LangatON-näyttely tuo luonnon lähelle – Nelimarkka-museo

0

LangatON Nelimarkka-museossa 12.9.–13.12.2020

LangatON-näyttelyssä on esillä Maisa Turunen-Wiklundin, Susanna Beloffin ja Tuulikki Päällysahon tekstiilitaideteoksia.

Vihreitä havunoksia, sinisiä mustikoita ropposessa, kukkien loistoa, myrskyä. Polun varrelta löytyneitä vaivaiskoivun oksia. Näyttelyn teoksista huokuvat luonnosta saadut elämykset ja ympäristöstä tehdyt tarkat havainnot. Henkilökohtaiset kokemukset, muistot ja tarinat kytkeytyvät teoksissa arkisiin asioihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Taiteilijat työstävät vaihtelevia materiaaleja taidokkaalla tekniikalla.

Teoksissa on käytetty luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, paperia, silkki- ja metallilankaa. Myös kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty. Materiaali on taiteilijoille tärkeä, joskus se voi toimia jopa sysäyksenä taideteoksen syntyyn. Vielä olennaisempaa on kuitenkin ajatus, jonka aistimellinen teos herättää.

Maisa Turunen-Wiklund on herkkä luonnon kuvaaja, joka poimii aiheensa luonnon lisäksi taruista ja runoista. Hänen teoksissaan silkki- ja metallilangasta sekä paperinarusta syntyy sadunomaisia sommitelmia. Verkonsolmintatekniikka on hänelle ominta aluetta.

Maisa Turunen-Wiklund

Susanna Beloff käyttää luonnonmateriaaleja ja värjää usein teoksensa ikat-tekniikalla. Myös perinteisellä ryijytekniikalla syntyy raikkaita teoksia. Teosten aiheet kumpuavat ympäröivistä tapahtumista, näkymistä, väreistä, materiaaleista ja taiteilijan omista mietteistä.

Tuulikki Päällysaho yhdistää teoksissaan eri tekniikoita, kuten maalausta ja kudontaa. Materiaalina on usein tervapaperin ja pellavalangan yhdistelmä. Näyttelyssä häneltä on mukana myös kierrätysmateriaaleista toteutettuja teoksia. Teostensa avulla Päällysaho tarkastelee inhimillisen elämän ilmiöitä ja tarinoita. Värit ovat tärkeitä hänelle, sillä niiden kautta voi ilmaista niin ajatuksia kuin tunteita.

Tuulikki Päällysaho

LangatON-näyttelyn taiteilijat ovat valmistuneet Taideteollisesta oppilaitoksesta (nykyisin Aalto-Yliopiston taiteen ja muotoilun laitos). He kaikki ovat työskennelleet kymmeniä vuosia tekstiilitaiteen parissa, ja jokaisella heistä on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyjä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tuulikki Päällysaho

 

Alajärven Nelimarkka-museossa esillä oleva LangatON on viimeinen ja laajin näyttely kolmiosaisesta näyttelysarjasta. Aiemmin LangatON on ollut esillä Seinäjoella ja Vaasassa. LangatON näyttelyssä taiteilijat esiintyvät ensimmäistä kertaa kolmisin, aiemmin heidän teoksiaan on nähty yhdessä esimerkiksi Konsti ry:n näyttelyissä.

Näyttelyä on tukenut Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI