Kaukon kannuja kaupungille – 180 000 eurolla | ALAVUDEN PÄÄTTÄJÄT JALKAUTUIVAT TÖYSÄÄN

1
Alavuden ainoan talomuseon avarassa pirtissä sai Töysä-seuran johtokuntaan kuuluva Kauko Välimäki vastailla mm. kannukokoelmaansa koskettaviin kysymyksiin (Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala/J-Pnews

Alavuden kaupunginhallitus sekä -valtuuston puheenjohtajisto teki toiminnallista historiaa, kun jalkautuivat ja samalla kokoustivat Töysässä. -Samalla reissulla olivat tutustumisen kohteina Töysän kirkkopihassa sijaitseva lainamakasiinimuseo ja varsinainen museoalue Sepänniemessä. Virallinen kokous toteutettiin Töysä-talossa.

Töysä-seuran puheenjohtaja Tapani Ala-Mutka toivotti kaupungin johtavat viranhaltijat ja päättäjät lainamakiisinissa tervetulleeksi. Ala-Mutkan kanssa kotiseutuyhdistyksen johtokunnan jäsenet esittelivät rakennuksen noin 200-vuotista historiaa. Jykevän hirsrakennuksen yläkerrassa katsastetiin, pysyvästi esillä olevaa ”Kihinnä”-kirkkonäyttelyä ja muuta vanhaa esineistöä.
Erityistä kiinnostusta herätti Alavuden Jokivarrella aikoinaan toimineen Lakeuden Ajokalutehtaan tuurilaisille valmistama ruumisvaunu.

Alavuden kaupunginhallitus ja valtuuston puheenjohtajisto tutustuivat museoihin ja kokoustivat enimmäisen kerran Töysä-talossa. (Pentti Hautala)

Alavuden ainoa talomuseo sijatsee Sepänniemessä. Töysä-seuran talkootyöllä ja saatujen esinelahjoituksien sekä omien ostojen avulla on museoaluetta kehitetty vuosi-vuodelta. Kaupungin ja museoviraston myöntämät toiminta-avustukset ovat olleet merkittavä rahallinen tuki, että museoalueesta on muodostunut monipuolinen nähtävyys rakennuksineen ja esineistöineen.
Vuorisalmen tilan päärakennuksesta nikkaroitu talomuseon ”eteiskamariin” on sijoitettu monipuolinen suutarinverstas työvälineineen. Kenkien valmistuksessa käytettyjä koneita ja muita apuvälineitä sekä tarvikkeita on myös paljon nähtävänä tulevien sukupolvien ihmeteltäviksi.

Lisäksi museoalueella sijaitsee toinen suuri rakennus, jossa on ihasteltavana mm. kauppa ja apteekkimuseo. Kokonaisuutta täydentävät lisäksi korsu, paja sekä monta aittaa.
Mainittakoon, että välineiltään näin täydellinen apteekkimuseo kuin Töysässä nähdään, on melkoinen harvinaisuus koko Suomessa. Valtaosa esineistöstä on hankittu Töysässäkin viime vuosituhannella toimineen apteekkari Pohjanpalon perikunnalta.
Kauppamuseon hyllyt ja tiskit sekä paljon muuta tavaraa on peräisin lahjoituksena Hautalan kaupasta. Lisäksi esineistöä on Kanervan ja Leskisen kaupoista.

Töysä-seuran Tapani Ala-Mutka (oik.), Ritva Sorila ja Leila Herrala esittelivät apteekkimuseota. Kaupunginhallituksen jäsenistä olivat lähinnä Pentti Ahopelto, Pekka Kaihoniemi ja Tarja Ylimäki. (Pentti Hautala)

Museokierroksella hupeni aikaa puolisentoista tuntia. ”Retkeilyn” jälkeen maistuivatkin Töysä-seuran naisten kokkamaat kahvit kastamisineen.

Kaupunki sijoitti ja osti harvinaisen keräilykokonaisuuden

Kokouksen suurin päätös oli 1230 Arbian maitokannun ostaminen kaupungille Kauko ja Pekka Välimäeltä 180 000 euron kauppahinnalla.

Kauppaan sisältyi lisäksi lahjoituksena 20 kappaletta uusimpia kaatimia ja kaksi Armas Vainion öljyvärimaalausta.
Arabialaisista on jo tähän mennessä ollut sijoitettuna Alavudelle Fasadiin 500 ja Harrin taidekeskukseen myöskin 500 kpl. Töysä-talossa kannuja on näytteillä 250.
Suunnitelmissa on muun muassa, että matkailullisesti kannukokoelmasta saataisiin ehkä suurin hyöty, jos ne sijoitettaisiin näytteille yhtenä kokonaisuutena samaan tilaan.
Kaupungin normaalista poikkeavasta kannukaupasta on noussut arvostelua valtakunnankin tasolla. Kauppaan ovat jotkut päivälehdet uutisissaan myös reagoineet.

 


 

1 KOMMENTTI

  1. Wenzel Hagelstam on eräs arvotetuimmista antiikkitavaran arvioijista Suomessa. Hän sanoi, eräässä lehdessä, että tuon kokoelman arvo on 10 000 euroa. Asiaa voi kysyä vertailun vuoksi myös muilta luotettavilta antiikkikauppiailta. Matkailua ei edistetä sillä, että ostetaan yksittäinen kokoelma edistämään matkailua ilman uskottavaa matkailustrategiaa. Kokoelman arvo on riippuvainen maitokannujen valmistusvuodesta ja kohteen fyysisestä kunnosta. Ihmettelen kovasti, jos joku Alavuden kaupungin asukas ei tee asiaata kunnalllisvalitusta.

JÄTÄ KOMMENTTI