Kunnantalosta Kuninkaantuvaksi – vuoden urakka avajaisia vaille valmis Soinissa

0
Lasse Autio hoitaa Kuninkaantuvan kokoustilavaraukset ja esittelee tilauksesta taloa ja sen kulttuuritarjontaa. Autio on ollut Soini-seuran puheenjohtaja yhtäjaksoisesti vuodesta 1993.

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä/jpnews.fi

Soini-seuran jopa uhkarohkeana pidetty ratkaisu ostaa tyhjilleen jäänyt kunnantalo ja kunnostaa se talkoilla saattaa nyt epäilijät hämilleen. Siitä on tulossa kaikilla mittareilla käyntikohde sekä kunnan kokous- ja kulttuurielämän keskus.

Toivottomana “hometalona” pidetyllä rakennuksella ei nähty vuosikymmenen puolivälissä minkäänlaista käyttöarvoa liiketaloudellisin kriteerein arvioituna. Ostajat olivat kuitenkin neuvokkaita ja osaavia kotiseutuihmisiä, jotka eivät kyselleet tuntipalkkojen perään.

Kävelen sisään entiseen kunnantalo kakkoseen ja jään ovensuuhun hämmästelemään. Ihme on tapahtunut. Runsaassa vuodessa rakennuksesta on loihdittu viimeisiä varastotiloja vaille valmis kulttuuritalo – Kuninkaantupa. Sisään astuttua tuntuu hetken aikaa kuin emme olisi puheenjohtaja Lasse Aution kanssa ainoat paikallaolijat.

Kulttuuritalon Kuninkaantuvan sisätiloissa on myös aidon mallin mukaan veistetty korsu.

Emmekä tavallaan olekaan. Näen lukuisia täysikokoisia mies- ja naishahmoja muutaman vuosikymmenen takaisissa sodan ja rauhan asuissaan, joihin lähes kaikkiin liittyy oma tarinansa.

Mennyt ja tuleva lyövät kättä

Muutama vuosi sitten “hometalona” hylätty, alun perin lääkäritalona tunnettu rakennus on uuden elämän kynnyksellä. Mennen vuoden aikana lattiat avattiin ja laudoitettiin uudestaan, eristeet vaihdettiin, ilmanvaihto-ongelmat selvitettiin sekä väliseiniä poistettiin ja kaikki pinnat uusittiin. Näin toivottomana tapauksena pidetystä 60-luvun hirsirakennuksesta saatiin kulttuuritalo, jonka nimi on sujuva jatke lukuisille kunnasta löytyville kuningas-alkuisille nimille. Aiheesta voi lukea lisää vaikkapa äskettäin ilmestyneestä Heikki Hämäläisen Suomenselän tarinoita I:stä.

Yli puolensadan vapaaehtoisen voimin sisäosiltaan uusitusta talosta on tulossa paikallista kulttuurihistoriaa valaiseva museaalinen, mutta myös kokous- ja muita käyttötarpeita tyydyttävä kokonaisuus. Ensimmäiset julkiset kulttuuritilaisuudet on luvassa jo maaliskuun aikana.

Paikallishistorian elävänä pitämiseen liittyvät lakkautetuilta kansakouluilta kootut esineet, niillä osin sisustettu luokkahuone ja esimerkiksi yli 200 perinteistä opetustaulua. Toisaalla näen huoneen, jonka täyttävät siististi hyllytetyt, lakkautettujen järjestöjen asiakirjat sekä ennen muuta ammattimaisesti esille pannut epäilemättä ainutlaatuiset ja arvokkaat muistot viime sotien ajoilta. Tämä osuus on muun ohella aivan erityisesti Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Aution hallinnassa.

Lasse Autio Soini-seurasta tietää useimpien lotta- ja sotilasasujen kantajat ja tuntee tarinat niiden takaa.
Luutnantti, Blenheim-lentäjän ja tuleva Tampereen Teknillisen Korkeakoulun professori Kauko Ahon kuva koristaa yhtä seinää eräässä sotamuistoja sisältävän päädyn tiloista.

Uusista hirsistä rakennettu korsukin löytyy Kuninkaantuvan sisätiloista. Käytävän vastakkaiselta puolen läydämme hyllyistä, vitriineistä ja tauluista eri rintamiin liittyvät kymmenet muistomitalit, Lotta Svärd -tunnuksilla varustettuja käsivarsinauhoja ja muistoesineitä muun muassa luovutetusta Karjalasta. Yhdellä seinillä on Aution Venäjän puolelle johtamilla matkoilla Karjalan metsistä löytämiä ammuksia ja muita jäänteitä.

Moderni kokoustila kruunaa
kokonaisuuden

Merkille pantavaa ja paikan arvokkuutta huomattavasti lisäävää ovat lukuisat viime sotien aikaiset niin miesten kuin lottanaistenkin puvut. Onpa joukossa myös viime sotien vastapuolella olleiden sotilaiden asuja sekä länsirintamalta hengissä selvinneen nimeltään tiedetyn amerikkalaissotilaan asu.

Tässä kuvassa on oikeastaan neljän eri kansakunnan sotilasasuja rinta rinnan. Oikealla on ruotsalaisen vapaaehtoisen asu heidän tullessaan Suomen rintamille vieressään amerikkalaisen, nimeltä tunnetun länsirintaman sotilaan asu. Kolmantena oikealta on veli venäläisen palvelusasu ja vasemmalla suomalainen lottapuku.

Lasse Aution antautumisesta kulttuuritalon asialle ja myös kustannusvastuusta kertoo jo esimerkiksi mallinukkejen hankinta. Internetin ihmemaailmassa selvisi, että niitä saa Hollannista halvimmalla, noin 80 eurolla kappale. Puettuja nukkeja onkin Kuninkaantuvassa toista kymmentä lotta- ja sotilasasuissa odottamassa kulttuuritalon avajaisia ja sen jälkeistä pysyvää näytteilläoloa.

Tällaisia kokoustiloja Soinissa on kaivattu kunnantalon ja Osuuspankin tilojen rinnalle.

Kultuuritalon ei ole silti tarkoitus olla vain museo vaan paikka, jossa mennyt ja tulevaisuus paiskaavat kättä sutjakkaasti. Talon länsipäässä on viimeistä silausta myöten toimiva ja väljä kokoushuone projektoritauluineen ja minikeittiöineen. Tai ehkä kaikille avoimen langattoman nettiyhteyden voisi vielä toivoa avajaisiin 9. maaliskuuta mennessä.

– Tällaista kokoustilaa Soinissa tarvitaan, tietää Lasse Autio sanoa äänessään iloa ja nöyryyttä. Talo on niin monen tekijän saumattoman yhteistyön summa.

Kunnantalo ei olisi uudistunut perustuksia myöten uuteen uskoon yhden eikä kahden miehen työllä. Palkkatyövoimaankaan ei olisi ollut mahdollista turvautua. Kokoustilan keskellä on pitkä pöytä, johon kymmenhenkinen johtokunta mahtuu istumaan.

Päädyssä on vielä viimeistelyään odottava entinen saunaosasto. Saunaa sinne ei näillä näkymin enää laiteta vaan sinne tulee lisää varastotilaa esimerkiksi näytteilleasettajia varten.

Työtä joka päivä vuoden ajan

Ei ole vaikeuksia uskoa, että vuosi vierähti näppärästi Soini-seuran aktivisteilta ja kavereilta talon uuteen uskoon saattamisessa. Autio kertoo yli 60 ihmisen olleen mukana talkoissa. Ydinporukkakin oli noin kymmenen hengen suuruinen. Erittäin suuri merkitys oli rakentamisen alan osaajien ja suoranaisten ammattilaisten suurella osuudella talkootöissä.

– Voi sanoa, että joka päivä täällä tehtiin jotain viime vuonna. Kaksi sähköalan ammattilaistakin oli töissä mukana, sanoo Autio.

Kunnan erittäin myönteistä asennetta hankkeelle on syytä nostaa esiin myös.

– Kunta antoi meille 66 000 euroa koronta tilapäislainaa kahdelle vuodelle. Talon kunnostuksen kokonaiskustannusarvio oli 140 269 euroa. Kunnan varsinainen avustus runsaat 21 000 euroa. Talkootyön osuudeksi laskettiin 35 000 euroa. Ely-keskukselta saatiin pääosa kuluista, runsaat 84 000 euroa.

Soinilaisen kyläkoulun luokkahuone saattoi viime vuosisadan alkupuolella näyttää tällaiselta.

Ehkä muutamista muista vastaavista kylä- tai kulttuuritaloista poiketen Kuninkaantuvan avajaisjuhlan jälkeinen elämä vaikuttaa vielä ilman eri mainostustakin sen verran varatulta, että rakennuksesta ei tosiaankaan ole tulossa mitään ulkoa katseltavaa näyttelyesinettä. Varmasti kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä saadaan aikaan Soini-seuran omistakin materiaaleista jo pitkälle eteenpäin. Kokousvarauksiakin riittää loppukeväälle saakka.

Ensimmäinen varsinainen yleisötilaisuus on tiedossa jo viikon päästä avajaisista. Lauantaina 16. maaliskuuta otsikolla “Unohtumaton Yrjö Jylhä” on luvassa eri esittäjien tulkitsemana Jylhän Kiirastuli-runoja sekä lisäksi Lauri Räisäsen ja Einari Vuorelan runoutta. Siitä viikon päästä aletaan valmistautua jo vuodenajan vaihtumiseen Soinin soittokunnan ja Alavuden puhallinorkesterin Kevätsoiton sävelin.

KATSO NOPEA VIDEOKIERROS KUNINKAANTUVAN TILOISSA:

Video/edit: Jukka Ketonen/jpnews.fi


 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI