Tutkimus | Vain kolmannes suomalaisista tuomitsee alkoholin oston alaikäisille

0
Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos!
Laki kieltää alkoholin ostamisen tai välittämisen alle 18-vuotiaalle. Silti sitä tekee viidesosa suomalaisista eikä kaksi kolmesta suomalaisesta näe asiassa mitään tuomittavaa. Alkoholi voi kuitenkin olla nuorelle jopa kehityksen esteenä, ja aikuisten pitäisi tuntea vastuunsa, oli sitten kyseessä oma tai jonkun muun lapsi.

”En varmasti osta sinulle alkoholia, koska tykkään sinusta niin paljon, ja olet minulle hyvin rakas ja tärkeä. Olisi kiva kuulla, ketkä kavereiden vanhemmat ostavat, niin soitan heille.” Näin kehottaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro vanhempia vastaamaan kotona teinille, joka pyytää ostamaan alkoholia esimerkiksi koulunpäättäjäispäiväksi.

Kuitenkin kaksi kolmesta suomalaisesta ei pidä alkoholin ostamista tai tarjoamista alaikäiselle tuomittavana, selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton YouGov Finlandilla teettämästä tutkimuksesta.

– Näin huolestuttava määrä suomalaisia ei selkeästikään tiedä, mistä puhuvat saatikka ymmärrä teon vakavuutta. Vanhempien ja nimenomaan aikuisten pitäisi tuntea vastuunsa tässä asiassa. Aikuisten tehtävänä on suojella lapsia, olivat ne sitten omia tai jonkun muun, Sauro toteaa.

Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro ( Kuva : Katriina Roiha )

Kieltäminen ei ole pahasta

Sauro naurahtaa ajatukselle, että alkoholin kieltäminen nuorilta lisäisi heidän kiinnostustaan alkoholiin tai lisäisi juomista myöhemmällä iällä.

– Silloinhan kaikelta kasvatukselta menisi pohja! Alaikäinen ei aina tiedä omaa parastaan, joten aikuisten on tunnettava se, mikä on lapselle parasta. Kyseessä on ennen kaikkea lapsen suojelu eikä kieltäminen.

Alkoholin nauttiminen alaikäisenä voi olla hyvin kohtalokasta terveydelle. Sauro toteaa, että kasvava nuori tarvitsee ennen kaikkea terveellistä ruokaa, paljon unta, raitista ilmaa sekä hyviä harrastuksia. Alkoholi ei kuulu tälle tarvelistalle.

– Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä alkoholi voi vaarantaa nuoren terveyden. Alkoholi koukuttaa nopeasti ja voi johtaa terveelliset elämäntavat huonoille raiteille.

Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista on valmis tarjoamaan vähäisen määrän alkoholia alaikäiselle oman valvovan silmän alla. Sauro pitääkin ihan hyvänä ajatuksena sitä, että lähellä täysi-ikää olevan lapsen antaa maistaa esimerkiksi juhlissa pienen määrän kuohuviiniä isän tai äidin lasista.

– Se voi olla ihan hyvä lähestymistapa ja on tavallaan myös lapsen suojelua, koska sitä kautta lapsi oppii erottamaan alkoholin ja esimerkiksi limonadin toisistaan jo pelkän maunkin puolesta.

Aiheesta juttu myös Knetti.tv:ssä.  Katso!

(klikkaa ja katso!)

JÄTÄ KOMMENTTI