Piparkakkutalon rakennusprojekti: vältä rakennusvirheet ja sudenkuopat

0
Katso Knetti.tv:stä hyvä vinkit kuinka piparkakkutaloa rakennetaan

Katso Knetti.tv:stä hyvä vinkit kuinka piparkakkutaloa rakennetaan
Piparkakkutalon leipominen virittelee suloisella tavalla joulun tunnelmaan. Talo on herkullinen ja jouluinen ihailun kohde jo ennen joulua, joten talon voi tehdä valmiiksi jo ennen varsinaisia joulukiireitä. Tässä muutama vinkki leipurille, jotta lopputulos olisi kaunis ja tekeminen sujuvaa.

Jouluvalmisteluihin kuuluu ehdottomasti piparkakkutalkoot ja yhdessä rakennettu piparkakkutalo. Perinteiselle talolle löytyy tulostettavat kaavat netistä, joka takaa parhaiten talon onnistumisen.

– Piparkakkutalon kohdalla on melkeinpä pakko suositella pakastetaikinaa – itse tehty tuppaa kohoamaan liikaa, sanoo kotitalousopettaja Arja Savela.

Savela suosittelee varaamaan taloa varten kaksi pakettia piparkakkutaikinaa, jotta sitä riittää talon pihamaaksi asti. Irtileikatut kaavat asetellaan kaulitulle taikinalle ja leikataan tarkasti terävällä veitsellä.

– Varsinkin kattoon tulevat palat saavat jäädä aika tukeviksi, ne kaulitaan noin kolmen millin paksuisiksi, Savela neuvoo.

Isot palat kypsyvät 7-8 minuutissa 200-asteisessa uunissa keskitasolla. Pienempiä paloja, kuten savupiipun osia tai piparitalon pihalle tulevia joulukuusia, paistetaan viitisen minuuttia.

Koristele ennen harjannostajaisia

Piparkakkutalon osia ei saa käsitellä suoraan uunista otettuina, vaan niiden tulee antaa jäähtyä kunnolla. Koristelut saavat kovettua mieluusti vaikka yön yli ennen talon kokoamista.

– Nokkela koristelee piparkakkutalon ennen pystytystä. Sokerivesikuorrutus ja muut koristeet eivät irtoa ja valu paikoiltaan, kun seinät ovat vaakatasossa koristeluvaiheessa, neuvoo kotitalousneuvoja Arja Savela Myllyn Parhaalta.

Piparkakkutalon palat liimataan toisiinsa ja alustaansa sulatetulla sokerilla. Sokeri jäähtyy ja kovettuu muutamassa sekunnissa, joten talon kasaaminen on nopeaa puuhaa.

– Tavallista kidesokeria sulatetaan pari desiä paistinpannulla, rauhallisesti puulastalla sekoitellen. Levy saa olla melko kuumalla, mutta heti kun sokeri lähtee sulamaan, tehon voi kääntää pienemmälle, Savela neuvoo.

– Sokeri on sulaneena erittäin kuumaa, joten talon kokoaminen on ehdottomasti vain aikuisten puuhaa. Lapset osallistuvat sitten koristeluun – ja syömiseen.

Ohjeet piparkakkutalon kokoamiseen:

– Koristele talon osat ennen kokoamista. Sokerivesikuorrutusta voi ostaa valmiina tuubeissa tai sen voi valmistaa itse tomusokerista ja vedestä. Värikkäiden pastillien lisäksi koristeeksi sopivat erilaiset kakunkoristeet ja karkit.

– Ota kaikki talon osat ja pihamaa valmiiksi sokeripannun viereen.

– Kasta lyhyen ja pitkän seinän yhdet sivureunat ja alareunat kuumaan sokeriin.

– Yhdistä seinäpalat nopeasti toisiinsa ja aseta ne paikalleen piparkakkualustalle.

– Kasta toisten seinäpalojen molemmat sivut ja alareunat sokeriin, ja asettele kaikki seinät kiinni toisiinsa.

– Sivele kuumaa sokeria kauhalla seinien ylälaitoihin ja asettele katonpuolikkaat vuorotellen paikalleen.

– Kokoa vielä savupiippu kaksi palaa kerrallaan katon harjalle. Kiinnitä lopuksi tontut, possut ja puut pihaan.

– Piilota tummemmat saumat sokerivesikuorrutuksella tai sihtaa varovaisesti päälle tomusokeria.

Ohjeet nähtävissä myös Knetti.tv:ssä
Katso myös Knetti.tv:stä
AA-ViVe270518

JÄTÄ KOMMENTTI