Alajärvi ei ole Suomen viidenneksi huonoin – kuten Hesari väittää!

0
Vesa Koivunen
Alajärven kaupunki ei ole Suomen viidenneksi huonoin – Helsingin Sanomien juttu perustui virheelliseen tutkimustietoon.

Toimittaja Teija Sutinen uutisoi artikkelissaan (HS 22.10.), että kolmasosa kunnista on vahvoja. Hän vertasi kuntien toimintamenoja, muun muassa terveys- ja opetuspalveluiden, kuntalaisten veronalaisiin ansiotuloihin. Sutisen tiedot perustuivat Kunnallisalan kehittämissäätiön Pellervon taloustutkimukselta (PTT) tilaamaan tutkimukseen.

-Lähestymistapa kuntien vahvuuteen sinällään oli mielenkiintoinen, mutta valitettavasti tutkimuksen tilastoissa oli virheellistä tietoa Alajärven kannalta ratkaisevilta osin, summasi Hesarin julkaisemaa tutkimusta tiistaina Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Sutinen listasi artikkelissaan Alajärven kaupungin viidenneksi huonoimmaksi ja Soinin kunnan huonoimmaksi kaikkien 311 kunnan joukosta, kun kuntia vertailtiin toimintamenojen suhteessa kuntalaisten ansiotuloihin.

Tutkija ei ollut perillä Järvi-Pohjanmaa yhteistoiminta-alueesta ja sen toiminnasta?

Alajärvi, Soini ja Vimpeli muodostivat Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen vuonna 2009. Siinä Alajärvi, Soini ja Vimpeli siirsivät palvelujen tuottamisen kuntien yhteisiin lautakuntiin. Kunnat itse jatkavat itsenäisinä ja niillä on muun muassa omat valtuustot, hallitukset, tarkastuslautakunnat ja vaalitoimielimet. Yhteislautakunnista Alajärven organisaatioon kuuluvat maaseutu,- perusturva-, ja sivistyslautakunta. Soinin organisaatioon kuuluvat tekninen ja vapaa-aikalautakunta ja Vimpelin organisaatioon rakennus- ja ympäristölautakunta.

-Tutkimuksen tekijä ei ollut huomannut kuntien menoja tarkastellessaan, että muun muassa Alajärven osalta luvuissa oli mukana myös Soinin ja Vimpelin maaseutu-, perusturva- ja sivistyslautakunnan menot, jolloin toimintamenoihin oli käytetty noin 92 miljoonaa euroa. Kun Soinin ja Vimpelin menot karsitaan pois, Alajärven tilanne näyttää aivan toiselta, sillä pelkästään Alajärven menot ovat todellisuudessa vain noin 56 miljoonaa euroa. Alajärven sijoitus on todellisuudessa noin 170:s kaikkien 311 kunnan joukossa. Todennäköisesti myös Soinin kunnan sijoitus paranisi, jos teknisen puolen menoista poistettaisiin Alajärven ja Vimpelin osuudet, selventää kaupunginjohtaja Koivunen.

-Järvi-Pohjanmaa yhteistoiminta-alue on ollut kolmen kunnan tapa vastata siitä, että alueella on mahdollista saada kustannutehokkaasti laadukkaita peruspalveluita, esimerkkinä terveys- ja sivistyspalvelut. Kustannusten nousu on ollut suhteellisen maltillista vuositasolla ja yhteistoiminta-alueen toimintaa kehitetään jatkuvasti paremmaksi, viestittää  kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

kategoriainfo2

JÄTÄ KOMMENTTI