Soinin kunnanjohtajan aamukahvit

0
Stefan Sundberg
Ystävänpäiväkahvivieraita Soinisssa (Kuvat: jpnews.fi/Jussi Paarvala)

Jussi Paarvala

SOINI

Ystävänpäivän aamuna, viime perjantaina järjesti Soinin kunnanjohtaja Stefan Sundberg kahvitilaisuuden ravintola Tervaholvissa. Paikalle oli saapunut iso joukko soinilaisia yrityksiä.

Stefan Sundberg

Yli neljäkymmentä yritystä oli ottanut kutsun vastaan. Puolitoista kuukautta kunnanjohtajan virassa olleella Stefan Sundbergilla oli jo näkemys niistä eroista joita Soinilla ja Heinolalla on. Sundbergin mukaan ei pienessä kunnassa riitä, että laki ja asetukset täyttyvät, kunnasta on tehtävä kilpailukykyinen. Tämä onnistuu kun yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen. Tietenkin Sote-uudistus tuo kunnalle omat paineensa, samoin valtiovallan toimenpiteet. Sundberg kuitenkin kehui ilmapiiriä kunnassa ja tämän tilaisuuden osoittavan yhteistyön hyödyntämisen. Hän kertoi vastaavan tilaisuuden järjestämisen tarpeelliseksi vähintään kerran vuodessa.

Alajärven Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Leivo toi terveiset pankkimaailman suunnalta. Osuuspankin tulos oli hyvä vuonna 2013, 1,2 miljoonaa euroa. Korkotason mataluuteen verrattuna on tulos hyvä ja sen ovat sijoitukset mahdollistaneet. Tälle vuodelle on odotettavissa entistäkin parempi tulos, kun OP-Pankin osakkeet myytiin ja osakekurssi nousi reippaasti.

– Kun yrityksellä menee hyvin, samoin käy pankinkin suhteen ja toimintaedellytykset paranevat, totesi Leivo lopuksi.

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelua edustivat toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa ja yritysneuvoja Pirkko Ylätalo. Pääpainopistealueina ovat: matkailu, teollisuus ja kansainvälistyminen. JPYP auttaa myös yritystoiminnan käynnistymisessä ja toimiville yrityksille asiantuntemustaan. Kansainvälisyyteen tähtäävä seminaari, Venäjä-seminaari pidetään 20.3. Myös asuminen ja hyvinvointi-messut pidetään Alajärvellä 26.4.

Soinin tuulivoimahankkeita käsitteli pitäjän edellinen kunnanjohtaja Reino Määttä, joka toimii hankevetäjänä kesäkuun loppuun saakka. Määttä kertoi tuulivoimalle sopivia alueita olevan noin 5000 hehtaaria. Kaavoitus on käynnissä ja tarkoitus on saada Soiniin kuutisen kymmentä tuulimyllyä. Pienoisena haasteena Määtän mukaan on Natura-alueen läheisyys, mutta mikäli kaikki menee hyvin, kuten hän uskoo, tuo hanke kiinteistöverona miljoona euroa kunnalle ja noin 400.000 euron tulot maanomistajille.

JÄTÄ KOMMENTTI