Monet verot maksamatta – rikollista majoitus- ja vuokraustoimintaa Kokkolassa

0
Verojen "pimittäminen" on Suomessa merkittävä rikos.

Pohjanmaan poliisilaitoksella Kokkolan talousrikosryhmällä on meneillään majoitus- ja vuokraustoimintaan liittyvä esitutkinta, jossa verohallinnon tekemän ilmoituksen perusteella kahden kokkolalaisen henkilön epäillään yhdessä ja erikseen vuokranneen ja harjoittaneen toistuvaa lyhytaikaista ammattimaista majoituspalvelujen tarjoamista vuosina 2015 – 2018. Tästä elinkeinosta saatuja tuloja on jäänyt ilmoittamatta verottajalle noin 240.000 euroa.

Esitutkinnassa epäillyt eivät ole mieltäneet harjoittamaansa vuokraus- ja majoitustoimintaa elinkeinotoiminnaksi, josta olisi pidettävä kirjanpitoa ja maksettava elinkeinotuloveroa ja arvolisäveroa.

Asiaa tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä veropetos ja törkeä kirjanpitorikos. Lisäksi toisen epäillään nostaneen perusteettomasti työttömyyspäivärahaa nettona yli 16.000 euroa. Tästä on kirjattu rikosnimike törkeä petos.

Pohjanmaan käräjäoikeus on 13.3.2019 määrännyt epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 125.000 euron edestä. Summa koostuu vältetystä elinkeinotuloverosta, arvonlisäverosta ja pääomaverosta sekä perusteettomaksi maksetuista työttömyyskorvauksista. Esitutkinnan perusteella toisen epäillyn osuus vältetyistä veroista on huomattavasti pienempi eli noin 10 prosenttia.

Kotimajoitusta harjoittavan täytyy muistaa ilmoittaa verottajalle vuokraustoimintansa ja lyhytaikaisenkin majoitustoiminnan tulot.

Satunnainenkin vuokraus- ja vastikkeellinen majoitustoiminta (ns. perhemajoitus) on veronalaista tuloa. Mikäli huoneiston ostaa pelkästään majoitusta varten eikä siellä itse asu, voidaan katsoa, että kyseessä on majoitustoiminnan harjoittaminen. Tällöin noudatetaan tarkempia säännöksiä majoitus- ja ravitsemisliiketoiminnasta sekä elinkeinotoiminnasta.


 

JÄTÄ KOMMENTTI