Teemme työtä lapsen parasta ajatellen – Menkijärven koulu juhli 100 vuotista taivaltaan

0
Menkijärven koulun oppilaita
Rehtori Raimo Kröger ja oppilaat esittivät pääjuhlassa Menkijärven koulun 100 vuotis historiikin (Kuvat: Miia Hirvelä)
Pienen kyläkoulun yksi voimavara on voimakas yhteisöllisyys ja sen myötä oppilaan yhteinen tunteminen ja kasvatuksellinen tukeminen. Teemme työtä lapsen parasta ajatellen, kiteytti Menkijärven koulun rehtori Raimo Kröger pääjuhlassa pitämänsä koulun mielenkiintoisen historiikin päätössanoiksi.

Koulunkäynti Menkijärvellä alkoi syksyllä 1911. Koulun ensimmäinen opettaja Hulda Annala tuli Peräseinäjoelta ja poikien käsityönopettajaksi valittiin Josua Alho. Koulunpito aloitettiin vuokratiloissa Oravassa. Sitkeiden ja monivaiheisten ponnistelujen jälkeen kylä sai vihdoin oman koulurakennuksen, joka valmistui kansalaissodan jälkeen 1919.  Näyttävä koulurakennus on edelleen pystyssä ja toimii, kyläläisten oman työn ansiosta, opetustilojen lisäksi monipuolisena ja viihtyisänä kylätalona.

Koulun pitkäaikaisin opettaja ja rehtori oli kunnioitettavat 41 vuotta virassaan palvellut Aira Rantatupa, joka siirtyi viettämään eläkepäiviään 1969. Rantatupa huolehti koulusta ”kotirintamalla” myös Suomen vaikeina sodan aikoina.

Ikimuistoinen asia oli myös kouluun saatu sähkovalo vuonna 1949 ja jo seuraavana vuonna kylän raitilla liikennöivä linja-auto.

Sotien jälkeen maahamme syntyneet ikäluokat kasvattivat myöskin Menkijärven koulun oppilasmäärää, joten kouluun palkattiin vuosien 1950-1955 kaksi uutta opettajaa. Neljän opettajan koulun oppilasmäärä ennätti kivuta aina 137 oppilaan kokoiseksi. Vähimmillään koulussa on ollut vain 18 oppilasta.

Suurin oppilasmäärä aiheutti myös sen, että vuoden 1957 syksyllä Menkijärvelle rakennettiin kokonaan uusi koulurakennus. Sama koulurakennus kokonaisuus toimii edelleen opetuskäytössä. Rakennus on läpikäynyt 2000-luvulla sisäremonttiensa kautta uudistumista ja nykyaikaistumista. Näin se pystyy antamaan oman kylän ja lähiseudun lapsille erikoisen hyvän ”kasvualustan” pidemmälle ja suuremmalle elämän tielle.

Menkijärven koulun 100 vuotta taipaleesta on kaikilla halukkailla mahdollisuus saada, pienellä tukisummalla, koulunkäynninohjaaja Miia Hirvelän kokoama tallenne.

DVD-levylle on tallennettu PowerPoint- esitys, kuvagalleria koulun oppilaista sekä äänitiedostoina rehtori Aira Rantatuvan autenttisia haastatteluja. Mukana on myös ”extrana” Harri Seppälän esittämä ”Menkijärven laulu” musiikkikappale.  Levyjä voi tiedustella koululta ja Menkijärven kylätoimikunnalta.

Oppilaiden ja opettajien esitysten sekä rehtori Raimo Krögerin historiikin lisäksi juhlapäivän ohjelmassa kuultiin FT Sari Alho-Richmondin juhlapuhe.

Vapaan sanan käyttivät; Vieno Saari, Kerttu Suoranta, Pentti Mäkelä, Heikki Rantatupa ja entinen opettaja Helka Lampi, laulutervehdyksen toivat sisarukset Susanna ja Jouni Alho.

Pääjuhla päättyi yhteisesti laulettuun ”Suvivirteen”

Yli 30 vuotta koulussa opettajana toimineen Raimo Krögerin lisäksi koulun nykyiseen henkilökuntaan kuuluvat, 20  opettajavuoden opettaja Anita Juoperi, kiertävä englannin kielen opettaja Minna Rantala, erityisopettaja Sanna Kaivosoja ja koulunkäynninohjaaja Miia Hirvelä. Kouluruokailusta on vastannut Liisa Mäkelä jo pitkästi toistakymmentä vuotta.

Paikalle saapuneet noin 300 vierasta saivat tutustua päivä aikana koulun eri luokkiin koottuihin oppilastöiden ja valokuvien arkistoihin. Näyttelyt kertoivat moniselitteisesti koulun elämästä ennen ja nyt. Juhlien tunnelma oli välitön ja lämminhenkinen. Tilaisuus oli täynnä iloisia jälleen näkemisiä, oppilaiden ja opettajien kesken.

Menkijärven koulun nykyiset ja entiset oppilaat huolehtivat juhlan monipuolisista laulu- ja musiikkiesityksistä
Menkijärven koulun oppilaita
AA-Oulu_190618

JÄTÄ KOMMENTTI