JPTV | Suomalaiset maailman huippu alamäkiluistelijat Paavo Klintrup ja Mirko Lahti

0

Alamäkiluistelu on talviurheilulaji, jossa rinnettä tai mäkeä lasketaan alas jäädytetyissä kouruissa luistellen. Kilpailut lasketaan neljän luistelijan erissä, joissa vauhti voi nousta jopa yli 80 kilometriin tunnissa. Rataan on usein rakennettu kurveja, kaarteita ja hyppyjä. Kilpailuvarustukseen kuuluvat jääkiekkosuojukset, kypärä ja hanskat tai alamäkipyöräily/motocross -suojukset. Laji muistuttaa läheisesti skicrossia. Tunnetuin alamäkiluistelukilpailu on Red Bull Crashed Ice.

PAAVO KLINTRUP (28)

Henkilökuva
Oulussa syntynyt ja kasvanut Paavo Klintrup aloitti alamäkiluistelussa kilpailemisen Helsingissä vuonna 2007. Alamäkiluistelussa yhdistyvät kaksi Klintrupin lempiharrastusta: luistelu ja laskettelu. Laji veikin samantien Klintrupin sydämen. Ammatiltaan poliisina työskentevä Klintrup luottaa fyysiseen suorituskykyynsä, jota vaaditaan menestyvältä alamäkiluistelijalta. Kestävyys ja huikea luistelutaito eivät kuitenkaan yksinään riitä takaamaan menestystä alamäkiluistelussa. Klintrupin taktiset ja strategiset taidot ovat vieneet hänet 10 joukkoon useimmissa kilpailussa, ja nostaneet hänet lopulta hienosti kolmannelle sijalle Valkenburgissa 2012. Oululainen alamäkiluistelija tietää, että tärkeintä alamäkiluistelussa on hyvä tasapaino luistimilla.

Kuinka kauan olet kilpaillut alamäkiluistelun parissa?
Vuonna 2007 Helsingissä ensimmäinen kisa.

Mitä sai sinut kiinnostumaan lajista?
Se on kombinaatio luistelua ja laskettelua. Kaksi lemppariharraslastusta yhdistettynä. Vauhti ja hypyt ovat minun mieleeni, joten innostuin kun lajista kuulin.

Minkä neuvon antaisit uusille luistelijoille?
Kehitä tasapainoasi luistimilla. Vaikka et olisikaan nopein luistelija, mutta jos pysyt pystyssä jokaisessa laskussa, olet vahvoilla.

Mikä on paras tuloksesi tai suosikkimuistosi Red Bull Crashed Icesta?
Paras sijoitus on kolmas Valkenburgista Hollannista 2013. Hyviä muistoja on paljon!

MIRKO LAHTI (21)

Mäntsäläläinen Mirko Lahti on alamäkiluistelun hallitseva nuorten maailmanmestari.

Lahden voittoisa Junioreiden Red Bull Crashed Ice -kausi alkoi tammikuun alussa Marseillessa kotimaisen kilpakumppanin Joni Saarisen voitolla. Tuolloin Mirko Lahti loukkaantui harjoituksissa eikä pystynyt osallistumaan kilpailuun.

Seuraavassa, Jyväskylän osakilpailussa (20.–21.1.) suomalaisjuniorit ottivat kolmoisvoiton kotiyleisön edessä Mirko Lahden, Jesse Saurenin ja Joni Saarisen voimin.

Saint Paulin aikalaskuissa hyvin menestynyt Joni Saarinen kaatui semifinaalissa ja jäi täpärästi finaalin ulkopuolelle. Näin ollen Lahti otti tiukan kiinnityksen junioreiden kokonaiskilpailun voittoon.

– Onhan sitä aina tullut tehtyä kaikkea älyttömyyksiä.  Minua on aina kiehtonut lajit, jotka saavat adrenaliinin virtaamaan, Lahti virnistää ja jatkaa.

– Alamäkiluisteluunkin jäin koukkuun heti ensimmäisestä laskusta.

Kylmäpäisyyden lisäksi laji vaatii erityisiä teknisiä ja fyysisiä taitoja. Ilman hyvää tasapainoa, räjähtävyttä ja fyysiikkaa on jäisessä rännissä haastavaa menestyä.

– On tosi vaikea lähteä mukaan, jos ei ole lätkä- tai laskettelutaustaa, kertoo Lahti, jonka harrastuksiin kuuluu edellä mainittujen lajien lisäksi myös moottoripyörätrial. Jääkiekkoa Lahti on pelannut muun muassa Järvenpään Haukkojen junioreissa.

– Laskettelusta on eniten hyötyä, koska radalla on paljon käännöksiä, hyppyjä ja joustoja.

Lahti uskoo, että juuri alamäkiluisteluun soveltuva lajitausta on nostanut nuorukaisen poikkeuksellisen nopeasti kohti maailman terävintä kärkeä.

– Moni on ollut lajin parissa jo 12 vuotta, eikä ole vieläkään päässyt huipulle.

 

Red Bull Crashed Ice  JYVÄSKYLÄ 3.2.2018

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI