Rojuvarastoista ihaniksi piilopaikoiksi – kesämökkien sisustukseen panostetaan yhä enemmän

0
Laituri kutsuu - mökki on monelle turvasatama ja irtiotto arjesta. (Kuva: Elina Lukka)
Perunamaa ja punainen tupa, jonne voi paeta arkea. Tällaisia meidän suomalaisten kesämökit ja vapaa-ajan asunnot ovat edelleen. Sisustusarkkitehti Mikko Vesasen mukaan kesämökit ovat monille jopa pyhiä paikkoja, joissa vaalitaan tarkoituksella tietynlaista alkeellisuutta ja perinteisyyttä. Mutta uusiakin trendejä on ilmassa.


Kesämökeillä suositaan ekologisia ratkaisuja ja vanhan kierrättämistä, mutta mukaan halutaan myös arkea helpottavia asioita. Huvila & Huussi –ohjelmastakin tutun Mikko Vesasen mukaan kakkoskotien varustelu on nykyään kapuamassa kohti ykköskotien tasoa.

Toinen selkeä trendi on mökkien kohentaminen ammattilaisten avulla, ja kesämökkiprojektit tekevätkin nykyään selkeän piikin sisustussuunnittelijoiden kevääseen.

– Kesämökit ovat perinteisesti melko pieniä ja samaa tilaa saatetaan käyttää oleskeluun, ruokailuun ja nukkumiseen. Sisustusalan ammattilaisilta kaivataan apua mökin toiminnallisuuden parantamiseen sekä muun muassa pintojen ja keittiön laittamiseen sekä kalusteiden sijoitteluun, kertoo sisustusarkkitehti Mikko Vesanen suunnittelutoimisto MAK:sta.

Suomalaisten ”perisynti” kesämökeillä ei ole mikään yllätys: kakkoskotiin hamstrataan ylimääräistä tavaraa, jolle ei ole käyttöä kotona.

– Ylenpalttinen kerääminen on turhaa, ja kannattaakin miettiä, onko jollain kalusteella tai esineellä oikeasti käyttöä. Kenenkään sisustusratkaisuja ei kuitenkaan voi lähteä tuomitsemaan, sillä kauneus on katsojan silmissä.

Mökkiä laitetaan myös lainarahalla

Rahoitusyhtiö Santander teetti keväällä Oma Mökki –messuilla kyselyn, jonka mukaan 80 prosenttia suomalaisista käyttää mökkinsä ylläpitoon alle 5000 euroa. 14 prosenttia panostaa 5000–10000 euroa. Sisustusarkkitehti Mikko Vesasen mielestä luvut kuulostavat yllättävän pieneltä.

– Tämä asia on ollut koko ajan murroksessa. Aikaisemmin ajateltiin, että mökillä pitää olla alkeellista ja on turhaa laittaa siihen paukkuja ja esimerkiksi käyttää suunnittelijaa. Nyt ammattilaisten apua on opittu käyttämään luovemmin, Vesanen sanoo.

– Ihmisillä on työt ja muita kiireitä, joten mökkiä kohennettaessa aikaa vievä vaihtoehtojen hakeminen ulkoistetaan mielellään. Oman kokemukseni mukaan budjetit ovat mökeissä lähes samankokoisia kuin ykköskodeissakin.

Viitisentoista prosenttia Santanderin kyselyyn vastanneista käyttää mökin ylläpitoon ja hankintoihin laina- tai rahoitusrahaa. Vesasen mielestä rahoituksen ottaminen kertoo halusta panostaa mökkiin entistä enemmän.

– Mökki on niin monelle turvasatama ja irtiotto arjesta, että siitä halutaan tehdä mahdollisimman täydellinen. Suomalaiset ovat kuitenkin hyvin perillä siitä, mitä asiat maksavat, ja pysyvät tiukasti budjetissaan.

Betonilaatikosta ranch-tunnelmaan
Kesämökkien sisustus on usein aika erilainen tai jopa täysin päinvastainen kuin ykköskodeissa. Etenkin jos kyse on perinteisestä maalaismökistä, sisustuksessa suositaan romanttista tyyliä ja rustiikkia.

– Meillä oli vajaa pari vuotta sitten projekti, jossa perheen ykköskotina oli hyvin spartalainen betonilaatikko meren äärellä. Kesäasunnosta haluttiin ihan erilainen, ja lopputuloksena oli ranch-tyyppinen sisustus, kertoo sisustusarkkitehti Mikko Vesanen suunnittelutoimisto MAK:sta.

Etenkin perheen isäntä oli innoissaan projektista, ja mökille tuotiin muun muassa hänen perintöhuonekalujaan, jotka eivät sopineet ykköskotiin.

– Riskinä oli tietysti, että vaimo ei pidä lopputuloksesta, mutta hänkin on kuulemma viihtynyt ihan hyvin, Vesanen nauraa.

kategoriainfo2

JÄTÄ KOMMENTTI