SKAL | TIR-liikenteen Venäjälle on jatkuttava

1
Venäjän tavaraliikenteessä tökkii jälleen....
Joulukuun 1. päivänä TIR-liikenne Suomesta Venäjälle ja Venäjän kautta muihin maihin loppuu. Myös TIR -tulliasiakirjoilla tapahtuva liikenne Venäjältä Suomeen ja muihin EU-maihin pysähtyy, sillä venäläisten yritysten tulliasiakirjoilta puuttuu venäläinen takaaja. SKAL vetoaa Suomen valtiojohtoon, että se tekisi kaikkensa liikennettämme uhkaavan tilanteen korjaamiseksi.

YK:n alaisuudessa toimivassa, kansainvälisen maantieliikenteen kattojärjestön IRU:n hallinnoimassa TIR-järjestelmässä IRU:n kansalliset jäsenjärjestöt toimivat kuljetusten takaajina. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on Suomen TIR-takaajajärjestö. Järjestelmän ansiosta maahan tulevan kuljetusyrityksen ei tarvitse tullata kuormaa rajalla, vaan se voi viedä kuorman samoilla TIR-asiakirjoilla perille kohteeseen. Korvaavaa vastaavaa järjestelmää ei ole.

Venäjän Tulli

Tilanteen taustalla on se, että Venäjän Tulli on irtisanonut venäläisen kuljetusyrittäjien järjestön, TIR-takaajana toimivan ASMAP:in takaajasopimuksen. ASMAP:in sopimus Venäjän Tullin kanssa päättyy marraskuun lopussa. Jos ratkaisua ei ole löydetty siihen mennessä, ulkomaanliikenne Venäjälle vaikeutuu merkittävästi. Venäjän Tullin valtuuttamat toimijat tarjoavat kuljetusyrityksille jo nyt erilaisia vaihtoehtoja kuljettaa tavaraa Venäjälle kansallisin lisävakuuksin. Näissä vaihtoehdoissa kuljetusyrityksen oikeusturva jää epäselväksi. Riskinä on, että kuljetusyritykset joutuvat vastaamaan itse, asiakkaan sijaan, täysimääräisesti tavaran tullimaksuista ja veroista epäselvissä tilanteissa. Kuormien katoaminen ja tullimaksujen maksamatta jääminen Venäjällä on ollut varsin yleistä, joten riskit ovat huomattavat. TIR-järjestelmässä TIR-takausketju kantaa taloudellisen riskin. Suomen TIR-takaaja SKAL ei suosita epäselvien sitoumusten allekirjoittamista Venäjän rajalla.

1 KOMMENTTI

  1. Ei tarvitse yhtään ihmetellä ollenkaan heidän käyttäytymistään. Jo varsinaisen TIR-sopimusten aikakaudella tehtiin tullitarkastuksia laittomasti Venäjän rajalla, vaikka kansainvälinen TIR-sopimus edellyttää, että ne tehdään vasta tavaran määränpäässä. Kun tulee lisää sairaalloisten epäluuloisten venäläisten byrokraattien proopuskoja, niin on ihan varmaa, että joku vetää välistä äiti-Venäjän tullissa. Älkää maksako lisävakuutuksista, koska ne eivät ennenkään ole lopettaneet rekkojen ryöstöjä. Laitetaan raja kiinni pysyvästi, koska muuten ei valtioillinen korruptio lopu! Ei Venäjä ole koko maailman napa, jota pitää kumartaa joka ilmansuunnasta.

JÄTÄ KOMMENTTI