Purjelennon Suomen mestaruudet ratkotaan Menkijärvellä

0
Siipien suihke kuuluu jälleen Menkijärvellä
Purjelennon kerholuokan SM-2012 käynnistyy huomenna juhannus sunnuntaina Alajärven Menkijärven lentokentällä. Kilpailut kestävät noin viikon kesäkuun loppuun.

Ilmoittautumistoimisto on auki tänään lauantaina kello 21.00 saakka ja ”mattimyöhäiset” voivat ilmoittautua vielä sunnuntaiaamuna kello yhdeksään mennessä.

SM-kilpailujen avajaiset pidetään sunnuntaina (24.6.) kello kymmenen aikaan Menkijärven kentällä sijaitsevan Vaasan Lentokerhon hallin edessä. Kisat pyörähtävät käyntiin ensimmäisellä kilpailijoiden ja pilottien briefingillä puoli yhdeltätoista.

Sään salliessa…

Purjelentokilpailu on useita päiviä kestävä tapahtuma, kansallisella tasolla kisa kestää tavallisesti viikon ja kansainväliset arvokilpailut kaksi viikkoa. Joka päivä sään salliessa lennetään annettu lentotehtävä. Reitin pituus vaihtelee kerholuokassa noin 150-400 kilometrin välillä riippuen kunkin päivän kelistä. Reitin nopeimmin kiertänyt on päivän voittaja ja saa suurimman päivittäisen pistemäärän. Päiväpisteet lasketaan yhteen ja kisojen lopussa eniten kerännyt pilotti on voittaja.

Tulokset lasketaan GPS-paikannukseen perustuvien lennontallentimien tiedosta. Näistä saadaan tarkistettua tarkistettua lennon päätyttyä kilpailijan sijainti ja lentokorkeus koko tehtävän ajalta. Kilpailun tuloslaskenta saa tallentimista lähtöajan ja maaliintuloajan sekä käännepisteillä käynnit.

Kilpailija voi itse valita reitille lähtöaikansa annetun aikaikkunan puitteissa. Lähtöviivan takana kaartelu ja odottelu on osa hermopeliä, jossa pyritään petaamaan itselle hyvät asemat reitille. On taktisesti edullista saada toisia kilpailijoita edelle näyttämään hyviä ja huonoja valintoja.

Purjelento onkin hyvin vaativa kilpailulaji, joka kysyy hyviä hermoja, herpaantumatonta keskittymistä ja sään hyvää ymmärtämistä. Lajia on mm. verrattu kolmiulotteiseen shakkiin vaikka kyseessä on kuitenkin samalla vauhtilaji jossa ohjauskoordinaatiolla on merkitystä. Onnistunut reitin valinta ja oikeaan osunut lähtöaika ovat avaimia hyvään kilpailumenestykseen.

Pilotteja parhaasta päästä

Tämän vuoden kilpailu tuo Järvi-Pohjanmaan kentälle pitkästä aikaa Suomen kovatasoisimmat pilotit.

Menkijärven kilpailussa on mukana useita SM-mitalisteja ja viime kesänä EM-kultaa Slovakiassa voittanut Hämeenlinnan Ilmailukerhon Harri Hirvola.

Hyvin EM-kisoissa pärjänneet Porin Ilmailukerhon Markku Kuusisto ja Vaasan Lentokerhon useita MM-kisojakin kolunnut Juhani Sahlberg.

Menkijärven SM-kilpailusta valitaan myös edustajat vuoden 2014 MM-kilpailuun, jotka järjestetään Räyskälän lentokentällä.

Kilpailun vastaavana järjestäjänä on Vaasan Lentokerho.

AA-Joma220518

JÄTÄ KOMMENTTI