Pikkulotan leikit kiinnostavat nykypäivän lapsia ja yhdistävät sukupolvia

0

Karjalasta kotoisin oleva ja pikkulottana toiminut Hilkka Packalèn kävi Lottamuseolla kertomassa lapsuudestaan tutuista leikeistä tämän päivän koululaisille. Aivan ihana liki 90-vuotias Hilkka sai koululaiset leikkimään 1930-luvun suosituimpia leikkejä avoimin mielin, ennakkoluulottomasti ja innokkaina. Leikki ei katso ikää, aikaa tai paikkaa. Koululaiset leikkivät pikkulottien leikkejä yhtä innokkaasti kuin nykypäivän suosituimpia leikkejä.

Päivän tunnelmia:

Kansallisen veteraanipäivän lähestyessä Lottamuseo ja Perinneleikit ry haluavat nostaa esille leikkiperinteen merkityksen sukupolvia yhdistävänä tekijänä. Perinteen ja kulttuurin siirtäminen sukupolvelta toiselle luo ymmärrystä ja yhteenkuuluvuutta. Veteraanisukupolvelle rakkaat leikit siirtyivät aikoinaan pikkulottien keskuuteen.

Pikkulottien suosituimmat leikit on nyt koottu Pikkulotan leikit -kirjaksi, jotta ne ovat saatavilla myös tuleville sukupolville. Leikkiohjeet on julkaistu aikaisemmin 1930-luvulla Pikkulotta-lehdissä.

Pikkulotan leikit -kirjan välityksellä Perinneleikit ry ja Lottamuseo haluavat tuoda kansallisen veteraanipäivän lähestyessä pihapiireihin nostalgisia leikkejä, joiden seurassa pikkulotat kasvoivat aikuisuuteen, vastuullisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Kirjan iloisen värikkäästä kuvituksesta vastaa taiteilija Samuli Kilpeläinen.

Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi Pikkulotan leikit -kirjan voi hankkia 21.4.-27.4. välisenä aikana edulliseen 10 euron kampanjahintaan. Muista äitiä tai isoäitiä Pikkulotan leikit -kirjalla äitienpäivänä 13.5.!

Kirja on saatavilla Lottamuseon verkkokaupasta www.lottamuseo.fi tai Perinneleikit ry:n kotisivuilta www.perinneleikit.fi

Perinneleikit ry on vuodesta 2009 asti toiminut yhdistys, jonka tavoitteena on edistää liikunnallisen ja sosiaalisen leikin asemaa osana nykylasten ja perheiden arkea. Yhdistys kokoaa niin uusia kuin vanhojakin leikkejä kirjoihin ja kalentereihin sekä ylläpitää leikkikulttuuria konkreettisesti tapahtumapalveluilla.

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Lottamuseo sijaitsee Tuusulan rantatien kulttuurihistoriallisissa maisemissa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö.

Kansallinen veteraanipäivä

Lapin sota, joka päätti Suomen osalta toisen maailmansodan, päättyi 27.4.1945. Samalla päivämäärällä vietetään nykyään Kansallista veteraanipäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä etenkin nuorempien sukupolvien keskuudessa tietämystä veteraani-ikäluokkien tekemästä työstä Suomen hyväksi.

Juhlapäivän yksi tärkeimmistä viesteistä on painottaa rauhan säilymisen tärkeyttä sodista saatujen kokemusten pohjalta. Kansallista veteraanipäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1987 lähtien. Virallisesti veteraaneiksi valtiovallan taholta luokitellaan henkilöt, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus, rintamatunnus tai veteraanitunnus.

 

Lottajärjestön pikkulotat

Lotta Svärd -järjestö oli vapaaehtoinen huolto- ja avustusjärjestö, joka toimi vuosina 1921-1944. Lottajärjestössä nuorisotyö aloitettiin vuonna 1931, jolloin perustettiin pikkulotat. Pikkulottatoiminnan ajatuksena oli kasvattaa nuorisoa yhteisölliseen välittämiseen ja vastuuseen yhteisen tekemisen kautta.

Leikkien lisäksi yhteisöllisyyttä loivat myös kuorolaulu-, liikunta -ja yhteisleikki. Pikkulottien kesäleirit keräsivät yhteen satoja tyttöjä ympäri maata. Leireillä käytännön taitojen lisäksi opeteltiin myös erilaisia laululeikkejä. Monille pienille paikkakunnille tämän kaltaiset seuraleikit levisivätkin juuri pikkulottien välityksellä.

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI