Alkoholimainonta vaikuttaa nuorten käsitykseen juomisesta

0
Koulut sulkevat ovensa ensi viikonloppuna ja nuoret valmistautuvat juhlimaan kesäloman alkua. Se tietää poliisille ja useille muille toimijoille työntäyteistä viikonloppua. Viime vuonna poliisi puuttui lähes 1 500 lapsen ja nuoren alkoholin nauttimiseen ja hallussapitoon. Suurin osa näistä nuorista oli 15-17 -vuotiaita, joukossa oli yli sata alle 15-vuotiasta. Poliisi hävitti 2 500 litraa alkoholijuomia, tavallisimmin olutta ja siideriä.

Tieteellisen tutkimusnäytön mukaan alkoholimainonta suurentelee nuorten käsityksiä siitä, kuinka paljon ikätoverit juovat ja kuinka hyväksyttyä alkoholin käyttö on näiden keskuudessa. Nämä uskomukset lisäävät yhdenmukaisuuden painetta ja todennäköisyyttä käyttää alkoholia. Mitä yleisempänä ja hyväksyttävämpänä nuoret pitävät alkoholin käyttöä ikätovereiden ja aikuisten parissa, sitä todennäköisemmin he alkavat käyttää alkoholia ja sitä enemmän he todennäköisesti sitä tulevat käyttämään.

Suomen ASH:n vuonna 2011 TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan noin yhdeksän kymmenestä 13-17-vuotiaasta suomalaisnuoresta havaitsi alkoholimainontaa ja heistä yli 80 % parin viikon sisällä tai lähipäivinä. Tulokset ovat lähes identtisiä vuonna 2009 tehdyn vastaavan tutkimuksen kanssa.

Alkoholimainonnan rajoittamisesta on keskusteltu pitkään. Jo edellisen hallituksen aikana yli puolet kansanedustajista halusi kieltää alkoholin mielikuvamainonnan, mutta asiassa ei löytynyt hallituksessa poliittista yhteisymmärrystä. Nyt lausuntokierroksella on ollut uusi hallituksen esitys alkoholimainonnan rajoittamiseksi. Se on nostanut erityisesti alkoholiteollisuuden ja mainosalan voimakkaaseen vastarintaan. – Tutkimusnäyttö alkoholimainonnan vaikutuksesta alaikäisten juomiseen on kiistaton, ja tuntuu tosi kummalta, että asiaa vatvotaan edelleen. Aikuisille kuluttajille riittää hyvin pelkkä tuotetieto ja Alkon myyjien antama tuoteneuvonta, katsoo Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Kulutuksen määrä yhteydessä riskiin

Maailman terveysjärjestön syöväntutkimuslaitos IARC luokitteli vuonna 2009 alkoholijuomista saatavan asetaldehydin ykkösluokkaan syöpää aiheuttavana aineena. Alkoholijuomien on jo kauan tiedetty lisäävän suu-, nielu-, kurkunpää-, ruokatorvi-, suolisto- ja maksasyövän riskiä. Kulutuksen lisääntyessä kasvavat riskitkin. Alkoholi on uusimmissa tutkimuksissa yhdistetty myös naisten rintasyöpään.

Jo pienikin (yksi tai kaksi drinkkiä) päivittäinen alkoholiannos lisää merkittävästi rintasyövän riskiä eikä turvallista alarajaa alkoholinkäytölle ole määriteltävissä.

– Jo näiden tutkimustietojen perusteella kaikki alkoholimainonta tulisi täysin kieltää. On hyvin outoa, että syöpäriskiä lisäävän aineen mittava mainonta yhä sallitaan. Jos alkoholimainontaan ei saada rajoituksia, suomalainen kulutuksen vähentämiseen tähtäävä alkoholipolitiikka ei ole uskottavaa.

Alkoholiteollisuus käyttää paljon rahaa mittaviin mainoskampanjoihin, jotka näkyvät ja kuuluvat. Taidokkaasti tehdyt alkoholimainokset ovat mainoskilpailujen kärkikaartia ja alkoholiteollisuutta pidetään arvostettuna yhteistyökumppanina. Humoristiset mainokset on luotu viihdyttämään ja naurattamaan. Nuorten on helppo samaistua mainosten tunnelatauksiin ja ottaa mallia maailmankuvaansa sopivasta elämäntyylistä.
– Alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa tarvitaan tukemaan aikuisten ja vanhempien kasvatustyötä. Yhteiskunnan päättäjiltä tarvitaan napakkaa puuttumista eikä vain puheita, perää toiminnanjohtaja Mervi Hara. ─ Vastuullisella alkoholipolitiikalla on vahva väestön tuki. Suomalaiset haluavat muutosta nykyiseen alkoholikulttuuriin. Valistus on hyvä tuki muille toimille, mutta se ei suinkaan yksin riitä, jatkaa Hara.

Myös kuntapäättäjät huolissaan

Suomen ASH ry:n Taloustutkimuksella teetättämän haastattelututkimuksen mukaan kuntapäättäjät ovat huolissaan kuntansa nuorten alkoholinkäytöstä. Kuntien omat vaikutusmahdollisuudet alkoholihaittojen ehkäisemiseen koettiin pieniksi. Vaikka halua olisi, resurssit joudutaan suuntaamaan pitkälti korjaavaan työhön.

Vastaajista 68 % arvioi alkoholimainonnan kunnan alueella vaikuttavan nuorten alkoholinkäyttöön. Kuitenkin vastaajat katsoivat, että kunnan vaikutusmahdollisuudet rajoittaa alkoholimainontaa olivat rajalliset, alkoholimainontaan tulisi puuttua valtakunnallisesti lainsäädännöllä.

─ Urheilua sponsoroimaan löytyy aivan varmasti hyviä alkoholiteollisuuden korvaavia toimialoja, jotka sopivat imagonsa kannalta paremmin urheiluun ja liikuntaan sekä tukevat myös lasten ja nuorten kasvatustyötä hyvällä tavalla. Kun keskustellaan alkoholimainonnan rajoittamisesta, keskustellaan lasten ja nuorten oikeuksista ja terveyden suojelusta sekä siitä ohittavatko lasten oikeudet ja terveys markkinavoimat, kommentoi Hara mediassa käytyä keskustelua.

talvirenkaatmarkkina

JÄTÄ KOMMENTTI