Ampuuko EU:n ”mallioppilas” Suomi omaan nilkkaansa – kansanedustaja Hongistolta kirjallinen kysymys kotimaisen aseviennin tilasta

0
Kansanedustaja Reijo Hongisto jätti ministerien vastattavaksi kysymyksen Suomen, muita Eu-maita tiukemmasta, aseiden ja patruunoiden vientimääräyksistä.
Pohjalaiskansanedustaja Reijo Hongisto (PS) on satojen tuhansien aseharrastajien ja metsästäjien ohella huolissaan kotimaisen asevalmistuksen tilasta.
– On käsittämätöntä että omat viranomaisemme tulkitsevat vientisäädöksiä niin että tyrehdytämme aseviennin ulkomaille, sanoo Hongisto

Hongisto tietää, että Suomen omat sisäiset markkinat ovat niin pienet että pelkästään tänne ei kannata aseita valmistaa.

– Kun ei kannata valmistaa, loppuu valmistus kokonaan ja tämän jälkeen olemme täysin ulkomaisen asevalmistuksen varassa. Näen että kysymys on metsästäjien ja ampumaurheilijoiden ohella myös maanpuolustukseen liittyvästä huoltovarmuudesta.

Ohessa kansanedustaja Hongiston tiistaina (13.1.) jättämä kirjallinen kysymys:

Siviilikäyttöön suunniteltujen ja valmistettujen aseiden sekä niiden patruunoiden vientimääräykset

Eduskunnan puhemiehelle

Vuoden vaihteessa uutisoitiin maamme johtavan metsästysaseiden ja niiden patruunoiden valmistajan, Sako Oy:n, vaikeuksista saada valmisteilleen vientilupia. Saatujen tietojen mukaan Suomi tulkitsee EU:n vientisäännöksiä tiukemmin kuin muut metsästysaseita ja niiden patruunoita valmistavat kilpailijamaat. Tiukasta sääntelystä kärsivät kaikki alan yritykset, jopa yksityiset asesepät. Kummastusta herättää erityisesti se, että yritys on jo usean vuoden yrittänyt neuvotella viranomaisten kanssa säädösten oikaisemisesta yleiseurooppalaiselle tasolle, siinä kuitenkaan onnistumatta. Näin ollen näyttää siltä, että viranomaisemme jarruttavat tietoisesti suomalaisten asevalmistajien ja asevientiyritysten toimintaa tilanteessa, jossa jokainen viennistä saatu euro on tarpeellinen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko asianomainen ministeri tietoinen asevientisäännöstemme epäsuhteesta verrattuna muihin EU-maihin. Mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä, että suomalaiset metsästysasevalmistajat olisivat vientisäädösten perusteella samassa asemassa kuin kilpailijansa EU-maissa?

Helsingissä 13 päivänä tammikuuta 2015

Reijo Hongisto /ps

JÄTÄ KOMMENTTI