Eduskunnassa YLE veron muutosesitys – Hongisto kannattaa, mutta vaatii verolle vastinetta

0

Hallitus esittää, että YLE veroa maksettaisiin 2,5 prosenttia vuositulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta. Muutos vapauttaisi yleisradioverosta noin 390 000 pienituloisinta yleisradioveroa maksavaa verovelvollista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pienituloiset saavat kuukaudessa jopa kympin puhtaana käteen.
Muutos rahoitettaisiin korottamalla parempituloisten YLE veroa nykyisestä 143 eurosta 163 euroon. Vuositasolla korotus tarkoittaa hyvätuloisille vajaan parin euron kevennystä kukkaroon kuukaudessa. Kansanedustaja Reijo Hongiston (sin) mielestä esitys on reilu ja kannatettava.

Kansanedustaja Reijo Hongisto (sin)

YLE:n palvelun laatutaso ei ole edelleenkään kaikille samanveroinen…

Lakimuutos ei kuitenkaan poista Hongiston mielestä usealla alueella maassamme esiintyvää epätasa-arvoa. Erityisesti Pohjanmaalla ihmiset jäävät ilman Ylen lähetyksiä. Muun muassa Alajärvi-Soini-Lehtimäki alueella YLE:n televisiolähetykset näkyvät huonosti ja ajoittain eivät ollenkaan.

Yle, Digita ja Viestintävirasto ovat useita vuosia kamppailleet näkyvyysongelmien kanssa ja olleet yhteydessä asukkaisiin ilman merkittävää tulosta. Siitä huolimatta asukkaat joutuvat maksamaan tämän lakisääteisen maksun, jonka säätämisen yhtenä perusteena oli turvallisuus eli veronmaksaja saa veroa vastaan myös viranomaisen tiedonjakokanavan palvelut hätätilanteissa.

– Nyt ei näin tapahdu, vaan moni kotitalous maksaa näkymättömästä palvelusta. Erityisen paljon maksavat ne ruokakunnat, joissa saman katon alla asuu parikin työssä käyvää sukupolvea, toteaa Hongisto lopuksi. 

JÄTÄ KOMMENTTI