Pelastaako Sinun apusi hengen – Alajärven kaupunki käynnisti haastekampanjan kaikille

0

Alajärven kaupunki haastaa kaikki Suomen kansalaiset, Suomen kaupungit ja kunnat, työyhteisöt ja muut toimijat keskusteluun siitä, miten toimitaan tilanteessa, jossa näkee avun tarpeessa olevan ihmisen.

Olemme laittaneet huolestuneena merkille, että liian usein saamme lukea lehdistä, että avun tarpeessa oleva henkilö on saanut olla pitkään yksinään, ennen kuin joku on mennyt tarjoamaan apua.

Joulun aikaan Alajärven kaupungissa sattui kaksi erillistä tapausta saman illan aikana, joissa kaksi muistisairasta ihmistä harhaili kadulla vähillä vaatteilla. Lopulta nuoret mopoautoilijat tarjosivat apuaan.

Esimerkiksi maassa makaava henkilö voi olla päihteiden vaikutusten alainen tai sairauskohtauksen saanut. Kummassakin tapauksessa on syytä käydä tarkistamassa henkilön vointi ja selvittää tarvitseeko hän apua. Talven pakasilla tilanne voi olla erittäin kohtalokas, jos henkilö ei pääse lämpimään. Vakavat aivoverenkierron ja sydämen toimintahäiriöt voivat johtaa vakaviin vammaantumisiin tai kuolemaan, ellei ensiapua ja/tai ammattiapua saada paikalle niin pian kuin mahdollista.

Asia kuulostaa yksinkertaiselta. Silti monet meistä pelkäävät mennä esimerkiksi maassa makaavan henkilön luokse selvittämään tilannetta. Jokainen meistä osaa kuitenkin kysyä henkilön vointia ja soittaa paikalle lisäapua yleisestä hätänumerosta 112. Ensiaputaitoinen voi antaa myös ensiapua. Näillä pienillä toimilla, puhelinsoitto 112 ja ensiapu, voit pelastaa läheisesi hengen. Täytyy myös muistaa, että pelastuslain yleinen toimintavelvollisuus koskee meitä kaikkia. Kannattaa muistaa myös, että jonakin päivä voit olla itse tilanteessa, jossa odotat ohikulkijan tulevan katsomaan tilannettasi, kun makaat maassa.

Alajärven kaupunki haastaa kaikki tahot keskustelemaan siitä, miten toimitaan, jos näkee avun tarpeessa olevan henkilön. Mikäli joku tai jossakin keksitään hyviä käytänteitä siitä, miten ihmisiä voidaan rohkaista tarjoamaan apuaan avun tarvitsijoille, niin otamme niitä mielellään vastaan osoitteeseen kirjaamo@alajarvi.fi. Tulemme julkaisemaan parhaat Alajärven kaupungin verkkosivuilla loppuvuodesta 2019. Välitetään toisistamme!

…………………………………………………………………………………………………..

J-Pnewsin palstoilla pääset kommentoimaan vaikka heti ja kertomaan oman mielipiteesi aiheesta kuin aiheesta yleisiä sääntöjä noudattaen!  Ei maksa mitään !

Ota kommentointimahdollisuutesi tavaksi! Tarjoamme myös aktiivisesti ilmaista palstatilaa  Järvi-Pohjanmaa (Järviseudun) ja Suomenselän kylien ja pitäjien kirjoittajille teemalla ”pidä kyläsi kartalla- ole aktiivi!”

-J-Pnews toimitus-

 


 

pariss-kurssit_syys19

JÄTÄ KOMMENTTI