Jälleen vilkas tapahtumakesä Soinissa

0
Kivijärven pihapiiriä

Soinissa juhlittiin viime vuonna 150-vuotisjuhlia lukuisilla tapahtumilla. Meno jatkuu jälleen kesän laadukkailla ja kiinnostavilla tapahtumilla.

Muutamia uusia vierailukohteita on hyvä alleviivata. Läpi kesän avoinna on silmiä avaava Kuninkaantuvan kokonaisuus.

Kuninkaantuvan kokoelma on ainutlaatuinen näillä seuduilla ja houkuttaa jo kävijöitä laajalti. Sisältö antaa kiinnostavan näytteen isiemme ja äitiemme arjesta, sekä toisaalta hienosti esille laitettu monipuolinen militariakokoelma” avaa kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Viime kesänä avattu Puuhi tarjoaa rauhoittavan ympäristön, jossa voi nauttia palkitun arkkitehdin Anssi Lassilan tyylille sopivasti uuden ja vanhan, rakennetun ja luonnon kohtaamisesta. Parviaisissa sijaitsevaan Puuhiin on voi tutustua myös Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisessa, jonka konsertteja on lisäksi Yhteistalolla ja kirkossa. Soinillinen tuokin 14.–16.6. huippuluokan muusikoiden mukana saamen, suomen ja ruotsinkielen. Naisesiintyjät ovat tänä vuonna vahvasti mukana.

Puuhi

”Festivaalin keittiössä puhaltavat uudet tuulet, kun keittiömestari ja musiikin tohtori Jaso Sasaki liittyy Soinillisen tiimiin,” valaisee festivaalin taiteellinen johtaja Juuli Holma tapahtuman verkkosivuilla.

Markkinoita ja lauluja

Kesän toinen huippuhetki ovat Soinin Markkinat ja Wanahan ajan Kruunuhäät 20.7. Kruunuhäissä on hieman muutoksia ja Yhteistalolla on muutenkin panostettu yleisön viihtyvyyteen, perinteitä unohtamatta.

Soinin Yrittäjien perinteiset markkinat

”Viime vuonna suuren suosion saavutti Soinilaisten muusikoiden konsertti. Tätä hienoa tapahtumaa jatketaan 24.8. Yhteistalolla. Viimeksi mukana oli kymmenittäin mestareita jopa maan huipulta. Nytkin esiintyjien rekrytointi on näyttänyt hyvältä,” Viitasaari lupaa.

Soinilaisia muusikoita 2018

Kesällä tekemistä riittää. Alasen rannan sauna on mukana Avoimet kylät -päivässä 8.6. Vehulla esiintyvät vielä Kari Hirvonen 28.7. ja Joel Hallikainen 13.10. Hautakylällä järjestetään kiinnostusta herättäneet iltamat 5.7. Kesäsoinilaisten ilta on 28.6. Yhteistalolla. Eikä sovi unohtaa Hankarannan ja Kukonkylän kioskeja uimarantojen yhteydessä tai Reijo Kivijärven vanhan ajan pihapiiriä ja naivistista ateljeeta.

”Itse odotan kesän tuovan myös keskiviikkoisin ja lauantaisin torille mansikat ja uudet perunat. Kalaa ja kapustoja sieltä usein jo saakin,” toteaa Viitasaari.

Jalkaudu tai lennä soinilaiseen maisemaan

Vaellustapahtumat ovat jo osa soinilaisten vuosikelloa. Kuninkaanpuiston patikka avaa kevään 22.5. ja Arpaisten patikka on vuorossa 14.9.

Jos patikkatapahtumien aikana ei ole halua lähteä nauttimaan reiteistä, voi niihin tutustua omatoimisesti tai jopa virtuaalisesti. Osoitteesta visitsoini.fi/luonto löytää helposti polut perheretkelle tai peninkulmien vaellukseen. Samalta sivulta löytyy uutuutena Panda Trail -virtuaalikierros.

Panda Trailin avulla voi kotikoneelta tai retkeltä nousta katsomaan, miltä polun ympäristö näyttää talvisessa 360-kuvassa. Loppukesästä se päivittyy myös kesämaisemiin,” kertoo Viitasaari.

JÄTÄ KOMMENTTI