Uusi syksyinen liikenneonnettomuus trendi ? – polkupyöräilijät ja autot

0
Polkupyörän valo pitää näyttää eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa. Poliisilla oikeus muistuttaa rikesakolla ilman valoa pimeällä ajavia pyöräilijöitä. (Arkistokuva)
Polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin
Nykyiset leudon kaltaiset syksyn ja alkutalven säät suovat houkuttelevan mahdollisuuden polkupyöräilijän jatkaa liikkumistaan kahdella pyörällä lähes kesäiseen malliin. Pimeän ja sateisen, ehkä sumuisenkin, sään vaikutus romauttaa kuitenkin kerralla pyöräilijän turvallisuus käsityksen muun liikenteen joukossa. Suomen heikosti valaistuilla teillä ja kaduilla, varsinkin valottoman ja kohtuullisella vauhdilla kiitävän, polkupyöräilijän havaitseminen auton tuulilasin takaa ei ole niin itsestään selvä asia kuin kuvitellaan. Näitä ”kohtaamisia” tulee nyt esiin lähes päivittäin.
Tiistaiaamuna yhdeksän aikaan (28.10.) Seinäjoella

Seinäjoella Kukkulatien ja Ilmolantien liittymässä jäi vanhempi polkupyörää kuljettanut mieshenkilö pakettiauton töytäisemäksi ja sai onnettomuudessa sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Poliisin mukaan pakettiauto oli saapunut risteykseen Katajalaakson suunnasta jossa on väistämisvelvollisuutta osoittava liikennemerkki.

Pakettiauton kuljettaja ei ollut kertomansa mukaan havainnut kevyenliikenteen väylää risteykseen ajanutta polkupyöräilijää johon törmäsi. Ilman kypärää matkassa ollut mieshenkilö kaatui asfalttiin ja sai muun muassa silmäkulmaansa vertavuotavan ruhjeen.

Tiistaina iltapäivällä kahden aikaan (28.10.) Pietarsaaressa

Pietarsaaressa Itälahdentien ja Teollisuustien risteyksessä pyöräilijän ja henkilöauton välinen kolari.

Pyöräilijä oli polkenut pyörätietä pitkin Teollisuustietä/ Korpintietä, saman aikaisesti oli Itälahdentietä tullut punainen henkilöauto, joka ajoi suoraan pyöräilijän päälle. Polkuyöräilijä kaatui ja loukkasi jalkaansa ja hänen pyöränsä rikkoontui kokonaan.

Autoilija oli huutanut jotain autosta suomeksi, mutta pyöräilijä ei ymmärtänyt mitä hän tarkoitti. Auto ajoi pois paikalta.

Poliisi pyytää autoilijaa ilmoittautumaan poliisille ja mahdollisia silminnäkijä havaintoja kaivataan punaisesta autosta ja sen kuljettajasta numeroon 0295 415 809.

Tiistaina keskipäivällä (28.10.) Kokkolassa

Kokkolassa Laajalahdentien ja Yrittäjäntien risteyksessä henkilöauton ja pyöräilijän välinen kolari.

Polkupyöräilijä oli liikkeellä pyörätietä keskustan suuntaan, kun hänestä katsottuna vasemmalta puolelta Yrittäjäntieltä oli tullut henkilöauto. Auto oli pysähtynyt ennen suojatietä, jolloin pyöräilijä oli ajatellut, että autoilija huomasi hänet ja väistää. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Henkilöauto oli liikahtanut hieman eteenpäin kun pyöräilijä oli jo suojatiellä, joten hän törmäsi kovalla vauhdilla henkilöauton keulaan.  Tämän seurauksena polkupyörällä liikkeellä ollut kaatui ja loukkaten lonkkaa, olkapäätä ja alaselkää. Pyöräilijä vietiin ambulanssilla tutkimuksiin.

.

Poliisikin on asian huomioinut ja lupaa lisää valvontaa ja tarkkailua – sakkojakin on tiedossa jos muu ei auta

– Parinkymmenen kilometrin tuntivauhtia pimeässä liikkuvat pyöräilijät aiheuttavat autoilijoille ja muille tiellä liikkujille jatkuvasti sydämentykytyksiä. Tähän vuodenaikaan jarrutusmatkatkin vielä tuppaavat reilusti pidentymään, joten pyöräilijä tulisi huomata jo kaukaa. Rikesakon hinnalla pyörään saa kaksikin lamppua, joten nyt kannattaa polkaista lamppuostoksille, kehottaa komisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Lain mukaan pimeässä, hämärässä tai sään takia näkyvyyden ollessa huono polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Polkupyörässä saa olla myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin.

– Poliisilta kysytään usein myös, onko päähän kiinnitettävä valaisin lainmukainen tai riittävä. Pelkkä päävalaisin ei kuitenkaan riitä, sillä pää kääntyilee jatkuvasti ja liike saattaa hämätä autoilijaa. Ensimmäisenä pyörään tulee siis hommata kiinteä valaisin, mutta päävalaisin on toki hyvä lisä, kertoo Höök.

Lisäksi poliisi muistuttaa, että jalankulkijoiden kannattaa pikimmiten hankkia itselleen ja lapsilleen heijastimet, että myös heidät huomataan turvallisen välimatkan päästä.

kategoriainfo2

JÄTÄ KOMMENTTI