Kulttuuriyhteistyö Ähtärin ja Kiinan Dujiangyanin välillä syvenee

0
Kesällä 2019 syvennetään yhteistyötä erityisesti kulttuurin osalta, kun Dujiangyaniin viedään taidetta ja musiikkia Suomesta. Nitroforce 9 -bändi on lähdössä esiintymään heinäkuun lopussa Kiinassa pidettävälle festivaalille. (Kuva: Nitroforcen arkisto)
AA-OULU_mini

Teksti: Jouko Siirilä/J-Pnews

Kiinan Dujiangyan on esittänyt Ähtärille kutsun osallistua kaupunkisuunnitteluun lähettämällä paikallinen taiteilija tapahtumaan nimeltä ”2019 Dujiangyan International Sister Cities’ Public Art Work Exhibition”. Ähtäristä matkalle lähtee täällä syntynyt ja nuoruutensa viettänyt Jarkko Rantanen, joka asuu nykyisin Turun seudulla. 

Ähtärissä vieraili 19.-20. tammikuuta arvovaltainen valtuuskunta Dujiangyanista. Tapaaminen huipentui Dujiangyanin ja Ähtärin ystävyyskaupunkiyhteistyön juhlaan hotelli Mesikämmenessä sekä yhteistyön tarkennetun toimenpideohjelman allekirjoittamiseen vuodelle 2019.  (Jouko Siirilä/jpnews)

Heinäkuun 7.–12. päivinä järjestettävään tilaisuuteen saapuu taiteilijoita Dujiangyanin ystävyyskaupungeista ympäri maailman tutustumaan kaupungin ekologiseen kaupunkisuunnitteluprojektiin ja ideoimaan omat teoksensa osaksi kehittyvää urbaaniympäristöä. 

Teemana on ”Let the World Know Dujiangyan” eli ”Annetaan maailman tietää Dujiangyanista”. Dujiangyan maksaa kaikkien taiteilijoiden matkustus- ja ylläpitokulut.

Ekologista kaupunkisuunnittelua on tehty Dujiangyanissa määrätietoisesti. Kiinan Sichuanin maakunnassa sijaitseva Ähtärin ystäyvyyskaupunki sitä ympäröivine vuoristomaaseutuineen tuhoutui nimittäin lähes täysin vuonna 2008 sattuneessa maanjäristyksessä. Kymmenen vuoden aikana kaupunki vuoristoalueineen on rakennettu uudelleen ja nyt niitä kehitetään ekologisen matkailun tarpeisiin entistä paremmin sopiviksi. 

Vuosittainen matkailijamäärä 800 000 asukkaan kaupungissa on ollut viime vuosina yli 20 miljoonaa. Dujiangyan on valittu Kiinan valtion päätöksellä uuden ”Green is Gold”(Vihreys on kultaa) -ympäristöohjelman kehityskohteeksi, se on lisäksi saavuttanut kahtena vuonna palkinnon Kiinan miellyttävimpänä asuinpaikkana.

Jarkko Rantanen ja Nitroforce 9 Dujiangyaniin

– Ähtäriläislähtöinen taidemaalari Jarkko Rantanen oli luonteva valinta, kun mietimme, kenen taiteilijan haluaisimme Kiinaan lähettää. Rantasella oli vuonna 2016 yhteisnäyttely Pirkanpohjan taidekeskuksessa toisen nuoren Ähtäristä kotoisin olevan taiteilijan, Maria Matikan, kanssa ja Jarkon luontoaiheiset teokset tekivät silloin syvän ja lähtemättömän vaikutuksen, Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala toteaa.

Taiteilija Jarkko Rantanen on varttunut Ähtärissä ennen taideopintojaan ja asettumistaan asumaan Turun seudulle. (Kuva: Matti Vainio)

Vuonna 1980 syntynyt Rantanen on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun AMK Taideakatemiasta vuonna 2006. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2005 alkaen. Rantasen teoksia on useiden yksityiskokoelmien lisäksi muun muassa Valtion ja Salon taidemuseoiden sekä Aineen taidesäätiön kokoelmissa.

Jarkko Rantasen aiheina on luonto, maisema ja ihmisen kädenjälki ympäristössä. 

– Maalauksissani kuvaan luontoa abstraktina massana, josta poimin sommitelman eli maalauksen rakenteen aineksia.

Ähtärin ja Dujiangyanin kaupunkien välisen ystävyyskaupunkisopimuksen myötä Ähtäristä osallistuttiin ensimmäisen kerran jo kesällä 2018 Kiinassa järjestettyyn kansainväliseen musiikkitapahtumaan nimeltä ”International Sister Cities Youth Music Festival”, (Kansainvälinen ystävyyskaupunkien nuorisomusiikkifestivaali). Sävelterveiset Suomesta toi silloin vaihtoehtopoppia, folkia ja kotimaista kansanmusiikkia suomen kielellä esittävä jyväskyläläinen Räsynukke-yhtye, jonka solisti Suvi Uura on kotoisin Ähtäristä.

Tänä vuonna matkaan lähtee Lehtimäellä perustettu Nitroforce 9 -bändi. Nelihenkinen kokoonpano tarjoilee englanninkielistä ja energistä rokkia ja lavaesiintymistä. Jäsenistöön kuuluvat Eero Savela (laulu), Juha Alaste (rummut), Kalle Silvonen (basso) ja Mikko Silvonen (kitara). 

Nitroforce 9 julkaisi vastikään toukokuussa kolmannen pitkäsoittonsa, akustista rokkia ja bluesia yhdistelevän Leaf Hill City Blues -levyn. Bändi on soittanut yhdessä jo 15 vuotta.

International Sister Cities Youth Music Festival järjestetään Chengdussa ja Dujiangyanissa tänä vuonna 27.–28. heinäkuuta. Nitroforce 9 esiintyy myös Ähtärissä perjantaina 30. elokuuta, jolloin paikkakunnalla järjestetään ”Ylävesien yö vol. 2.” -tapahtuma. Yhtyeen keikka on tuolloin torilla ja kuuluu siten maksuttoman ohjelman pariin.

 


 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI