä uudet tuotantotavat ovat nimenomaan aktiivisten kuluttajien ansiota, Rajalin kiittelee.

Lisäaineettomia makkaroita ja leikkeleitä esitellään nyt maaliskuussa Gastro-messuilla, joilta niiden uskotaan leviävän myös ravintolakäyttöön.

– Ravintolat käyttävät yleensä lihapitoisuudeltaan korkeita, laadukkaita tuotteita, ja lisäaineettomien lihatuotteiden käyttäminen voi olla niille kilpailuetu. Myös ruokakaupoissa lisäaineettomia tuotteita kannattaa kysellä kauppiaalta. Kiinnostus ja sitä kautta menekki on aina paras tapa saada uusia tuotteita hyllyyn.

JÄTÄ KOMMENTTI