Evijärven happitilannetta pyritään parantamaan vedenpintaa pulssittamalla

0
(Kuva: Markku Särkijärvi)

Evijärvellä happiongelmia on lähes joka talvi pyritty vähentämään vedenpinnan nopealla laskulla ja sitä seuraavalla nopealla nousulla, jota kutsutaan pulssitukseksi.  Koska virtaamat ovat tänä talvena olleet poikkeuksellisen vähäisiä, niin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt toteuttaa pulssituksen jo tammikuun aikana.

Evijärven vedenpinnan lasku on nyt aloitettu ja järven pintaa pyritään laskemaan vajaa 20 senttiä tammikuun puoliväliin mennessä ja sen jälkeen pinta nostetaan takaisin normaalitasolle.

Tammikuun pulssituksella varmistetaan, että ainakin yksi pulssitus voidaan tehdä myös tänä vuonna. Normaalisti pulssitus on uusittu maaliskuun alussa, mutta tänä vuonna on mahdollista, että virtaama ei maaliskuussa riitä vedenkorkeuden muutosten tekoon.  Evijärven yläpuolella sijaitsevan Lappajärven pinta on niin alhaalla, että juoksutusta ei todennäköisesti ole mahdollista lisätä maaliskuun pulssitusta varten.

Evijärven vedenkorkeuden muutokset tehdään säännöstelylupaa noudattaen.  Huhtikuun alkuun mennessä Evijärveen tehdään ns. kevätkuoppa, jotta saadaan tilaa sulamisvesille. Kevätalennuksen suuruus on noin 20 cm.

AA-Kitee_180619

JÄTÄ KOMMENTTI