Polkupyöräilijöillä huolestuttavan vähän valoja – vain joka toinen käyttää

0
Polkupyörän valo pitää näyttää eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa. Poliisi jakoi sakkoja ja ilmaisia lyhtyjä Oulun seudulla

Oulun poliisin serannan ja valvonnan kohteena olivat viime loppuviikolla niin autojen kuin polkupyörien valot. Poliisi yllätti valottomat pyöräilijät antamalla neuvojen, sakkojen ja huomautusten lisäksi myös toimivan valon pyörään #lightup. Valvonta jatkuu myös tällä viikolla.

Polkupyöräilijöillä huolestuttavan vähän valoja

Yleisenä havaintona oli, että aivan liian harvalla on toimiva valo polkupyörässä.

Liikenneturvan tutkimuksen (2015) mukaan pyörän valo on pimeällä käytössä vain 47 %:lla. – Karkeasti arvioiden joka toinen pyöräilee valottomana, mikä on erittäin huolestuttavaa. Nyt onkin korkea aika laittaa valoasiat kuntoon.

Polkupyörän valo auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa. Moni harhautuu ajattelemaan, että näkyvyys on riittävä, kun polkee katuvalojen loisteessa.

– Ajovaloa pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, jotta näkee minne on menossa ja auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa, sanoo komisario Pasi Rissanen Oulusta.

Tieliikennelain mukaan valoja tulee käyttää jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan. Valottomat pyöräilijät voivat saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen.

Oulussa valottomille pyöräilijöille partiot antoivat 38 sakkoa ja 20 huomautusta sekä pyöräilijöiden yllätykseksi myös pyöränvalon. Yleisesti valvonta koettiin tarpeelliseksi ja sille onkin luvassa jatkoa tällä viikolla.

-Partiot ovat saaneet kansalaisilta positiivista palautetta tempauksesta. Valvonta on koettu enemmän kuin tarpeelliseksi, kertoo Rissanen.

Autoilijoiden valomääräysten noudattamista valvotaan myös

Viime viikon valvonnasta jouduttiin jakamaan autoilijoille 42 huomautusta ja kaksi sakkoa. Lisäksi puhallutettiin 63 kuljettajaa. Osassa autoja oli viallisia valoja tai valot eivät olleet päällä. Autoilijoiden kannattaa syyshämärän aikaan kiinnittää erityistä huomioita ajovalojensa toimivuuteen sekä siihen, että ne ovat valomääräysten mukaiset. Valomääräysten tarkoituksena on luonnollisen näkyvyyden ja näkemisen parantaminen Lisäksi yhdenmukaisilla määräyksillä helpotetaan ajoneuvon pituuden, leveyden ja korkeuden hahmotusta pimeällä.

talvirenkaatmarkkina

JÄTÄ KOMMENTTI