TERRORISMI | ”Yksittäistapauksiako” ? Suomen päättäjien otettava kiireesti päät pois pensaasta!

0
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikkalaisen kulttuurin perinteiden integroituminen skandinaaviseen kulttuuriin on monen mielestä mahdoton yhtälö.

 

Ohessa tietoa jota jaettiin taannoin Suomessa pian sen jälkeen, kun Tukholma sai osakseen  islamistisen ääriaineksen toteuttaman terrori-iskun. Asioista perillä olevien viranomaistemme tiedon ja arvion mukaan uhka vastaavan tyyppisiin terrorisurmiin myöskin Suomen valtion rajojen sisällä on jyrkästi lisääntynyt. Juuri tällä hetkellä kansalaisen näkökulmasta huolestuttavinta, kun pahin mahdollinen on päässyt turvalliseksi koetussa ”lintukodossamme” tapahtumaan, on edelleenkin ylimmän päättäjätasomme tehottomuus ja tunteilu. Asenneilmapiiri. Vielä on kohtuuttoman pitkä matka sanoista tekoihin. Osanottoviestien lähettely uhreille ja omaisille tuntuvat lähes naiivilta, kauniit puheet, jotka eivät tilanteessa riitä ja auta. Euroopan laajuisessa isommassa kuvassa vastaavan kaltaisille tapahtumille ei ole tiedossa nopeaa loppua ja ratkaisua. ”Yksittäistapaus”-sanan taakse on mahdotonta enää piiloutua!

 

– Huolestuttavinta ovat Suomeen viime vuosina syntyneet ja koko ajan vahvistuvat radikaali-islamistiset verkostot. Voidaan jopa puhua Suomeen syntyneestä ”jihadistisesta alamaailmasta”. Näillä verkostoilla on yhteyksiä kaikkiin keskeisiin terrorijärjestöihin, kuvaa Supon riskiarviota viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Supon virallisen riskiarvion mukaan ”yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kasvanut myös Suomessa”. Iskijöitä siis voisivat olla yksittäiset henkilöt tai pienryhmät.

Mikään terroristijärjestö ei ole erikseen nimennyt Suomea strategiseksi kohteeksi, mutta Suomen tunnettuus radikaali-islamistien piireissä on kasvanut ja Suomesta on monia mainintoja esimerkiksi ISISin propagandassa. Sitä on viime aikoina julkaistu myös Suomeksi.

Suomi ei ole enää turvallisesti syrjässä.

– Kaiken kaikkiaan Suomea aiemmin suojanneet tekijät ovat murentuneet tai murenemassa, sanoo Rantala.

Suomea ovat lähentäneet terrorismiin vierastaistelijat. 80 henkilöä on matkustanut Suomesta Irakin-Syyrian konfliktialueelle ja useimmat heistä ovat osallistuneet taisteluihin. Parikymmentä on palannut ja lisäksi Suomeen on saapunut muita konfliktiin osallistuneita. Kaikkiaan Supolla on ”350 terrorismintorjunnan kohdehenkilöä”.

– He ovat oman toimintansa tai yhteyksiensä luonteen takia Suojelupoliisin kiinnostuksen kohteena, sanoo Rantala. Tähän joukkoon pääsee esimerkiksi radikaali-islamismia levittämällä.

Suomen omien tiedonhankintakeinojen parantaminen keskiössä.

Kansainvälisessä tietojenvaihdossa saamme myös Suomea koskevia tietoja, mutta Suomeen liittyvät hankkeet eivät ole minkään muun maan ensisijainen huolenaihe, sanoo Rantala.

Yksittäisten sekoilijoiden tunnistaminen ja kiinniottaminen ajoissa on erittäin vaikeaa, vaikka Supon valtuudet olisivat kuinka hyvät. Esimerkiksi ISIS on ohjeistanut seuraajiaan käyttämään keinoja, jotka eivät vaadi pitkää ennakkosuunnittelua tai perusteellisia valmisteluja.

Lähde: TE

AA-Jussit_210718

JÄTÄ KOMMENTTI