Töysästä aloitettiin koko Suomessa – Kuutamohiihtoja jo vuodesta 1983

0
Töysän Talsijat käynnisti Suomessa kuutamohiihdot vuonna 1983. Kahveja on keitelty sekä makkaroita paisteltu tähän mennessä jo 130 kertaa eri kylien nuotioilla.(Pentti Hautala)

Teksti ja kuva: Pentti Hautala
ALAVUS/TÖYSÄ

Vanhoja tilastoja tarkastellessa on todettavissa, että koko Suomessa aloitettiin kuutamohiihdot Etelä-Pohjanmaalla, Töysässä.
-Tämä tieto käy ilmi valtakunnallisesta, Suomen Ladun julkaisemasta,vuoden 1983 laturetki-ja hiihtotapahtumien kalenterista. Siitä selviää, että uudenvuoden aattona mainittuna vuotena järjesti Töysän Talsijat ensimmäisen kuutamohiihdon koko valtakunnassa.

Muistan kuin eilisen päivän mainitun tapahtuman. Pakkasta oli -31 astetta ja osanottajia kylmyydestä huolimatta 41 naista ja miestä. Talsijoiden puheenjohtajana toimi silloin kauppias Pertti Kukkanen. Tämän ensimmäisen Suomen kuutomohiidon puuhamiehenä kunnostautui myös Jussi Herrala.

Vuoden 1984 tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana järjesti Talsijat myöskin kuutamohiihtoja. Suomen Ladun kalenterin tietojen mukaan helmikuussa vuonna 1984 järjestettiin jo Lahden ja Tampereen alueella myöskin ensimmäiset kuutamohiihdot.
Vuodesta 1983 alkaen on Talsijat järjestänyt latureiteillä 130 kuutamohiihtoa eri kohteisiin  niin tuulissa-, tuiskuissa-, pakkasilla ja komeilla kuutamoilla.

Osanottajia on ollut 12-97. Eniten Mutkan koulun Luontomatkailuun ja Tohninkylään Kaukolan kesämökille sekä Mutkankylään Aune Ala-Mutkan taloon. Vähäisin osanotto on ollut Hakojoen kämpälle, kun pakkanen paukkui -32 asteen kylmyydellä. Hiihtoa juhlisti kuitenkin pilvettömälta taivaalta valaissut kuu.

Talsijoiden 130 kuutamoretki järjestettiin nyt helmikuussa Toopakan Eeron laavulle Mäenniemenlammen rannalle.

Eero sekä Kaisa ja Jorma Toopakka olivat huolehtineet Talsijoiden nykyisen puheenjohtaja Markku Akonniemen kanssa, että hyvä tarjoilut laavun nuotiolla riitti yli 30 osanottajalle.
Laavulle saavuttiin Töysän Ns:lta yhteislähdöllä kävellen ja suksilla Ponnenjärven yli. -Ja se yllätti tällä kertaa, että suksittelijoita oli enemmän kuin edellisinä vuosina samaan kohteeseen kuntoilluilla retkillä.
Vaikka kuu paistoi himmeästi pilvien takaa, niin lunta-, latua -ja jäätä oli hiihtäjien liikkumiselle hyvien talvien tapaan. Nollakeli takasi myöskin ongelmattoman luiston sauvojille.


 

kategoriainfo2

JÄTÄ KOMMENTTI