Valkoiset sorsat yhä hengissä!

0
Vesilintujen metsästäjät ovat säilyttäneet töysäläiset valkoiset sorsat. Ne eivät olekkaan päätyneet paisteiksi ja täytetyiksi kotien koristeiksi. (Pentti Hautala/jpnewss.fi)

Pentti Hautala

TÖYSÄ

Harvinaisia vitivalkoisia sini- / heinäsorsia on saatu ihastella kesällä muun muassa Töysän Keskustien läheisyydessä sijaitsevassa patoaltaassa. -Mutta sen jälkeen, kun vesilintujen metsästys alkoi, ei arkoja lintuja ole näkynyt.
Sorsakaunottarien katoamisen syyksi ovat monet ajatelleet, että lintujen lihat ovat joutuneen metsästäjien ruuaksi. Päät ja sulkapuvut täytetty kotien koristeeksi.

Kaikille murehtijoille saan nyt ilmoittaa ilosanoman, että valkoiset sorsat ovat hengissä ja voivat hyvin!

Kun liikuin sateisena torstaina kuvaamassa Ponnenjärven Likolahdessa jalohaikaroita, niin kaksi valkoista- ja kolme normaalin kirjavaa sorsaa ui korteikosta joen uomaan. Haikaroitten ja meikäläisen ihasteltaviksi. Mutta vain hetkeksi, kun hyvin arat valkoiset sorsat vilahtivat takaisin kasvuston suojaan.

Tämä todistaa myöskin sen, että sorsajahtiin osallistuvilla metsästäjillä on luonnon erikoisuuksien arvostaminen hyvällä tasolla.
Samalla reissulla selvisi valkoisten vesilintujen olevan synnynnäisiä töysäläisiä. Pauli Keskiniemi kertoi, että hän kavereineen havaitsi ne pieninä untovikkoina kirjavan emonsa kanssa jo kesällä 2018.
Tämä havainto on esimerkki siitä, että vesilinnutkin ovat synnyinseutu uskollisia.


 

JÄTÄ KOMMENTTI