Anni Tikkamäki Tohnisen Äijä 2020 – KORONA KUTISTI TÖYSÄ VIIKON VIIDEKSI TUNNIKSI

0
Anni Tikkamäki sai Tohnisen Äijän nimityksen ja puupatsaan kukkasten kansa,Tauno Lavilalta ja Liisa Heinämäeltä. Kuva: Pentti Hautala

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Töysän kotiseutupäiviä on vietetty monien menneiden vuosikymmenien aikana kesäkuun alussa koko viikon kestävänä. Seitsemän päivän aikana on kokoonnuttu jopa lähes kahteenkymmeneen eri tilaisuuteen.

Näistä mainittakoon kirkonmenot, luontokirkot, konsertit, näyttelyt, esitelmät, talkoot, liikunta-ja toritahtumat. Tälläkertaa korona kutisti kuitenkin viikon juhlinnan viideksi tunniksi ja samalla se siirtyi kesäkuun alkuviikosta elokuulle.

Siirrosta ja supistuksesta huolimatta perinteenä säilyi, että pääjuhlassa julkistettiin ja palkittiin Tohnisen Äijä. Tänä vuonna kunnianimen sai Anni Tikkamäki.

Päivä aloitettiin kokoontumalla Jumalanpalvelukseen kirkkoon, johon osallistui runsaasta sanankuulijoita. Saarnan suoritti Alavuden seurakunnan kappalainen Elina Mäki ja ehtoollisella avusti kappalainen Juha Martikainen. Säestyksistä huolehti kanttori Mari Järvinen. Naiskuoro laului Ritva Sorilan johdolla. Sirpa Hankaniemi luki paivän epistolan.

Kirkosta käveltiin kunniakäynnille sankarihaudoille, jonne kukkalaitteet laskivat kunnan, seurakunnan ja Töysä-seuran edustajina: Liisa HeinämäkiTarja Ylimäki, Ritva Sorila ja Tapani Ala-Mutka.Puheen piti Sorila ja naiskuoro lauloi.

Töysä-päivän pääjuhlaa vietettiin nuorisoseuralla, jossa juhlapuheessaan kaupunginjohtaja Heinämäki ylisti kotiseututyön tärkeyttä sekä Alavus-Töysän erinomaisuutta.

– Yhteinen toiminta kotiseudun nykyisyyden, menneisyyden ja perinteiden vaalimisen sekä säilyttämisen hyväksi on tärkeää jokaisena ajankohtana.
-Nytkin koolla ollaan poikeuksellisen ajan juhlahetkessä. Tämä ajankohta jää varmasti kaikkien mieleen, kun kesäkuun alkuun suunniteltu, Töysä-seuran työstämä,  tapahtumaviikko vaihtui elokuun alkuun Töysä-päiväksi.
– Ihmisten yhteisten tapahtumien ja toiminnan tärkeä merkitys koetaan erityisesti poikkeusaikoina. Silloin kun kokoontumisia ja toimintoja yhteiskunnan taholta rajoitetaan. Sellaisesta on meillä kaikilla kokemuksia viime kuukausien ajalta.  
 -Kun rajoituksia on vähennetty, ilmenee innostus yhteiseen osallistumiseen ja toimimiseen monin tavoin. Esimerkiksi siitä, kun koronasta johtuvia kokoontumisen rajoituksia on helpotettu, niin kansalaiset ovat ovat rientäneet hyvin aktiivisesti erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin jne.

Heinämäki ylisti mahtavasti puheessaan myöskin Alavuden-ja Töysän hienoja asumisen olosuhteita. Kaunista luontoa ja sekä monipuolisia palveluja ja muutenkin aktiivista toimintaa.

Kaupunginjohtaja Heinämäellä onkin omalla esimerkillään näyttöä tällaisiin kehumisiin. Onhan hän menneet vuosikymmenet visusti asunut perheineen Töysän Kitulankylässä, vaikka työpaikat ovat olleet muualla. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa ja monia viimevuosia ministöriöissä Helsingissä.
Viikonloput ja vapaa-ajat Heinämäki on viihtynyt aina Töysässä. Nyt Alavuden kaupunginjohtana toimiessa saa olla sekä asua kotona ja toimia kotiseudun hyväksi. Melkein kaikki ihmiset ja olosuhteet ovat tuttuja vuosikymmenien ajalta koko alueelta.
– Siitä huolimatta, että nyt ollaan kaikki töysäläiset alavutelaisiakin, meillä on syytä olla ylpeitä töysäläisyydestä, muistutti Liisa.

Helsingin Töysäläisten puheenjohtajana pitkään aikaisemmin toiminut Mikko Paavola toi juhlaan yhdistyksensä tervehdyksen. Samalla hän tiedotti ensi vuodeksi valmisteilla olevasta Paavolan sukujuhlasta.

TÖYSÄSSÄ on nimetty lähes 30 vuotena ahkeria toimijoita ja paikkakunnan tunnetuksi tekijöitä Tohnisen Äijänä. Nyt tämän kunnian sai Anni Tikkamäki. Aloitteen Annin huomiomiseen teki Töysä-seura ja lopullisen päätöksen valinnasta varmisti kaupunginhallitus. Puisen äijäpatsaan luovuttivat vuoden 2019 tohninen Tauno Lavila ja Liisa Heinämäki.
(Omakohtaisestikin voin todeta, että Tohnisen Äijän saajaa julkistettaessa tunnen aina itsekin suurta sävähdystä ja mukavia nuoruuden muistojakin. – Sekä samalla itseni hyvin vanhaksikin. – Sainhan vastaanottaa Äijän arvonimen jo nuorena toimittajana ja toimijana vuonna 1992).

Töysä-päivässä oli mukana runsaasti yleisöä. Tässä etualalla Liisa Salmenaho ja Sirpa Hankaniemi.(Kuva: Pentti Hautala)

Anni Tikkamäki on ollut todella monessa mukana. Hän on toiminut vuosikymmenien kuluessa kunnallisen palveluammattinsa ja perheenäidin tehtävien ohella touhukkaana vapaaehtoistoimijana. Aina missä ahkeria käsiä ja auttavaa tekijää on tarvittu. Voidaankin lyhesti todeta: taideteosten, koristeluluomusten, kädentaitojen ideoinnista, kuoro-ja karaokelauluun ja vanhusten ulkoiluttamisesta nuorisoseuran rakentamiseen….
Jos Annin tekemisiä alkaisi luettelemaan, niin niistä tulisi satasivuinen kirja. – Esimerkiksi Töysän Ns:n remontissa ja fiksaamisessa on lukemattomat tunnit Anni ahkeroinut yhdessä miehensä Reijon kanssa.
Nyt Töysä-päivän juhlassakin saatiin nauttia Annin valmistamista herkuista ja Reijo toimi kahvin tarjoilijana.
Juhlassa pianolla soitti ja yhteislaulut säesti kanttori evp. Risto Lehtinen. Naiskuoro lauloi Ritva Sorilan johdolla.

(vas.) Opetusneuvos Ritva Sorila johti tekemässään Töysän muinaispuvussa naiskuoroaan. (Kuva: Pentti Hautala)

 

JÄTÄ KOMMENTTI