LUE POLIISIN VINKIT TASKUVARKAIDEN VARALLE !

0
Taskuvarkailla voi olla "useampia" avustajia. (arkistokuva)

Poliisin yksinkertaiset mutta tehokkaat vinkit taskuvarkaiden varalle: Älä kuljeta lompakkoa selkärepussa, vältä suuria summia käteistä ja jätä arvo-omaisuus kotiin tai hotelliin

Poliisin mukaan Helsingissä tapahtunut taskuvarkaus noudattaa monesti seuraavaa kaavaa: turistilta, useimmiten kiinalaiselta tai japanilaiselta, varastetaan selkärepusta, selkäpuolella olevasta olkalaukusta tai takataskusta lompakko. Aasialaiset turistit ovat ammattimaisten taskuvarkaiden ykköskohteita eri puolilla Eurooppaa, koska rikolliset tietävät, että heillä on usein paljon käteistä rahaa mukanaan.

Ammattimaiset taskuvarkaat edustavat lähes sataprosenttisesti liikkuvaa rikollisuutta. Muunkinlaisia taskuvarkauksia tapahtuu kyllä, mutta useimmiten silloin on kyseessä niin sanottu ”tilaisuus tekee varkaan” -tilanne eli lompakko tai matkapuhelin on jätetty vartioimatta siten, että se on helppo napata, esimerkiksi baarissa.

Otollisin paikka taskuvarkaille on avoin ulkotila, jossa ei ole valvontakameroita ja josta pääsee joka suuntaan karkuun. Tällaisia ovat esimerkiksi torit. Suosittuja taskuvarkauskohteita ovat myös kadut turistinähtävyyksien ympärillä. Taskuvaras saattaa valita uhrinsa vaikkapa kirkossa ja lähteä seuraamaan tätä kadulle.

Julkiset liikennevälineet, varsinkin raitiovaunut ja asemalle pysähtyneet junat, ovat taskuvarkaiden näkökulmasta helppoja paikkoja, koska ihmiset ovat pienessä tilassa lähellä toisiaan ja niistä pääsee poistumaan nopeasti.

Lompakon kantaminen takataskussa on houkutin, jota taskuvarkaat eivät voi vastustaa…
(Arkistokuva)

Turistien on syytä kiinnittää huomiota omaisuuteensa myös hotelliaamiaisella. Aamiaishuoneeseen ei ole järkevää tuoda mitään tarpeetonta arvo-omaisuutta, vaan se kannattaa jättää hotellihuoneeseen. Sama neuvo pätee myös kaupungilla liikkuessa: kaikki, mitä ei välttämättä tarvitse päivän aikana mukana, on fiksua jättää esimerkiksi hotellihuoneen lukittuun turvakaappiin.

Myös vanhukset pitävät mukanaan käteistä ja sen vuoksi he ovat turistien ohella alttiita taskuvarkauksille muun muassa ruokakaupoissa. Käteistä rahaa ei siis ole kenenkään järkevää kanniskella mukana – ainakaan suuria määriä.

Jos huomaa joutuneensa taskuvarkauden kohteeksi, on asiasta ilmoitettava välittömästi hätänumeroon 112. Mikäli näkee rikoksesta epäillyn tai epäillyt, on tärkeää painaa mieleen tarkasti heidän tuntomerkkinsä ja suunta, johon he poistuvat.

 


 

Niina_Kivinummi_140

JÄTÄ KOMMENTTI