”Mittumaarin” perinteetkin tutuiksi – Juhannus-seuroissa..

0
Varjosia paikkoja katsottiin srk:n retkijakkaroiden paikoiksi,kun aurinko paistoi täydellä loistollaan Töysän seurakuntatalon nurmikentälle.

PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Siniristilipun nostivat salkoon Antti Mantere ja Anneli Kuivanto. Kuvat: PENTTI HAUTALA

Alavuden seurakunnan Juhannus-seuroihin kokoonnuttiin isolla joukolla aattoiltana Töysän seurakuntatalon nurmikentälle. Lähes 25 asteen hellesäässä retkituolit kannettiin suurten puiden vilvoittamiin varjoihin.

Herran sanan ja kesäisten virsilaulujen lisäksi saatiin kuulla paljon kiinnostavaa tietoa myöskin juhannuksen, eli monissa murteissa mittumaariksi kutsutun juhlan perinteistä. Niitä selvitti seurakuntapastori Arto Maliniemi.

Puhepuolesta ja seuraväen hyvästä olosta vastasivat seurakuntapastori Arto Maliniemi ja kanttori, Director cantus Mari Järvinen.

Maliniemi muistutti juhannuksen olevan valon ja keskikesän juhla. Se on lisäksi Suomen-lipun päivä. Monet kristikunnat viettävä juhannusta myös Johannes Kastajan syntymäpäivä. Tästä tuleekin nimi juhannus.
– Alkujaan juhannusta vietettiin aina vuoden valoisampana päivänä eli kesäpäivän seisauksen aikaan. Katollinen kirkko siirsi juhannuksen ajankohdan 24 päiväksi kesäkuuta. Puolivuotta ennen joulua katsottiin sopivammaksi ajankohdaksi.
-Nykyään on voimassa sellainen päätös Suomessa ja Ruotsissakin, että juhannus juhlitaan kesäkuun 20-25 päivien välisenä lauantaina.
-Suomen maakunnissa juhannusperinteisiin sisältyy lukemattomia töitä, tapoja, tottumuksia jne. Ennen muinoin erilaisia taikojakin. Ne kohdistuivat maaseutupaikkakunnilla erityisesti naima- ja karjaonneen sekä hyvän sadon saamiseen. Suosituimpia taikomisessa ovat olleet erilaiset lemmentaiat. Niillä pyrittiin takaamaan naimaonni. Tiedostamaan tuleva puoliso tai saamaan haluttu henkilö aviopuolisoksi.
– Varsinkin tytöt pyrkivät ennen vanhaan saamaan selville tulevan sulhon mm. kiertämällä kolmasti saunan ympäri ja kurkistamalla sisään tai katsomalla keskiyöllä lähteeseen.

Myös kieriskeltiin viljapellossa alastomana loitsuja lausuen. -Voimmekin liioittelematta todeta joskus juhannuksen olleen taikoja täynnä. Arto Maliniemen mukaan aikaisemmin oli juhannus Suomessa vilkkainta avioliittoaikaa. Nykyisin juhannushäät ovat harvinaisia.
– Erilaiset juhlat- ja juhlinta kuuluvat kuitenkin yhä varsinkin juhannusaattoon. Kokoonnutaan yhteen pienemmillä ja suuremmilla joukoilla.

Aivan niin kuin mekin Alavuden seurakuntalaiset tänä iltana tänne Töysän seurakunnan nurmikentälle.
– Taivaan Isä on varjellut meitä ja suomalaisia erityisen hyvin tähän mennessä koronavirukselta. Se antaa mahdollisuuden kokoontua meille tähänkin yhdessäoloon.
– Tässä ajassakin saamme kuitenkin todeta sen, että juhannus on perinteisesti ja tänä päivänäkin rakkauden sekä yhdessäolon aikaa. Rakastakaa lähimmäistänne ja pitäkää huolta apuanne tarvitsevista. – Muistetaan myöskin, että Jumala on rakkaus. Juhannusseurat aloitetiin lipunnostolla, jonka suorittivat seurakunnan Töysän alueneuvoston jäsen Antti Mantere ja Anneli Kuivanto. Samalla laulettiin yhteisesti suvivirsi kanttori Mari Järvisen säestyksellä.

Seurat välitetiin myös verkon kautta muualla tilaisuutta seuranneille. Kanttori Mari Järvinen joutui voimistelemaankin,kun asensi korkean kiven päälle kameraa.

Mainitkoon, että juuri ennen juhannusta sai Mari Järvinen vastaanottaa piispainkokouksen suosituksen mukaisesti, Lapuan tuomiokapitulin myöntämän Director cantus -arvonimen. Mari on toiminut Alavudella kanttorina vuodesta 1997 alkaen. Illan aikana laulettiin kauniita kesäisiä suosikkivirsiä ja lauluja, Kirkon ulkomaanavun julkaisemasta Suvilinnut kirjasesta.
Maliniemi, Järvinen ja suntio Jouni Pollari järjestivät myöskin hauskan tietokilpailun. Jokainen viiteentoista eri kysymykseen oikein ensimmäisenä vastannut henkilö palkittiin. Illan päätteeksi nautittiin seurakunnan emäntien laittamien eväspussien herkuista appelsiinilimsojen kanssa. Herkkujen noutamiseen mentiin kesidesipullon voitelun kautta.

Juhannus-seuroissa saatiin jännittää myöskin tietokilpailun kysymyksiä ja mitä palkinnoksi tietämyksestä tulee.
Hyvänä laulajana tunnettu Ahti Mantila naureskeli saaneensa nyt seurakunnalta juhannusjuomat ja muutkin herkut.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI