LUKIJAN NÄKÖKULMA | Yön prätkä- ja moporitarit valvottavat pikkukaupunkien taajama-asukkaita

1
(Arkisto-/kuvituskuva)

 

En tiedä onko otsikko oikeaan osuva, mutta kuitenkin. Aihe mielipide ja kannanottokirjoitukselle on tällä hetkellä, ainakin Alajärven kaupunkikeskustan, iltamyöhäiset ja läpi yön kaikuvat kovaääniset kaksipyöräisten ja osin nelipyöräistenkin aiheuttamat häiriöäänet.

Kuten tässäkin tapauksessa pitäjän ja kaupungin hiljainen enemmistö ei ota kantaa, eikä vaivaudu. Vain herkimmät ja muun muassa turisteina ulkopaikkakunnilta tulleet ovat ottaneet kantaan monelle hyvin epämielyttävään ilmiöön kaupungissa.
Mitalissa on aina kaksi puolta, niin on tässäkin asiassa.
Toisella puolen ovat ne jotka pukevat ja tiivistävät mielipiteensä kaikille tuttuun fraasiin ”pojat on poikia ja tytöt tekee toisia”. Toisella puolen ne, jotka oikeasti näkevät vaivaa tuoda julki omat tuntemukset itse asiasta, yöllisestä häirinnästä.

Yöllistä mopojen ja moottoripyörien rallista Alajärven keskustan kaduilla (Keskuskatu, erityisesti Kauppakatu päästä päähän, Soinintie ja Alajärventie liikenneympyröineen S-markettiin/Nesteelle saakka, ja luonnollisesti kaikki ydinkeskustan muutkin kadut) Liikkeistä ei tarvitse olla edes visuaalista havaintoa, koska äänet kertovat reitit yksinkertaisen selkeästi, sillä lähes aina on joukossa yhdessä tai erikseen vähän isompi peli, jossa luonnostaan huomattavasti muita isommat äänet.

Jos kuljettajat näissä, arvatenkin yli 500 kuutioisissa enduroissa tai crossi-pyörissä, eivät ole aikuisia, niin silloin niitä kuskaavat laittomasti alaikäiset. Ja jostain kumman syystä osasta menopeleistä kaikki mahdollinen äänenvaimennus on revitty pakoputkista irti.
Kun nykymenon mukaan poliisia tai muuta virkavaltaa ei Alajärvenkään kokoisissa paikoissa enää ole päivittäin paikalla tiettyihin aikoihin vuorokausista, on ko. laittomuuksia helppo toteuttaa yöaikaan, pitkin asvaltoituja raitteja ja kujia. Meno on todella vauhdikasta.
Näissäkin tapauksissa yksi tolohvi ”laittomalla” menopelillä kaahaten pilaa muitten pienemmän mittakaavaan ja siistimmän yölläajelun, joka kaavan mukaan viikonloppua kohti mentäessä vain lisääntyy.

Okei, ”poikien” ajelua omissa mielipiteissään väheksyvät eniten ne, jotka eivät taatusti ole sitä itse kyseisinä vuorokauden aikoina kuulemassa, eli eivät asu ympärivuotisesti kaupungin ydinkeskustassa. Tänäkään keväänä eivät lumet kunnolla ehtineet sulaa, kun äänekäs meno alkoi ja on jatkunut tavalla tai toisella siitä läpi kesäisten myöhäisiltojen ja yön. Voi hyvin kuvitella vierailevan yöpyjän ja Alvariinin asukkaan tunnot, kun mitta alkaa olla täynnä myös keskustassa asuvilla kanta-asukkailla.

Ja homma on kuulkaas niin, että joka vuosi tulee uusi sukupolvi aikuisuuden kynnykselle ja meno sen kuin jatkuu vuodesta toiseen, vaikka se oma poika olisikin jo murrosiän ylittänyt ja ”viisastunut”. Kun virkavalta on tunnetusti nykyään monessa suhteessa sivukylien osalta hampaaton, niin kyllä kotien kasvattajan vastuu siinä samassa suhteessa korostuu. Ja kaupungin isien, setien ja tätien tulisi olla järjestyssääntöjensä kanssa huomattavasti jämäkämpiä. Tietty lakiin kirjoitettu yöaika (kesälläkin) on työssäkäyvälle ja eri syistä hyvin monelle muulle huomattavan tärkeä lepoaika.

Tässä asiassa pitää käyttää jokaisen asianosaisen puhdasta ”maalaisjärkeä”

Suomen lyhyeen kesäaikaan kuuluvat monen mielestä tietty tietyt kirjoittamattomat vapaudet, mutta häiriökäyttäytyminen kohtuuden rajoissa olisi silti, kaikesta kivasta huolimatta, enemmän kuin suotavaa.
On totta, jos Alajärven kokoisen kaupunkikeskuksen taustameteli olisi suurkaupunki luokkaa ei yhden tai kahdenkaan suoralla putkella päästelevän enduro-mopon/-moottoripyörän tai bassojaan täysillä luukuttavan muovisen mopoauton ääni olisi kuultavan häiritsevää. Korkeintaan rakennusten helisevät ikkunanlasit paljastaisivat subbarilaatikkoja mukanaan liikuttavien mopoautojen muuten maltillisen käyntiäänen. Mutta tilanne on täysin toinen ja oleellinen, kun tuosta otetaan se muun liikenteen taustameteli pois. On vain yön hiljaisuus, jota repii korttelin kulmasta toiseen täysillä tehojaan koneestaan testaava ”yön ritari”, jonka reitin voi kuulla äänestä vielä monen kilometrin päästä ennen vaimenemistaan kaupunkitaajaman ulkopuolella.

Paavo paavolasta

AA-ViVe270518

1 KOMMENTTI

  1. No jopas taasen on närkästynyt ihmisen mieli. Itse olen asunut alajärven keskustassa reilut 30v, vanhempani vielä kauemmin. Mopolla tuli muutama vuosi kaahotettua, sitten kevarilla ja muutama vielä autolla reilummasti. Jonka jälkeen vähän rauhallisemmin lastenrattailla. Kivaa oli. Ja kivaa se varmasti on vieläkin, mikäs tuon mukavampaa kuin päristellä pitkin ja poikin kuin vasikat laitumella. Tottahan tuo muiden aiheuttamana melu häiritsi toisinaan kun oli kiireviikko ja joku herkempiunisista mukuloista heräili kierrosten ääniin. Vaan se meni ohi ja jos oikein väsytti niin käytin eareita. Omat vanhemmat eivät koskaan moittineet jos yöllä vähän unet joskus häiriintyivätkin, itse päätin jatkaa samaa rataa ja jättää valittamisen häiriintyneemmille. Joskus jouduin meteliin puuttumaan kun rouvista poistuneet äityivät ottelemaan kovaäänisesti, vaan siinä ei ihan nuoria seassa ollut, ainakaan puuttumiseni aikana. Toivottavasti ei tule tilannetta että tuo korttelirallin riemu tästä kuolleesta pitäjästä kitkettäisiin lopunkin, vähänpä täällä hupia on eläjällä. Muutama märkä syksy niin kovin on hiljaista itse kullakin, ainakin maalliselta melulta, kun on multaa päällä pari metriä.
    Muistan kyllä, olihan aikananikin valittajia, pari vanhaa ukkoa ja vanhapiika, jotka valittivat ahkerasti lasten leikin äänistä, vessassa käynneistä, lasten itkusta, mopojen äänistä, virsien laulusta, ym. Muuta en heistä muistakaan, valitukset ja pahat puheet ihmisistä milloin mistäkin syystä. Ikinä en kuullut heidän ketään selän takana kehuvan. No toivottavasti edes jollain heistäkin paremmat muistot on mielessä, nyt ei taida korviinsa meteli kuulua vaikka keskustan tuntumassa pysyvä sija onkin.
    En ole keksinyt miksei ihminen voi asua siellä missä on hyvä olla, jos tykkää hiljaisuudesta, muuttaa hiljaiselle paikalle ja jos ei niin siihenkin on lääke. Tietääkseni keskustassa on aina enemmän ääniä kuin sivukylällä, ainakin niin on ollut dubaissa, newyorkissa, moskovassa, berliinissä, munchenissa, tukholmassa, tallinnassa, viipurissa, helsingissä, oulussa ja alajärvellä. Toivottavasti niin on vastakin.

JÄTÄ KOMMENTTI