Löytty ja Selloduo Varonen konsertoivat kirkon rakentamiseksi Senagaliin

0
Virtain lähes 250 vuotta vanha puukirkko ja luminen iltahämy loivat silmää ja korvaa miellyttävät kehykset Terveisiä Senegalista -konsertille, jonka avulla kerättiin varoja uuden kirkon aikaansaamiseksi aurinkoiseen Senegaliin.

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä/J-Pnews

Jaakko Löytyn ja Selloduo Varosen ”Terveisiä Senegalista” -konserttisarja luterilaisen kirkon saamiseksi Senegaliin päättyi sunnuntaina Virroilla. Konserttipaikkana punainen ja iätön puukirkko talvi-illan hämyssä, lumihiutaleiden keskellä loi koskettavat puitteet varainkeruulle ikuisen kesän maahan.

Suomi-gospelin uranuurtajana sekä virrentekijänä suorastaan vertaansa vailla olevan muusikonuran tehnyt Jaakko Löytty konsertoi kitaransa ja kahden sellovirtuoosin kanssa helmi-maaliskuussa kahdeksalla paikkakunnalla tuomassa terveisiä ikikesän maasta tänne Suomeen.

Peräti vuonna 1772 valmistuneen Virtain kirkon piha oli pienestä lumisateesta huolimatta täpösen täynnä eri puolilta pitäjää tulleita autoja Löytyn sekä Anna-Maaria ja Olli Varosen aloittaessa konserttiaan. Lumihiutaleiden leijailu ikkunaruutujen takana hämärtyvässä illassa loivat miellyttävän kontrastin tilaisuudelle, jonka tuotolla päiväntasaajan maahan ollaan rakentamassa uutta kirkkoa.

Ohjelmassa kuultiin kaksitoista vanhempaa ja uudempaa sävellystä ja sanoitusta yhtä lailla Jaakko Löytyn vuosikymmenten mittaiselta uralta Suomi-gospelin parissa kuin Varosen perheeltäkin.

Jaakko Löytyn sekä Anna-Maaria ja Olli Varosen kirkkokonserttien sarja kirkon saamiseksi Fatickiin päättyi sunnuntaina Virtain kirkkoon. Seuraava yhteinen konserttisarja on jo valmisteilla. Enkelparven tie valmistuu sopivasti ennen adventtiaikaa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Löytty vei Varoset Senegaliin

Selloduo Varosessa soittavilla Anna-Maaria ja Olli Varosella on takanaan jo 15 vuotta yhteisen konsertoinnin merkeissä. Ollilla on esiintynyt yli 1000 soolo-, solisti- ja kamarimuksiikkikonsertissa eri maanosissa. Hän suoritti diplomikonserttinsa Budabestin Liszt-akatemiassa 1988. Anna Maaria opiskeli myöhemmin samassa akatemiassa valmistuttuaan ensin sellonsoiton opettajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2002.

Jaakko Löytty oli puolisonsa Kaija Pispan kanssa Suomen Lähetysseuran lähettinä Senegalissa vuosina 1988-1994. Nyt Suomessa päättynyt konserttisarja alkoi jo tammikuun 20. päivänä Senegalissa, jossa Varoset vierailivat ja esiintyivät yhdessä Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan kanssa aina 4. helmikuuta saakka.

Virtain ohjelmassa kuultiin Löytyn vanhoista kappaleista muun muassa ”Yhteistä tietä”, jonka sävellys on senegalilainen, viisi Löytyn ja Pispan omaa kappaletta sekä viimeisenä erittäin tunnettu Enoch Sotongan ja Löytyn ”Siunaa koko maailmaa”. Jaakon jatkuvasti ihmeen kirkas ja sävykäs laulu ja kitara täydennettynä Varosten sellojen soinnuilla loivat puukirkon vankkojen hirsiseinien sisällä vaikuttavan musiikkielämyksen.

Enkelparven tie valmistaa
joulun odotukseen

Kiertueen tarkoitus on ollut viedä kuulijat mukaan kirkonrakennustalkoisiin Fatickin kaupunkiin Senegaliin. Talkoisiin voi osallistua Heränneen kansan lähetysrahaston kautta myös kodeista käsin.

Tämä konserttisarja on nyt lopussa mutta Löytyn ja Selloduo Varosen yhteistyö tulee jatkumaan pitkin vuotta yhdessä tai erikseen tilausten mukaan elävän musiikin ystävien iloksi. Seuraava konserttisarja liittyy jouluun: valmisteltavana olevaan ”Enkelparven tie” -konserttiin on jo tehty varauksia mutta tilauksia mahtuu edelleen kalenteriin. Siinä tullaan kuulemaan sekä vanhoja, koeteltuja jouluisia lauluja mutta Jaakko Löytty myös säveltää siihen parhaillaan uusia kappaleita.


 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI