Kansallispuvut tuuletetaan Ähtärissä

0
Kuva: Mika Laitinen

Ähtärin kaupunki ja Ähtäri-seura kutsuvat mukaan kansallispukujen tuuletukseen

Omistatko kansallispuvun, mutta harmittelet, kuinka harvoin se pääsee käyttöön? Ähtärissä tarjoutuu oiva tilaisuus sonnustautua omaan tai lainattuun pukuun sunnuntaina 30.8.2020 ja osallistua kansallispukujen tuuletukseen. Tempaus on osa kotiseutupäivien pääjuhlaa, jota vietetään keskustan torin uudella esiintymislavalla, Kultaisessa korissa.

Keskustaan kannattaa suunnata jo aamupäivällä, sillä Ähtärin seurakunta pitää klo 10 messun Kultaisessa korissa. Torille on varattu runsaasti istumapaikkoja. Klo 12 alkavassa pääjuhlassa jaetaan vuoden 2019 nuoriso- ja kulttuuripalkinnot sekä muistetaan ähtäriläisiä hyväntekijöitä. Juhlapuheen pitää kansallispukukeräilijä Mari Varonen, joka myös vetää klo 13.30 kansallispukujen esittelykierroksen. Musiikista vastaa ähtäriläinen tangokuningas Kari Hirvonen Onnentähti-orkesterinsa kanssa, ja torilla voi laittaa vaikka jalalla koreasti.

Mari Varonen on keräillyt suomalaisia ja suomenruotsalaisia kansallispukuja vuodesta 2015 alkaen. Viime aikoina hänen kokoelmansa on kasvanut lähialueen maiden puvuilla.
– Kaikki pukuni ovat käyttökunnossa ja käytössä. Johtavana ajatuksena keräilyssäni on kansallispuvun suhde aikaansa. Minulla on pukuja 1890-luvulta 2000-luvulle ja vaikka ne on valmistettu esikuviensa mukaan, ajan henki näkyy puvuissa, hän kertoo harrastuksestaan.

Ähtärin kaupunki ja Ähtäri-seura ry kutsuvat kaikki mukaan pukutuuletukseen omassa tai lainatussa kansallis-, muinais-, kansanpuvussa tai muussa perinneasussa. Tilaisuuteen ovat sydämellisesti tervetulleita kaikki myös tavallisissa vaatteissa tunnelmasta nauttimaan.

Kansallispukujen esittelykierrokselle oman pukunsa kanssa osallistuvia pyydetään ottamaan ennakkoon yhteyttä tapahtuma- ja kulttuurituottaja Susanna Laitalaan p. 040 641 5793/ susanna.laitala@ahtari.fi.

Vanha Pappila Hetki (Kiertotie 4) tarjoaa sunnuntaina 30.8.2020 klo 12–16 ilmaisen kahvin kaikille kansallispukuun pukeutuneille. Pappilassa saa nauttia suussa sulavista leivoksista tunnelmallisessa miljöössä Ouluveden rannalla.

Ähtärin kotiseutumuseo (Hankolantie 28) on avoinna sunnuntaina 30.8.2020 klo 12–16 ja museoon on vapaa pääsy.

Ähtäri-päiviä vietetään tänä vuonna 28.–30.8.2020 teemalla Yhtä juhlaa. Perjantaina 28.8. koittaa järjestyksessään kolmas kaupunkifestivaali Ylävesien yö, jolloin avataan käyttöön keskustan torin uusi esiintymislava Kultainen kori. Koko viikonlopun tapahtumat aikatauluineen on koottu Facebookiin ja Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenteriin.


 

JÄTÄ KOMMENTTI