SKAL:n julkilausuma: Laiton liikenne kuriin tai rajat kiinni

0
SKAL:n tuoreen liikennelaskennan mukaan noin 8 prosenttia maantiekuljetuksistamme tehdään ulkomaisilla rekisterikilvillä.
Kabotaasiliikenteen valvonta ei toimi ja laittomuus rehottaa valtakuntamme teillä – suomalainen kuljetuselinkeino romahdusvaarassa.

”Kabotaasiliikenteen uusien säädösten tarkoituksena ei ollut romahduttaa kokonaisia kansallisia elinkeinoja, mutta juuri tämän me, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kuljetusjärjestöt, olemme nähneet tapahtuvan.”

Olemmeko Suomessakin menossa kohti ääritilannetta, jossa kotimaisen kuljetuselinkeinon kilpailukyvyn turvaamiseksi on pysäytettävä rekat rajalle?

Toukokuussa Norjan, Ruotsin ja Tanskan kuljetusalan etujärjestöt vaativat ministeriöiltään ja Euroopan komissiolta rajojensa sulkemista kabotaasiliikenteeltä* puoleksi vuodeksi. Maat vetoavat poikkeusasetukseen, joka mahdollistaa ulkomaisten yritysten maassa suorittamien sisäisten kuljetusten täyskiellon kuudeksi kuukaudeksi, jos maan kuljetusmarkkinat ovat vakavassa häiriötilassa.

EU:n säädösmuutos kaksi vuotta sitten avasi kabotaasin itäeurooppalaisille kuljetusyrityksille, joiden kuljettajien palkat ovat noin kolmanneksen pohjoismaisesta tasosta. Tulijoita on riittänyt. Tämä uudenlainen kabotaasiliikenne on monessa tapauksessa laajentunut pysyväksi oleskeluksi, sillä valvonta on heikkoa. Seurauksena kotimaisten kuljetusyritysten kannattavuus on romahtanut. Järjestöt pyytävät aikalisää, jotta maiden kontrollimekanismit ehdittäisiin saattaa kuntoon.

SKAL:n tuoreen liikennelaskennan mukaan noin 8 prosenttia maantiekuljetuksistamme tehdään ulkomaisilla rekisterikilvillä. Laiton kabotaasi ilmenee meillä erityisesti kappaletavara- ja konttiliikenteen alihankinnassa, ja ilmiö on kasvussa. Olemme omassa lainsäädännössämme naapurimaita pidemmällä, mutta valvonta on riittämätöntä. Kynnys pysäyttää ulkomainen kuljetus tuntuu olevan suuri.

SKAL vaatii tasapuolisia toimintaedellytyksiä ja valvontaa kaikelle ammattiliikenteelle kansallisuuteen katsomatta. Riittävän ammattitaitoisen valvonnan takaamiseksi vaadimme Liikkuvan Poliisin säilyttämistä ja sen valvontaresurssien lisäämistä. Myös Tullin tulee osallistua valvontatoimiin nykyistä tehokkaammin. Kaikkien ulkomaisen kuljetusyrityksen kanssa asioivien tulee tarkistaa ajoneuvon maahantulo- ja kuljetusasiakirjat rutiininomaisesti.

Suomalaiset kuljetusyrittäjät vaativat päättäjiä ja viranomaisia suuntaamaan kaikki saatavilla olevat resurssit valvontatoimiin. Rajat on suljettava, mikäli laitonta kabotaasia ei saada kuriin. Suomen tulee vaikuttaa poliittisin toimin kabotaasin vapauttamista vastaan, mikäli komissio tällaista esittää.

*Kabotaasi = toisesta EU‐ tai ETA‐valtiosta tulleen kuljetusyrityksen kuorma‐autolla voidaan suorittaa enintään kolme maan sisäistä kuljetusta viikon sisällä ko. maahan päättyneen kansainvälisen kuljetuksen jälkeen, minkä jälkeen ajoneuvon on poistuttava maasta.

…………………………..

SKAL:n pitää liittokokoustaan lauantaina 9.6.2012 Levillä.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 6500 kuorma- ja pakettiautoliikenteen kuljetusyritystä ympäri Suomea. www.skal.fi

JÄTÄ KOMMENTTI