Lautanen ja toinen lusikka jäävät pois uudesta äitiyspakkauksesta

0

Kelan vuoden 2018 äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pakkauksesta pois. Ne korvataan kuumemittarilla.

 

Kela on päättänyt yhdessä Eviran kanssa jättää lautasen ja lusikan pois, koska muovilautasen valmistuksessa on käytetty bambujauhoa. EU:ssa bambujauhoa ei ole hyväksytty muovisten kontaktimateriaalien osaksi.

Lautasta ja lusikkaa ei ole toimitettu asiakkaille. Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 euroa. Pakkauksessa on lisäksi lusikka, joka on asetusten mukainen.

Ensi viikolla lähetettäviin äitiyspakkauksiin lisätään kirje, jossa kerrotaan, että kuumemittari toimitetaan jälkilähetyksenä kiireisen aikataulun vuoksi.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, sanoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Äitiyspakkaukseen tuotteita toimittavat yritykset tekevät Kelan kanssa kirjallisen sopimuksen, jossa ne sitoutuvat tuoteturvallisuuteen. Äitiyspakkauksen tuotteiden ja niiden valmistusmateriaalien tulee täyttää vaatimukset, joita EU:n ja Suomen lainsäädäntö asettaa turvallisuudelle.

Kaikki äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan, eikä tuotteiden tarjoajaa saa suosia kotimaan tai tuotteiden valmistusmaan perusteella. Valtaosa äitiyspakkauksen tuotteista valmistetaan Euroopan ulkopuolella.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 milj. tuotetta.

 

Äitiysavustuksen määrä suurenee 30 euroa

Äitiysavustuksen määrä ja samalla äitiyspakkauksen arvo suurenee 170 euroon. Korotus koskee niitä, joiden laskettu aika on 1.6. tai sen jälkeen.

Muutos tulee voimaan huhtikuussa. Uuteen, 170 euron avustukseen oikeutettujen hakemukset voidaan ratkaista Kelassa vasta huhtikuussa, vaikka hakemuksen jättäisi jo aiemmin. Pakkaukset postitetaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun Kela on ratkaissut asiakkaan hakemuksen.

Korotuksella parannetaan äitiyspakkauksen tuotteiden laatua asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

– Kilpailutuksen takia tuotteet vuoden 2018 pakkaukseen on valittu jo vuosi sitten. Siksi vielä tänä vuonna äitiysavustuksen määrän suureneminen näkyy pakkauksissa lisätuotteina, joiden arvo on 30 euroa, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Toistaiseksi on vaikea tietää, milloin vuoden 2017 äitiyspakkaus on jaettu loppuun. Uutta pakkausta aletaan jakaa vasta sen jälkeen. Uuteen 170 euron avustukseen oikeutettu voi siis saada lisätuotteet joko vuoden 2017 tai 2018 pakkaukseen. Tänä vuonna on arvioitu syntyvän noin 53 000 lasta.

– Jokainen saa joka tapauksessa juuri oikealla summalla tuotteita, Aholainen muistuttaa.

Jos vuoden 2017 pakkaus loppuu ennen muutoksen voimaantuloa, 140 euron avustukseen oikeutetut saavat vuoden 2018 pakkauksen ilman lisätuotteita.

Äitiysavustusta voi hakea, kun raskaus on kestänyt 5 kuukautta. Avustukseksi voi valita joko verottoman rahasumman tai saman arvoisen äitiyspakkauksen. Pakkaus sisältää hoitotarvikkeita ja vaatteita vauvalle.

Äitiysavustuksen suuruuden vahvistaa hallitus. Äitiysavustusraati määrää äitiyspakkauksen sisällön. Äitiysavustuksen määrä suureni edellisen kerran vuonna 2001.

 

kategoriainfo1

JÄTÄ KOMMENTTI