Soini vietti juhlavasti itsenäisyyspäivää

1

Soinissa vietettiin itsenäisyyttä lähes koko päivän juhlallisuuksin. Päivä alkoi jo ennen kirkonmenoja Lions Club Soinin sytyttäessä sata jätkänkynttilää Suomen täyttäessä 100 vuotta. Jumalanpalveluksen jälkeen laskettiin 187 sankarihaudalle havuseppeleet.

Havuseppeleet sankarihaudoilla

Jumalanpalvelukseen tultiin kuulemaan kirkkoherra Pasi Kilpeläisen saarnaa. Kirkko oli lähes täynnä kuulijoita.

vas. sotaveteraani Martti Sauramäki, kirkkoherra Pasi Kilpeläinen ja kunnanjohtaja Juha Viitasaari

Soinin yhtenäiskoululla alkoi itsenäisyysjuhla Soinin kunnan tarjoamalla lohikeitolla.

Yhtenäiskoulu täyttyi kuntalaisista

Juhlaan toivotti yleisön tervetullaaksi Yhtenäiskoulun rehtori Markku Puronhaara

Markku Puronhaara

Juhlapuheen tilaisuudessa piti väitöskirjatutkija Kati Keski-Mäenpää. Puheessaan hän kertoi olleessaan Yhtenäiskoulun koulun oppilaana, kuinka hänellä oli halu lähteä mahdollisimman pian ja kauaksi pois. Niin hän tekikin, mutta muiden kulttuurien keskellä elättyään hän oppi näkemään oman paikalliskulttuurin ja maamme arvot. Puheessan Keski-Mäenpää vertaili Suomen ja Etiopian eroja, nähtyään ja tutkiessaan niitä pitkään työssään Etiopiassa.

Kati Keski-Mäenpää

Erityisen hienoa hänen mukaansa on Suomessa se, että vaikka syntyy pienellä paikkakunnalla, kuten Soinissa, se ei ole este pärjäämiselle ja etenemiselle, toisin on muualla, etenkin vaikkapa Etiopiassa. Myös Soinista on lähtenyt kansaivvälisen tason osaajia maailmalle. Keski-Mäenpää toivoi puheensa lopuksi yhdessätekemisen tärkeyttä ja sen lisäämistä kun Soini täytää ensi vuonna 150 vuotta. ”On kaksi asiaa, joita lapsi tarvitsee. Juuret, jotka pitävät jalat maassa, ja siivet, joilla lentää kohti tulevaa”

Anssi Lassila ja Leena Valkeus

Soinin kulttuuripalkinnot vuodelle 2017 myönnettiin filosofian maisteri, taiteilija Leena Valkeudelle ja Anssi Lassilalle. Leena Valkeus on tehnyt pitkän työn taidekasvattajana Soinissa. Anssi Lassila taas soinilaislähtöisenä arkkitehtina Suomessa ja ulkomailla, lisäksi palkittuna tänä vuonna Alfred Kordeliinin säätiön palkinnolla.

Seppo Järvinen

Suomi 100 kirjoituskilpailun palkinnot jakoi kirjailija Seppo Järvinen. Teemalla ”Ei vettä rantaa rakkaampaa” Palkinnot voittivat alle 16-vuotiaat: Venla Vuorenmaa, Olivia Vainionpää ja Tepa Puronhaara. Tässä kategoriassa osanottajia oli 54.

vas. Venla Vuorenmaa, Tepa Puronhaara ja Olivia Vainionpää

Sarja yli 16 vuotiaat: Jaana Laakso, Johanna Peura ja Kati Keski-Mäenpää. Seppo Järvinen kiitti kaikkia osanottajia ja kannusti jatkamaan kirjoittamista ja etenkin lukemaan kirjallisuutta. Osanottajia oli 11.

Johanna Peura lukee runoaan” Lummelampi”

Tilaisuudessa oli runsaasti musiikkiesityksiä. Luokkien 8-9 valinnaisryhmä esitti Anssi Tikanmäen ”Aamu Lakeuksilla ja Jukka Kuoppamäen ”Sininen ja valkoinen” johtajanaan Heikki Jokisaho.

”Tyttöorkesteri”

Yhtenäiskoulun kakki luokat ja esikoululaiset esiintyivät omilla ohjelmillaan. Oli suomalaisia kansanlauluja, perinneleikkejä ja perinnelauluja.

Nuoret perinneesiityjät

Vapaassa sanassa Heimo Kuula esitti oman savellyksensä säestäen pienolla lauluaan. Juhla päättyi yhdssä laulettuun ”Maamme -lauluun”

Heimo Kuula
talvirenkaatmarkkina

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI